×

A Keramikus Kertje – egy hely, ahová elvonulhatunk a valóságtól

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 05. 20.

Egy eső utáni délutánon kezdődött minden, amikor egy házaspár Gödöllőn kirándulva megpillantotta az erdővel körülvett gyümölcsöskertet. Azóta már eltelt három évtized, S. Fehér Anna és férje, Steiner Gyula pedig létrehoztak valami egészen csodálatosat. Így született meg a Keramikus Kertje, amely a tavaszi-nyári print lapszámunk divatanyagához biztosított lenyűgöző helyszínt. 

Ez is érdekelhet

Háy János novellájával kívánunk az írónak boldog születésnapot!

Anna és férje, Gyula a Bükk lábánál nőttek fel, így egészen korán kezdődött az erdő iránti szeretetük. A kirándulások a végtelen szabadság érzésével, az eső utáni erdő illata, amikor pipál a hegy, vagy az évszakok változása egy életre szóló élményt adtak mindkettőjüknek. És erre az élményre találtak rá később egy eső utáni délutánon Gödöllőn kirándulva, amelyre Anna így emlékszik vissza:

A már jól ismert erdőillat vezetett minket arra az erdővel körülvett, elvadult egykori gyümölcsöskerthez, ami a mai napig húz, fogva tart és mégis a végtelen szabadság érzését adja számunkra. Ennek immár három évtizede.

A kertet körbeöleli az erdő, így Annáék számára nem is volt kérdés, hogy a tipikus díszkert helyett egy vadregényes tájkertet hozzanak létre, kihasználva a terep adta lehetőségeket, miközben tiszteletben tartják annak természetes közegét is. Ebből adódóan az erdő jelenléte a mai napig meghatározza a kert arculatának alakítását. Csak a tájba illő, többnyire őshonos növényeket ültettek, valamint érintetlenül hagyták a közel félévszázados fákat, amik köré több száz fajta évelőt telepítettek. Az így kapott kis szigetek széttagolják a kert belsejét, melyeket egy íves gyep köt össze egymással. A kert közepére Anna és Gyula egy tavat, valamint a terepadta lehetőségeket kihasználva egy kisebb patakot építettek. 

„Fontos szempont volt, hogy a kertünk soha ne aludjon, mindig legyen valami fókuszpont. Ezt a növények színével, karakterével, a virágok nyílási idejének különbözőségével értük el. Ezen kívül a természet ihlette kerámia munkáim sok helyen felbukkannak a kertben, kiemelve egy-egy kertrészletet.”

A mindennapokban Anna a kert gondozása mellet keramikusként tevékenykedik, Gyula informatikus, szoftverfejlesztő, aki nagy hazai és nemzetközi projekteken dolgozik. Így talán mindenki számára érthető, hogy kikapcsolódásukat kertjükben találják meg. 

De honnan is jött az ötlet, hogy a kertet megnyissák a látogatók előtt?

„Még 2014 -ben kertészmérnöknő barátunk hívta fel a figyelmünket az akkor induló Kertnéző mozgalomra, mely annak idején angolszász mintára szerveződött. Mivel jól ismerte a kertünket arra bíztatott minket, hogy ezt érdemes lenne másoknak is megmutatni. Előszőr fenntartásokkal fogadtuk az ötletet, hiszen a kert egyfajta privátszféra, amit az ember magának alakít, saját lelke kivetülése alapján”

– számolt be az ötletről Anna. Szerencsére végül beadták a derekukat, és az évek során a kétezer négyzetméteres tájkert több száz kertbarátot fogadott belföldről és külföldről egyaránt.  Egy ilyen kertlátogatás nagyjából három órát vesz igénybe, melynek során megosztják a tereprendezésben, a növények választásában, ültetésében szerzett több évtizedes tapasztalataikat.

A látogatók megismerik a kert alakulásának történetét, valamint azt is megtudhatják, hogyan is alakul ki egy ilyen természetközeli kert. A kertlátogatási programot egy izgalmas kerámia bemutató zárja, ahol Anna a látogatókat beavatja egy madár megszületésének tűzkeresztségébe.

Aktív alkotóműhely

De nem csak a kertlátogatás az egyetlen program a Keramikus Kertjében. Anna 2013-ban létrehozta saját alkotóműhelyét, ahol a lelkes érdeklődők megismerkedhetnek a kerámiával és a tűzzománccal is. Az évek során sok gyerek és felnőtt fordult meg különböző tanfolyamokon, workshopokon és nyári táborokban, és vannak olyanok is, akik évek óta visszajárnak. Ráadásul Anna a tanítványaival rendszeresen készít pályázatokra alkotásokat, valamint kiállításokon is részt szoktak venni.

„Kerámia és tűzzománc workshopjaimat bárki látogathatja, aki szívesen kipróbálná magát e két műfajban. Ezeket havi rendszerességgel tartom általam előre megtervezett tematika mentén. Van egy gyerekcsoportom, akikkel heti rendszerességgel találkozom. A képlékeny agyag segítségével sokat szobrászkodunk tanulmányozva a rész-egész egymáshoz való viszonyait, miközben hangsúlyt fektetünk a karakterek kiemelésére. Zománcozáskor képeket festünk különböző technikákkal miközben játszunk a színekkel és megtanuljuk azok egymásra gyakorolt hatásait.”

Sajnos a jelenlegi energiaválság Annáékat is érinti, a kerámiaégetés miatt elég sok az áramfogyasztásuk. Éppen ezért, hogy ezt orvosolják, jelenleg napelemeket telepítenek, de mivel csak kerti telepítésre van lehetőség, így az külön kihívás számukra, hogy illeszkedjen a kert hangulatához. 

Ha ti is szívesen elmennétek a Keramikus Kertjébe, akkor vagy Anna honlapján, vagy saját Facebook oldalán tudtok tájékozódni a kertlátogatások időpontjáról és egyéb aktuális eseményekről. Ezen kívül még Szomorú Miklós kertészmérnök által indított „Látogatható magánkertek” honlapon is plusz információkhoz juthattok.