×

Egész nap fáj a hátad? Most megmutatjuk a tökéletes testtartást!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 08. 13.

Lehet, hogy eddig nem igazán kapcsoltad össze, pedig a fejfájás, a nyak- és hátfájdalom, vagy a visszerek és a számítógép előtt töltött idő között szoros az összefüggés. Ha órákon át ülsz egy helyben, sokszor szünet nélkül, ráadásul rossz pózban, akkor a nap végére fáradtságot, görcsöket, fájdalmat érzel majd, amik idővel nem is enyhülnek. Most elmondjuk, hogyan érdemes megelőzni a helytelen ülés okozta kellemetlenségeket.

A változatosság segít

Először is ne csodálkozz azon, hogy egy ilyen egyszerű dologról, mint a „hogyan ülj helyesen a számítógép előtt?” beszélni kell. Azért nehéz megtalálni a tökéletes pózt, mert az emberi test alapvetően nem ülésre van kitalálva, hanem folyamatos mozgásra, járásra, guggolásra vagy épp emelésre. Emiatt hosszú időre semmilyen pózba sem szerencsés beleragadni. A változatosság, az ülés többszörös megszakítása sétával vagy nyújtógyakorlatokkal, kulcsfontosságú. Külön jó, ha emelhető asztalod van, mert akkor naponta többször is végezheted állva a munkádat. Ugyanakkor, ha a következőkre odafigyelsz, tovább lesz kényelmes az íróasztal mögött töltött idő.

Hogyan ülj a számítógép előtt?

Az ülőfelületen mindig csússz hátra, hogy a derekad a széktámla alsó részének támaszkodjon, a medencéd ne billenjen se előre, se hátra. Az asztal magassága akkor ideális, ha a billentyűzetet kb. 90 fokos könyöktartással tudod kezelni, a csuklódat alátámasztva. A hátad tartsd egyenesen, a vállakat és a nyakat pedig laza helyzetben, hogy ne feszüljenek be. A fejeddel ne húzódj közel a monitorhoz, mert a nyakad is bemerevedik tőle. Ha jó példával jársz elől, a gyereked is könnyebben elsajátítja a tanuláshoz megfelelő pózt.

Milyen a jó irodaszék?

A helyes üléshez elengedhetetlen a megfelelő szék, amit az alkatodhoz és a munkádhoz szabhatsz. A magassága és háttámlája legyen állítható, a lábai pedig gurulósok, ötágúak és görgősek, hogy igazodhass az aktuális feladatodhoz. A háttámla támassza meg a derekat körülbelül övmagasságban, az ülőfelület elülső része inkább lefelé görbüljön és az ökölbe szorított kezed be kell, hogy férjen a térdhajlatod és az ülőlap közé.

Állítsd be a széket

Akkor tökéletes, ha a kar és a láb is kilencven fokos szöget zár be. A combjaid közelítsenek a vízszintes helyzethez, lábaidat pedig tartsd függőlegesen. A talpad a padlón támaszkodjon, a keresztbe font láb nagyon nem tesz jót a keringésnek! A szék támlájának dőlési szöge körülbelül száz fokos legyen az ülőfelülethez képest.

A képernyő magassága

A monitor legyen szemmagasságban vagy pár centivel alacsonyabban, különben könnyen nyakfájást okozhat, ha órákig nézed. Nagyobb monitorok esetén kábé hetven centi távolság az ideális a szemed és a képernyő között, kisebbeknél az ötven centi is elég.

Tartsd be ezeket és garantáltan leszámolhatsz a hátfájással!

(Fotó: Unsplash, Praktiker)