×

Ezért tesz jót a rendrakás és a takarítás a pszichének!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 02. 3.

Rend a lelke mindennek. Rend a dolgok veleje. Igaz törvényt ne ronts, jó rendtartást ne bonts! És még sorolhatnánk a rendtartással kapcsolatos közhelyeket, amelyeket nem győztek ismételgetni a szüleink tinikorunkban, amikor a szobánkban nagyobb káosz uralkodott, mint a H&M-ben végső leárazás idején. 

Idővel aztán, ahogy az ember egyre idősebb lesz, és szárnyait bontogatva megkezdi a kirepülést először egy egyetemi koleszbe, aztán egy jó kis közös albérletbe, lassacskán azért kezdi kapizsgálni, hogy más rumlijával tényleg nem olyan felemelő együtt élni. Szép lassan belénk ivódnak az ősök követelései, és legnagyobb meglepetésünkre azt vesszük észre, hogy ezzel együtt a rendre való igényünk is kialakul, de nem miattuk, hanem pont magunk miatt. Mert éppenséggel sokkal jobban érezzük magunkat tőle. Ez az érzés általában akkor csúcsosodik ki, amikor beköltözünk életünk első saját lakásába.

Persze nem azt mondjuk, hogy életterünk minden négyzetcentimétere állandóan olyan pedáns rendben legyen tartva, mint Bree Van de Kamp nappalija, de az tény, hogy a rendetlenség az életminőségünkre és a mentális egészségünkre is hatással van, és persze nem a pozitív irányba hajtja a dolgokat.

Az elménk a munka során akkor ér holtpontra, vagyis akkor érezzük magunkat borzasztóan kimerültnek, amikor túl van terhelve. Hogyan történik ez? Több inger éri, mint amennyit egyszerre fel tud dolgozni, vagy el tud viselni. Ha pedig egy rendszer túl van terhelve, akkor üríteni kell.

Ezt a hasonlatot átvezetve az otthonunkra könnyen kijön, hogy ha mondjuk egy fárasztó nap után a nappalinkba lépve rend helyett káosz fogad minket, az aligha lesz jó hatással a közérzetünkre.

View this post on Instagram

A post shared by ayah (@axiiyah)

A jó hír viszont az, hogy ez a dolog oda-vissza működik. Mert azt ugye már több tanulmány is bebizonyította, hogy

a takarításnak stresszoldó hatásai vannak. Na, nyilván nem a többórás havi nagytakarításról van szó, amire napokon át készülünk fejben,

mindössze arról, hogy ha akár otthon, akár a munkahelyünkön eluralkodott rajtunk a stressz és feszültebbek vagyunk a kelleténél, azt remekül le tudjuk vezetni egy kis rendrakással, pakolgatással, a munkaterületünk megtisztogatásával. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég összeszedni és kidobni a szemetet, rendbe tenni a szanaszét heverő papírokat, helyére tenni az íróeszközöket, meglocsolni a páfrányt, és még sorolhatnánk az apró mozdulatokat, amikkel nemcsak az asztalunk, de a fejünk is megtisztul.

Ezen a ponton azért fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a rend nem összekeverendő az ízléssel. Tőlem például távol áll a szürke-bézs-fehér fullminimalista stílus, hiába ötös letisztultságból. Engem a színek dobnak fel, jöhet a falra zöld, pink, sárga és kék, és a karácsonyi fényfüzéreknek is egész éves bérletük van a lakásban. A rendből viszont nem engedek.

A cél tehát egy olyan élettér kialakítása, amely tükrözi a lelkivilágunkat, kielégíti a szépségre vonatkozó szükségleteinket, de mentes a túlzsúfolt, minden koncepciót nélkülöző káosztól.

Menjünk eggyel beljebb, jöhet a hálószoba, ahol ugye szintén komoly dolgok történnek. Nem, most éppen nem a szexuális életünkre gondoltam! Persze az is nagyban befolyásolja a hangulatunkat, de ami még ennél is fontosabb – legalábbis ami az egészségünket illeti –, az az alvás minősége.

Vannak olyan tanulmányok, amelyek egyértelműenn kimutatták, hogy azok az emberek, akiknél rendetlenség uralja a hálót, sokkal több ideig tart elaludniuk, mint azoknak, akiknél szép rend van a szobában. Magyarul egy rendezetlen hálószoba kialvatlansághoz vezet, a kialvatlanság fáradtsághoz, a fáradság feszültséghez, és akkor így dől szépen tovább a pszichés dominó.

A hálószoba legyen menedék a világ elől, nem véletlenül sulykolják a pszichológusok – több kevesebb sikerrel –, hogy még az elektronikus kütyüjeinket se vigyük magunkkal az ágyba, mert zavarja az agyunkat a pihenésben. Arról nem beszélve, hogy azok a párok, akiknél van tévé a hálóban, jóval kevesebbet szexelnek, mint azok, akiknél nincs. Ez a telefonnyomkodásra is ugyanígy vonatkozik. Ha pedig épp magányosan bitoroljuk a hálót, inkább olvassunk könyvet. Papír alapút.

Visszatérve a takarításra, csakúgy, mint sokaknak a főzés, az is lehet terápiás folyamat. Ne érezzük magunkat szánalmasnak, ha egy kiadós porszívózás után sokkal jobban érezzük magunkat, mert okos emberek komoly tanulmányai bizonyítják, hogy ez teljesen normális.