×

Taroltak a magyar tervezők a Milano Fashion Weeken

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 10. 3.

A budapesti divathét sikereit követően a magyar tervezők Olaszországban nyűgözték le a szakmai közönséget és a divatrajongókat. Az ADI Design Museumban helyet kapó, 48 lookot felvonultató divatbemutatón több mint 300 néző vett részt, melléjük többezer látogató csatlakozott, akik a Fashion Hubban megtekinthető prezentációra voltak kíváncsiak.

Szeptember 20-26. között ismét megrendezésre került a négy legnagyobb divathét egyike, a Milano Fashion Week, ahol az MDDÜ és a CNMI közös mentorprogramjában öt magyar tervező – ABODI, CUKOVY, KATA SZEGEDI, ZSIGMOND és a THEFOUR – vonultathatta fel legújabb kollekcióját a kifutón egy kollektív divatbemutató keretében, az esemény Fashion Hubjában pedig egy héten keresztül hat hazai márka – ABODI, CUKOVY, KATA SZEGEDI, NINI, UNREALINDUSTRY és a PINETIME – darabjait tekinthették meg az érdeklődők. A magyar divatmárkák immár nyolcadik alkalommal, az MDDÜ által létrehozott Budapest Select ernyőmárka alatt mutatkoztak be, amelynek célja, hogy a tehetséges hazai tervezők egyéni márkajegyeiket megtartva, de a piac felé egységes kommunikációval nagyobb figyelemben részesüljenek a nemzetközi megjelenések során.

A Budapest Select kiállítás az ADI Design Museum dizájntörténeti részében kapott helyet olyan márkákkal körülvéve, mint az Alessi, a Ferrari vagy a Kartell. A hazai tervezők kiállítását a legnevesebb szakemberek közül is sokan megtekintették, mint a divatipar területén már-már legendává vált Suzy Menkes, az International Herald Tribune korábbi divatszerkesztője, a VOGUE International korábbi szerkesztője.

A kiállításon innovatív megoldás fogadta a résztvevőket, ugyanis az UNREALINDUSRTY állványainál VR szemüvegen keresztül a márka virtuális üzletét is „bejárhatták”.

Hatalmas érdeklődés övezte a szeptember 23-án megrendezett Budapest Select kollektív divatbemutatót, amelyen a márkák egymás után mutatták be új modelljeiket, egy holisztikus képet kialakítva a nézőkben a magyar kreatíviparról. Olyannyira népszerű volt a milánói divathétnek ez a programja, hogy az ülőhelyek elfogytával is hatalmas volt az érdeklődés, hogy megtekintsék a divatbemutatót, amelyen a felvonuló szettek egy izgalmas, művészileg sokszínű képet festettek a hazai kínálatról.

A Budapest Select ernyőmárka alatt felvonuló tervezők mellett a PELSO fürdőruhamárka is lehetőséget kapott alkotásainak bemutatására egy nagyon látványos, önálló prezentáció keretein belül.

A Balaton ihlette kollekció virág-, daru- és szendermintákkal borított ruháit egy, a milánói dómtér melletti tetőteraszon tekinthették meg az érdeklődők. A nyári hangulat megteremtését segítette a Balaton jellegzetes árnyalatát megidéző türkiz kifutó, amelyen felvonultak a modellek.

„Ez a divatbemutató a Magyar Divat & Design Ügynökség és a Camera Nazionale della Moda Italiana partnerségének sikerét is bizonyítja, a két ügynökség közösen mentorált tervezőire egyre többen kíváncsiak. Stratégiai célunk, hogy a magyar tehetségeket tovább támogassuk a nemzetközi siker és elismertség útján, ezzel Magyarországnak a régióban betöltött központi szerepét, illetve nemzetközi szinten az országimázst is erősítve” – összegezte Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója a Milánóban elért eredmények jelentőségét.