×

Téged is agyonnyom az év végi stressz? Íme pár tipp, amivel megkönnyítheted a dolgod!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 12. 17.

Az év vége közeledtével egyáltalán nem meglepő, ha stresszesebbnek, fáradtabbnak érezzük magunkat az átlagosnál. Hamarosan itt vannak az ünnepek, be kell vásárolni, a munkahelyen különböző projekteket kell még leadnunk, az egyetemeken pedig megkezdődtek a vizsgák. Törekszünk arra, hogy minden a legtökéletesebben sikerüljön, azonban a folyamat közben valahol félúton elveszítjük önmagunkat, és hagyjuk, hogy teljesen felemésszen bennünket a stressz. Hoztam pár tippet arra az esetre, ha úgy érzitek, hogy elveszítettétek az irányítást az életetek felett.

# Listázd a teendőidet!

Nekem mindig nagyon sokat szoktak segíteni a különböző listák, amikre felírom a teendőimet, ugyanis így jobban átlátom, miket kell csinálnom az elkövetkezendő hetekben. Ha jó előre beosztok mindent, jobb eséllyel kerülöm el a teljes kikészülést, mivel direkt úgy tervezem a napjaimat, hogy ezek a dolgok beleférjenek. Ha még korábban sosem próbáltad ki ezt a módszert, akkor csak ajánlani tudom, tényleg nagy segítség tud a hétköznapokban.

# Tudj nemet mondani!

Ez számomra mindig is egy nagy kihívás volt: nemet mondani egy olyan dologra, amihez semmi kedvem. Meghívtak egy baráti vacsorára, de fel kell készülni a másnapi prezentációra, esetleg vizsgára? Csak azért nem mondasz nemet, hogy nehogy megbánts vele valakit? Azzal már nem foglalkozol, hogy neked még lenne pár elintéznivalód, vagy hogy nem tudtál még rendesen felkészülni, így elmész, mert el szeretnéd kerülni a konfliktusokat. És itt kezdődik minden baj. Eleve stresszesen jelensz meg a vacsorán, ingerülten viselkedsz a barátaiddal, a fejedben pedig csak a másnap kattog. Ez sem neked, sem a társaságnak nem jó így. Légy tisztában azzal, hogy mik azok a programok, amik beleférnek a szabadidődbe, és mik azok, amik miatt csak stresszelsz és semmi kedved hozzájuk. Ha igazán jó barátaid, biztosan meg fogják érteni!

via GIPHY

# Énidő

A sok munka és karácsonyi készülődés közepette érdemes egy pillanatra megállni, és feltenni magadnak a kérdést: mikor foglalkoztam utoljára önmagammal? Tudom, sokan valószínűleg fölösleges időpocsékolásnak vélik az énidőt, azonban a mentális egészségünknek igenis szüksége van rá. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég ha  befekszel egy nagy kád forró vízbe, vagy olvasol egy kicsit, a lényeg, hogy próbálj valami olyat csinálni, ami feltölti a lelked pozitív energiákkal. Ilyenkor szakadj el a külvilágtól, némítsd le a telefonodat, és élj csak a pillanatnak!

# Hálanapló

Ez egy olyan pont, ami az én életemben is egy újdonság. Korábban sosem értettem, miért jó, ha leírom, miért vagyok hálás, de aztán valami megváltozott. Nem telik el úgy nap, hogy ne írnám fel minden reggel azt a három dolgot, amiért abban a pillanatban hálás vagyok. A hálanapló mellett az írás még egy olyan dolog, aminek nagyon sok mindent köszönhetek. Nem kell itt sem nagy dolgokra gondolni és nem is feltétlenül kell naplót vezetni, elég egy üres lap és egy toll. Ülj le egy bögre teával reggel, és gondold át, mik azok a dolgok, amik örömmel töltenek el, és írd le ezeket erre a lapra. Ha pedig éppen egy rosszabb időszakodat éled, és úgy érzed, nincs miért hálásnak lenni, írj ki magadból mindent, ami zavar. Gondolj úgy a füzetedre, a lapra, vagy akár a naplódra, mint egy lelki szemetesre. Itt nem kell attól félni, hogy valami rosszat mondasz, megbántod mások érzéseit, ugyanis ez csak a tiéd, senkinek nem kell látnia. Figyeld meg, miután végeztél az írással, olyan érzés lesz, mintha levették volna a súlyt a válladról! Mindenképp adj ennek egy esélyt, csodákra képes!

Fotók: unsplash