×

Ismerd meg a világot lakóautóval

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2024. 06. 26.

Itt a nyár, végre elérkezett a nyaralások ideje! A kalandokat kedvelő utazóknak kiváló lehetőség a lakóautózás, amivel rugalmasan lehet felfedezni a kiszemelt úticélt. Ha a választott desztinációra autópályán tudunk eljutni, érdemes áttekinteni az útdíjra vonatkozó szabályozásokat, amelyek idéntől változtak!

A lakóautózás előnyei

De kezdjük is azzal, hogy miért is érdemes belevágni egy lakóautós kalandba! A lakóautó segítségével könnyen a nyakunkba vehetjük a világot. Ha megvan az úticél, csak elintézzük a hátralévő apró-cseprő teendőket (utasbiztosítás, ha szeretnénk, autópálya-matrica vásárlás stb.), és útnak is indulhatunk! A lakóautózás egy semmihez sem hasonlítható élmény. Ahol engedik a helyi szabályozások, vadkempingezhetünk, és ott tölthetjük az éjszakát, ahol csak szeretnénk!

Kevés jobb érzés van, mint a kiszemelt panorámára ébredni, majd kempingszékekre kiülve elfogyasztani a reggelit egy gőzölgő kávé társaságában. Emellett egy lakóautóval sokkal intimebb módon ismerkedhetünk meg az adott országgal és kultúrával.

Ha érdekel minket a vidék is, nyugodtan kanyaroghatunk kisebb utakon, és akár menet közben is kitalálhatjuk, hol is szeretnénk aludni aznap! Egy szó mint száz, akik szeretik a rugalmasságot és a kalandokat, azoknak mindenképpen érdemes belevágni a lakóautózásba. Viszont érdemes odafigyelni az úthasználati díjakra, nehogy rögtön egy büntetéssel kezdjük a túránkat.

Milyen autópálya-matrica kell lakóautóra?

Magyarországon nemrégiben változott a szabályozás. Nézzük is, milyen matricákra lesz szükségünk:

 • Azok a legfeljebb 3,5 tonna megengedett össztömegű járművek, amelyek az M1 kategóriába vagy annak egy alkategóriájába tartoznak, illetve maximum 7 fősek, a D1 díjkategóriába tartoznak.
 • A 3,5 tonna össztömeget nem meghaladó, M1, M1G vagy német forgalmi engedély esetén 16 vagy 21 jelölésű, 8-9 fős lakóautók a D2 díjkategóriába tartoznak.
 • A 3,5 tonna össztömeget nem meghaladó, N1, N1G jelölésű, és/vagy maximum 9 fős lakóautók szintén a D2 díjkategóriába tartoznak.
 • Azok a 3,5 tonna össztömeget nem meghaladó lakóautók, ahol a forgalmi engedély J mezőjében nincs semmi, és nem szerepel benne a honosság nyelvén a személygépjármű vagy személyszállító jármű kifejezés, szintén a D2 díjkategóriába tartoznak.
 • A 3,5 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű járművek, amelyek jellegüket tekintve lakóautónak minősülnek és az M1 kategóriába tartoznak, 2024 január 1-től a HU-GO rendszerben kell, hogy rendezzék az úthasználat díját.

Autópálya-matrica árak

Nézzük meg, hogy ennek megfelelően mik a lakóautókra vonatkozó autópálya-matrica árak! (A felsorolás első négy pontjában mindkét esetben az országos matricák szerepelnek.)

 • D1 / egynapos: 5150 Ft
  D1 / 10 napos: 6400 Ft
  D1 / havi: 10 360 Ft
  D1 / éves: 57 260 Ft
  D1 / éves vármegyei: 6660 Ft
 • D2 / egynapos: 7310 Ft
  D2 / 10 napos: 9310 Ft
  D2 / havi: 14 670 Ft
  D2 / éves: 81 280 Ft
  D2 / éves vármegyei: 13 330 Ft

Külföldre mentek?

Ha külföldre utaztok lakóautóval, akkor mindenféleképpen olvassatok utána a helyi szabályozásnak. Ugyanis mind a közúti szabályok, mind az autópálya-használatra, illetve vadkempingezésre vonatkozó szabályok eltérhetnek a hazaitól. Egy kis utánajárással elkerülhetitek, hogy esetleg megbüntessenek titeket, vagy a tervezettnél nagyobb költségeitek legyenek!

Jó utat!

Képek: freepik