×

Tippek a panelkonyhából, második fejezet: mi legyen még a kamrában?

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 12. 7.

Bizonyára már alig vártátok, hogy folytassuk a gasztrorovatunkat, úgyhogy alább találjátok a további alapvető élelmiszerek listáját annak érdekében, hogy még a váratlan vendégeknek is legyen miből improvizálni egy kifogástalan ebédet és/vagy vacsorát. 

Előző fejezetünkben a sütéshez szükséges alapanyagokat gyűjtöttük nektek egy csokorba, most pedig jöhet a főzés!

Hüvelyesek

Bab, lencse és vöröslencse (fancy helyeken beluga lencse is), sárgaborsó.

Gabonafélék

Rizs, bulgur, quinoa.

Konzervek

Nem, nem a sóletre kell gondolni, hanem a zöldségekre, mint a paradicsom, kukorica, párolt cékla, csicseriborsó és a bab. Bab mindig legyen, mert remek last minute ételeket lehet belőle csinálni.

Tudom, bután hangzik, de ebből sem árt, ha bőven van otthon. A felvágósok nagyszeműt és feketét is tartanak otthon. Csak mondom.

Bors

Jobb, ha frissen őrüljük, így egy előre megtöltött borsmalom is jó szolgálatot tesz.

Fűszerek

Ideje túllépni a só-bors-paprika szentháromságon, és a következőket is beszerezni.
A mediterrán vonal: oregano, bazsalikom, kakukkfű.
A klasszik vonal: majoranna, tárkony, szerecsendió (nem őrölt, hanem egész, mert előbbinek nincs értelme), kömény, rozmaring, babérlevél, kapor.
Az egzotikus vonal: kurkuma (mert szép sárga), koriandermag és levél, curry fűszerkeverék.
Az édes vonal: fahéj (egész és őrölt is), szegfűszeg, csillagánizs, gyömbér (ez utóbbiból érdemes frisset is venni ilyenkor télen).

És persze a tiltólista, mert vagy egészségtelen, vagy ciki: fokhagymapor, Vegeta, leveskocka, előre készített pácok…Ugyan már, jobbak vagyunk mi ennél, nem igaz?

Tésztafélék

Levesbetétek, mint csigatészta, cérnametélt, eperlevél és persze spagetti, fodros kocka, penne, fusilli stb. De ha nagyon le akarjuk nyűgözni vendégeinket, akkor gyárthatunk otthon is. Nem nehéz. Tényleg nem.

Mirelitcuccok

Spenót, zöldborsó, zöldbab, kelbimbó, tengeri halak, rákok, ezek szintén mentőövként szolgálnak.

Tejföl

Mert nagyanyám mondta, hogy mindig legyen otthon. És milyen igaza van!

Ezeken kívül olyan alapvető élelmiszerek, mint a hagyma, fokhagyma, krumpli mindig legyenek otthon, hiszen sokáig elállnak, valamint a parmezán reszelve vagy nagy darabokban is: sokáig eláll, kiváló ízesítéshez, sűrítéshez és a tésztaételek tetejére. Ja, és persze alkohol. Szigorúan a főzéshez. Na jó, előtte és utána, meg esetleg közben is lehet minőséget ellenőrizni. Sütibe és grogba rum, főzéshez whiskey, fehér- és vörösbor dukál.

Ha a fenti listában szereplő tételeket beszereztétek, simán menteni fogjátok a menthetetlennek tűnő helyzeteket is. Hogy hogyan? Azt a következő cikkben áruljuk majd el!