×

Ezek a leggyakoribb bőrápolási hibák! Te is elköveted őket?

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2024. 02. 1.

A bőrápolás nem csupán a külső megjelenésről szól, hanem az egészség és a jó közérzet alapja is. A nem megfelelő rutin azonban pattanásokat, ráncokat, illetve bőrpirosságot okozhat. Ebből a cikkből megtudhatod, melyek a leggyakoribb bőrápolási hibák, hogy azonnal kiiktathasd őket a beauty-rutinodból!

A friss levegőn töltött idő jót tesz a testnek és a léleknek is, főleg akkor, ha mozgással telik. A téli sportok szerelmeseinek azonban tudniuk kell azt is, hogy a bőr ilyenkor extra törődést igényel! Mutatjuk, milyen a tökéletes bőrápolási rutin síelés alatt!

#1 Túlzásba viszed az arctisztítást

A túlzott tisztítás és a túlságosan agresszív arctisztítók alkalmazása a bőr kiszáradását okozhatják, a száraz bőr pedig érzékenyebb lehet az irritációra és a gyulladásra. Amikor a bőr barrier-rétege megsérül, csökken a bőr védelmi mechanizmusa, könnyebben alakul ki dermatitis, illetve ekcéma. Hogy ezt elkerül, mosd meg az arcod naponta kétszer – reggel és este – és válassz a bőrtípusodnak megfelelő arctisztító terméket. Finom, körkörös mozdulatokkal távolítsd el a szennyeződéseket, az olajat és a sminket. Használj langyos vizet arcmosás során, mert az enyhe hőmérséklet segít megőrizni a bőr természetes nedvességtartalmát. 

#2 Nem megfelelően hidratálsz

A hidratálás a bőrápolási rutin elengedhetetlen része, hiszen biztosítja a bőr megfelelő nedvességtartalmát. A száraz bőr hajlamos a hámlásra, repedezésre, viszketésre és irritációra, ráadásul idő előtti ráncosodásra. Egy jó hidratáló krém alkalmazása hozzájárul a bőrbarrier erősítéséhez, így védi a bőrt a káros környezeti hatásoktól, allergénektől és fertőzésektől. 

#3 Kihagyod a napvédő krémet

Ha nem védekezel az UV-sugárzások ellen, azok károsíthatják a bőröd, növelhetik a bőrrák kockázatát és hozzájárulhatnak a finom vonalak, ráncok korai kialakulásához. Használj legalább SPF 15 fényvédő krémet (igen, télen is!), hogy megóvd bőröd a nap káros hatásaival szemben. A napvédő krémek más bőrápoló kozmetikumokkal is kombinálhatóak, így könnyen beillesztheted a napi bőrápolási rutinodba. Alkalmazd minden olyan bőrfelületen, amit közvetlenül érhet napsugárzás.

A leggyakoribbb bőrápolási hibák 

#4 Rossz sorrendben használod a bőrápolási termékeket

A bőrápolási termékek sorrendjének helyes meghatározása fontos annak érdekében, hogy a bőr minden hasznos összetevőből megfelelően profitáljon. Elsőként a tisztítással kezd, utána következzen a tonik, azt követően jöhetnek a szérumok és egyéb arcápoló hatóanyagok. A sort a hidratáló és a fényvédő krémek zárják. 

A bőrápoló termékek számát természetesen igényeidnek megfelelően csökkentheted, a tisztítás, a hidratálás és a napfény elleni védelem azonban nélkülözhetetlen lépései a megfelelő bőrápolási rutinnak. 

#5 Nem fordítasz elég figyelmet a szemkörnyékre

A szemkörnyék különlegesen érzékeny terület, amelynek speciális igényei vannak. Ennek a területnek az elhanyagolása szarkalábakat, ráncokat, puffadtságot, illetve duzzanatot, sötét karikákat, valamint irritációt eredményezhet. A hidratáló és tápláló krémek, speciális szemkörnyékápoló kezelések rendszeres használatával megőrizheted a bőrfelület egészségét, illetve friss és fiatalos megjelenését.  

#6 Bőrtípusodtól függetlenül választasz terméket

A különböző bőrtípusok eltérő igényekkel rendelkeznek, amelyek figyelmen kívül hagyása súlyos problémákhoz vezethet. Ha alapvetően száraz a bőröd, kerülnöd kell azokat az összetevőket, amelyek szárítják a bőrt. Olajos vagy kombinált bőr esetén nem szabad olajos alapú termékeket alkalmazni, mert pattanásokat okozhatnak. Érzékeny bőr esetén pedig kerüld az irritáló összetevőket, máskülönben bőröd pirossá és irritálttá válhat.

A leggyakoribbb bőrápolási hibák 

#7 Nem figyelsz az évszakokra

A bőrápolási rutinnak az évszakokkal együtt kell változnia, hiszen az időjárás és páratartalom változása sajátos hatással van a bőrre. Télen a hidratáló, nyáron a napvédő krémek alkalmazása elengedhetetlen. Az átmeneti évszakokban, tavasszal és ősszel, a bőröd hajlamosabb lehet a kiszáradásra és az érzékenységre, így a bőrápolási termékeket bőrtípusodnak megfelelően kell alakítani. 

#8 Elhanyagolod az esti rutint

A sminkeltávolítás lefekvés előtt nélkülözhetetlen. Ha nem távolítod el a sminket, pórusaid eltömődhetnek, pattanások keletkezhetnek, sőt az arcon hagyott alapozó az öregedés korai jeleinek kialakulását is elősegítheti. Gyengéd sminklemosó vagy hatékony arctisztító készülék segítségével könnyedén megszabadulhatsz a sminkmaradványoktól, mellyel az irritációt és az érzékenyebb területeken jelentkező problémákat is megelőzheted.

#9 Keveset alszol

A kevés, vagy nem megfelelő minőségű alvás hatással lehet az egész testre, beleértve a bőr regenerációját is. Ha nem pihened ki magad éjszaka, akkor a bőröd sem tudja. Ekkor jelennek meg a jól ismert sötét karikák a szemek alatt. A rendszeres alváshiány hozzájárul a bőr kiszáradásához, csökkentheti a kollagéntermelést, illetve ráncok és finom vonalak jelenhetnek meg. Törekedj minden éjszaka 7-9 óra pihentető alvásra, hogy támogasd szervezeted egészségét. 

A helyes bőrápolási rutin kialakításával megőrizheted és javíthatod bőröd egészségét, támogathatod hidratáltságát és rugalmasságát, illetve megelőzheted a bőrproblémákat és a ráncokat. Szánj rá reggel és este 10-10 percet és élvezd bőröd természetesen ragyogó, egészséges megjelenését!

Képek: ©Pinterest, FOREO