×

Sleeping Beauties: Reawakening Fashion! Minden, amit a 2024-es Met-gáláról tudnod kell

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 11. 20.

A divatrajongók egyik talán legjobban várt eseménye a Met-gála, a napokban pedig lekerült a lepel a 2024-es témáról: Sleeping Beauties: Reawakening Fashion. Íme minden, amit az eseményről tudnod kell!

Volt bőven látnivaló az idei Met-gála vörös szőnyegén, ahol a sztárok kétségkívül kitettek magukért. Az est témája Karl Lagerfeld és munkássága volt, hatalmas tisztelgés a tervező előtt. 

Mielőtt még azt hinnétek, hogy hercegnők tömkelege fogja ellepni a Met lépcsőit jövő tavasszal, el kell, hogy szomorítsunk titeket! A Sleeping Beauties jelen esetben nem Csipkerózsikára és társaira utal, hanem a Costume Institute állandó gyűjteményéből származó mintegy 250 darabra. Ezek közül vannak olyan tervezések, amelyeket a nézők nem igen láthattak még, de régi nagy kedvencek is ide tartoznak. Egy a lényeg: ezeket valami egészen más és különleges módon fogják most megmutatni a meghívottaknak.

Ez az innovatív kiállítás a képzeletünk határait feszegeti, és arra invitál minket, hogy megismerjük egy-egy mű számos aspektusát, többet tudjunk meg a történetéről, és végső soron mélyebben megbecsüljük a szépségét

– mondta Max Hollein, a Met vezérigazgatója.

Met-gála

Kép: Vogue / Christian Dior, autumn/winter 1949

17. századi angol Erzsébet-kori fűzőtől kezdve a 21. századi tervezők – köztük Phillip Lim, Stella McCartney és Connor Ives – darabjaiig a kiállítás 400 év történelmét fogja felölelni. A tárlaton Elsa Schiaparelli, Yves Saint Laurent, Christian Dior, Hubert de Givenchy és sok más legendás divattervező alkotásai is szerepelnek. Ezek állnak majd a kurátori munka középpontjában, amelynek célja, hogy a ruhák és textíliák divatján keresztül kibogozza és megvilágítsa a természetről alkotott képünket.

Met-gála

Kép: Vogue / Alexander McQueen, spring/summer 2011

Mikor lesz a 2024-es Met-gála?

A 2024-es Met-gálát május 6-én rendezik meg a Metropolitan múzeumban. Az eseményre 2005 óta minden évben május első hétfőjén kerül sor. Ez alól volt kivétel a 2020-as év, amikor a világjárvány miatt elmaradt a Met-gála, valamint 2021, amikor szeptemberben tartották.

Mi a jövő évi téma?

Ahogy azt fentebb már írtuk, a téma: Sleeping Beauties: Reawakening Fashion. A kiállítás a gyűjtemény mintegy 50 történelmileg jelentős és esztétikailag gyönyörű darabja köré épül, amelyek túlságosan törékenyek ahhoz, hogy valaha is viselni lehessen őket. Ezek a címben szereplő alvó szépségek. Ahelyett, hogy eredeti viselt funkciójukat töltenék be, ezek a darabok inkább átalakulnak a kiállításon keresztül. 

A téma bejelentése előtt Andrew Bolton, a Costume Institute felelős kurátora a következőt nyilatkozta: A divat a testhez való kötődése miatt az egyik legérzelmesebb művészeti forma. Emlékek és érzelmek hatják át, és nagyon is az érzékszerveinken keresztül kapcsolódunk hozzá. Az egyik dolog, amit remélem, hogy ez a kiállítás aktivizálni fog, az a divatnak ez az érzéki megbecsülése. 

Az élenjáró kuráció és technológia mélyebb megértést ad ezeknek a törékeny daraboknak – egy szellemnek nevezett illúziós technikát használnak majd egyes darabok életre keltésére, míg a videóanimáció, a fényvetítés, a hangosítás, a mesterséges intelligencia, a CGI és az érzékszervi stimuláció más formái mélyebb kontextust adnak majd minden egyes darabnak – írja a Vogue. A kiállítás a Met-gála másnapján nyílik meg a nagyközönség számára, és 2024. szeptember 2-ig tart.

Íme néhány nagy kedvencünk a tavalyi évből!

Egyelőre ennyit lehet tudna a nagyszabású eseményről, de bízunk benne, hogy szépen lassan minden további információ kiderül számunkra! 

Forrás és képek: Vogue