×

Fény derül az alvásigény titkára: ennyit kell aludnod ahhoz, hogy felfrissülve ébredj!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 11. 23.

A jó közérzethez és a felfrissült ébredéshez szükséges órák száma egyénenként változik: így számolhatod ki, hány órát kell aludnod az alvásigény kielégítéséhez.

Neked hány óra alvásra van szükséged? A válasz nem mindenkinél ugyanaz, sőt! De van egy viszonylag egyszerű számítás, amelyből megtudhatjuk, hogy kinek hány óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát a bőrében még reggel is, és frissen ébredjen. Mert gondolom az nektek is feltűnt már, hogy nem mindig stimmel az igényeitekkel a nagyokosok által meghatározott ideális(nak mondott) alvásmennyiség. Nem csoda, mindenkinek más időtartamra van szüksége ahhoz, hogy optimálisan működjön és megfelelően vészelje át a napot.

A krónikus alváshiány egészségre gyakorolt (káros) hatásai

Az amerikai National Institutes of Health szerint egy átlagos felnőtt kevesebb mint hét órát alszik egy éjszaka. De ez a hat-hét óra, ami a mai rohanó társadalomban elég jól hangozhat (már akinek), valójában a krónikus alváshiány receptjének alapösszetevője. Az általuk végzett tanulmány pedig számos hosszú távú negatív hatást mutatott ki a hosszan tartó alváshiány egészségre és általános jólétre gyakorolt hatásairól. Ezek közé sorolható a memóriaproblémáktól és a hangulati ingadozásoktól kezdve a magas vérnyomáson át az immunrendszer gyengülése is. 

Lássuk tehát, hogyan számolhatjuk ki, hány óra szundi kell az egyéni alvásigény kielégítéséhez!

Az alvásigény (is) személyiség kérdése 

Mint minden egészségünket érintő dologban, az alvásigény is egyénenként változik. Egy tanulmány az egyes személyiségjegyek és az alvásminőség közötti kapcsolatot vizsgálta. Azt találták, hogy az egyén személyisége jelentősen befolyásolja az alvást. A kutatás szerint az extrovertáltak és azok, akik kevésbé hajlamosak a szorongásra és a negatív érzelmekre, összességében jobb alvásminőséggel rendelkeznek.

Ezzel szemben az introvertáltaknak és azoknak, akik küzdenek az önfegyelemmel és a szervezéssel, nehezebben megy az alvás. (Hát, az elalvás talán, az ébredés tuti nem..)

Hogyan kell kiszámítani, hány órát kell aludni?

A legegyszerűbb módja annak, hogy megértsük testünk alvási ritmusát, az önmegfigyelés. A tudósok azt javasolják, hogy tartsunk egy jegyzetfüzetet az ágy mellett, és naponta jegyezzük fel a következő kérdésekre adott válaszokat:

  • Mit érzel, amikor a takaró alá bújsz? Fáradtan és félálomban vagy ébren?
  • Mi a helyzet a testeddel? Fáj vagy ellazult?
  • Mikor ettél utoljára?
  • Mikor fekszel le?

Alvásigény-felmérés, ezekre pedig ébredéskor válaszolj:

  • Mire emlékszel a tegnap estéről?
  • Könnyen elaludtál, vagy forgolódtál?
  • Száguldozott az agyad elalvás előtt? Mire gondoltál?
  • Gyakran ébredtél fel az éjszaka folyamán?
  • Álmodtál? Ha igen, milyen álmaid voltak?
  • Mi ébresztett fel? Szédültnek vagy kipihentnek érezte magát?

Ha négy héten keresztül mindennap következetesen megválaszolod ezeket a kérdéseket, tisztábban fogod látni az éjszakai – tudatos és tudattalan – rutinodat.

Az alvásórák kiszámítása 

Ha kiszámolod, hogy valójában mennyit alszol minden éjszaka, és mennyi időt töltöttél az alvás egyes szakaszaiban, mélyebb betekintést nyerhetsz abba, hogy mi történik, miután becsukod a szemed. Az alvás kiszámításakor olyan részleteket érdemes megjegyezni, mint például, hogy mikor feküdtél le, mikor ébredtél fel, mennyi időbe telt, amíg elaludtál, és hányszor ébredtél fel az éjszaka folyamán. Amikor arról van szó, hogy mennyi alvás elegendő, az összes alvási fázist figyelembe kell venni, mert minden ember mindegyikben más-más időt tölt. Ha ezeket az összeadott órákat figyelembe véve jegyzeteled, hogy mikor ébredtél pihenten és jól, meg is kapod az eredményt.

Egy kis technológiai segítség

Az alvás ellenőrzése ma már gyerekjáték, hiszen sok okoskarkötő és okosóra érzékeli a pulzusszám változékonyságát és azonosítja az alvási szakaszokat. Így nyomon követhetjük az alvásunk minőségét, és dolgozhatunk annak javításán. Az eredeti kérdésre adott válasz valójában tehát nem az ágyban töltött órák számát érinti, hanem az éjszaka során megtapasztalt mélyalvás mennyiségét. Vagyis mindegy, hogy hány órát aludtunk, mert ezt az időt – még ha sok is – a megébredések és azok tulajdonságai határozzák meg. 

Ezek növelése érdekében próbáljuk meg nem túlzásba vinni az alkoholfogyasztást, ne sportoljunk vagy végezzünk túl intenzív tevékenységeket az alvás előtti négy órában, és tartsunk egy kiegyensúlyozott napirendet.

alvásigény

Képek: Unsplash, Pinterest (SnowHome)