×

Sosem látott siker szinkronkorcsolyában

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 04. 20.

Februárban, a dübörgő korcsolyaszezon közepén már írtunk a szinkronkorcsolyáról, erről az itthon kicsit háttérbe szorult, egyelőre nem olimpiai sportágról, úgyhogy most beszámolunk azt utóbbi hetek nagy sikeréről is: a sportág történetének eddigi legnagyobb eredményét érte el a magyar szinkronkorcsolya-válogatott a kanadai világbajnokságon, a Team Passion csapata a nyolcadik helyen végzett az összesített versenyben.

Remekül sikerült a korcsolyaszezon zárása a Team Passion számára, a lányok ugyanis eddig sosem látott sikert értek el a világbajnoki 8. helyezésükkel. Mivel a műkorcsolyához hasonlóan a legsikeresebb nemzetek két csapatot küldhetnek a vébére, ez az eredmény azt is jelenti, hogy idén Magyarország az ötödik helyen áll az összes ország között azzal, hogy mind a nemzetek, mind az egyesületek közötti versenyben bekerült az első tíz csapat közé: míg előbbiben az ötödik, utóbbiban a nyolcadik helyen végeztek. A csapat edzőivel, Kendelényi-Gulyás Erikával és Páva-Sárközi Bettina Dalmával beszélgettünk.

Hogyan értékelnéd a csapat teljesítményét és az elért eredményt?

Egy szóval: csodálatos. Elképesztően büszkék vagyunk a lányokra. Mindenkire nagyon nagy nyomás nehezedett, mivel a vírus miatt az előző két világbajnokságot törölték, így most hosszú kihagyás után minden csapatnak nagy célja volt, hogy a 14 000 fős csarnokban élete legjobbját nyújtsa. A magyar csapat egész hétvégén kiegyensúlyozott teljesítményt mutatott, a rövidprogramban még voltak apróbb rontások, de a kűrben egy nagyon magabiztos, tökéletes programot mutattak be. Ez a teljesítmény azért is nagyszerű, mert a csapat közel fele még nem szerepelt ilyen rangos eseményen, ennyi néző előtt. Az eredményre is nagyon büszkék vagyunk, ez nemcsak a szinkronkorcsolyázás eddigi legjobb eredménye Magyarországnak, de a műkorcsolya más szakágában sem volt hasonló siker az elmúlt 20-30 évben. Hosszú ideje dolgoztunk azon, hogy a csapatunkat a legjobb tíz közé juttassuk.

Felülmúlta ez az eredmény az előzetes várakozásaitokat?

A csapat szezon során mutatott teljeítménye alapján már számoltunk vele, hogy idén sikerühet bejutni a legjobb tíz csapat közé, de mivel a vírus miatt rengeteg verseny maradt el még idén is, és ennek köszönhetően számos nemzet legjobbjaival nem találkoztunk, nem láttuk versenyezni, így nehèz volt megtippelni, pontosan mit is várhatunk. Azt tudtuk, hogy minden a két bemutatott programon múlik, azt is tudtuk, hogy a világbajnokságon szinte hibátlan teljesítményre lesz ahhoz szükség, hogy oda engedjenek minket a legjobbak köze.

Mi volt az eddigi legjobb helyezés, amit magyar csapat világbajnokságon megszerzett?

Az eddigi legjobb világbajnokságon elért eredmény a 14. hely volt, amelyet szintén a Team Passion csapata ért el 2008-ban és 2019-ben.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Muranyi Szilvi (@szilvie)

Miben látod a fejlődés kulcsát, és mi az, amiben még tudnátok javítani?

Fejlődésükre nagy hatással volt a vírushelyzet, mivel az elmúlt szezonok során versenyek híján sok időt tudtunk a korcsolyázó technikánk fejlesztésére fordítani. Emellett az elmúlt három évben össze tudtunk állítani egy olyan ütőképes csapatot, akik nemcsak szuper korcsolyázókból állnak, de nagyon erősek mentálisan is, és egy teljes szezonon át kiegyensúlyozott teljesítményt tudtak nyújtani a versenyeken, még az igazán nehéz körülmények ellenére is. Mindemellett hosszú évek óta dolgozunk együtt Dohány Andreával, aki nemcsak a csapatunk csodás és egyedülálló koreográfiáit készítette el, de szakmai mentorként is mellettünk áll és segít minket.

Fejlődni persze mindig lehet, most, hogy a legnagyobb szinkronkorcsolyázó nemzetek nyomába értünk (Kanada, Finnország, USA) célunk, hogy megtartsuk a pozíciónkat és minél hamarabb képesek legyünk velük is felvenni a versenyt. Szeretnénk a következő szezonban is két nagyon dinamikus, kreatív megoldásokkal tarkított programot bemutatni a csapattal.

Milyen nehézségeken vagytok túl az elmúlt hónapokban?

Bár eredményeit tekintve ez volt a legsikeresebb szezonunk, ez volt a legnehezebb is. Alepvetően a vírushelyzet okozta a legtöbb kihívást. Az általunk választott nemzetközi versenyeket törölték, így néha 1-2 hét alatt kellett megszervezni a 24 fős utazó keret számára a szereplés feltételeit. A vilgábajnokságot leszámítva egyetlen versenyen sem tudtunk azzal a kerettel kiállni, akikkel eredetileg gyakoroltuk, mivel sajnos mindig volt pozitív tesztet adó versenyzőnk, emellett természetesen a sérülések sem kerülték el a csapatot. A másik legnagyobb kihívást az edzések megszervezése adta, sokszor nagyon nehéz jégidőt szerezni Budapesten, így a sportolóktól komoly alkalmazkodóképességet igényelt, hogy a változó edzésidőpontokhoz igazítsák az életüket. Szerenécsre idén bebizonyítottuk, hogy ez a rengeteg változó, általunk nehezen befolyásolható tényező sem tudja elvenni a fókuszt a végső célunkról.

Mik a tervek a közeli és a távoli jövőre nézve? 

Rövid távon szeretnénk megőrizni a pozíciónkat, hogy megmutassuk, a Team Passion tartósan képes a világ élvonalába tartozni. Ehhez mindenképpen szeretnénk az edzéskörülményeinken javítani, mivel most sokszor edzenek késő éjszaka a lányok, ami nem nevezhető optimálisnak. Emellett szeretnék az utánpótlás kérdésével is többet foglalkozni. Ahogy korábbi beszélgetésünkkor említettük, a Team Passion utánpótlás csapataiba folyamatosan lehet jelentkezni, már ötéves kortól egészen 14 éves korig. Ami pedig a hosszú távú terveket illeti, 3-5 éves távlatban nagyon szeretnék betörni abba az elit klubba, amit eddig az észak-amerikai és a skandináv országok uraltak. Idén nyáron derül ki, hogy a 2026-os téli olimpián ott lehet-e a szinkronkorcsolya, amennyiben ott lesz, célunk a Team Passionnel kvalifikálni.

Gratulálunk és további sok sikert kívánunk a csapatnak!

Photos by ©Sean MCKINNON