×

A női sportcipőknél is a kényelem a legfontosabb – így válaszd ki az igazit!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 05. 22.

A sportcipők már a nőknél is az alapgardrób részét képezik. Egy jól kiválasztott darabbal manapság már nemcsak futóversenyre, de az összes szabadidős programunkra és alkalmi eseményünkre benevezhetünk. Íme pár hasznos tipp, hogyan válaszd ki az igazit!

Akár itthon maradsz, akár külföldre mész kikapcsolódni idén, a kedvenc sportcipőd biztosan bekerül a bőröndbe. De a tornacipőknek nem a kényelem az egyetlen fontos funkciójuk (és még a teljesítmény sem az, ha lelkes futó a viselője). A legkeresettebb stílusok közül számos korrekt áron szerezhető be a hazai online boltokban – elég, ha csak követjük a sztárok viseletét, akik olyan klasszikusokat hoznak vissza a divatba, mint az Adidas Samba és a Nike Daybreak. Ebbe a körbe tartoznak az Olsen-ikrek is, ők például a New Balance modelleket kedvelik.

A sokoldalú női sportcipők

A sneakerek – ideértve a női sportcipőket – a „high-low” divat központi elemei; már nem kizárólag a sportolás területére fókuszálnak. Gyakorlatilag minden luxusmárka adott már ki prémiumverziókat – Chanel, Prada, Gucci és még sokan mások –, de még ha további, kifinomultabb és egyedibb opciók is elérhetővé válnak, az időtlen klasszikusok, mint a Nike, New Balance vagy Adidas akkor is aktuálisak maradnak.

A női sportcipőknek szintén nem csupán esztétikusnak kell lenniük, hanem muszáj jó támasztó és funkcionális alapot is biztosítaniuk a gyalogláshoz, túrázáshoz, futáshoz és a mindennapos használathoz is.

Milyen anyagokat keress egy tornacipőben?

A cipők felsőrészének olyan anyagból célszerű készülnie, amely könnyű, légáteresztő, és gyorsan szárad. A stabilitás megőrzése érdekében fontos a megfelelő támaszték az oldalakon és a sarkokon belül. A női sportcipők felsőrésze és lábujjtartó részük nem lehet olyan kicsi vagy keskeny, hogy összenyomja viselője lábfejét és lábujjait.

Mennyi ideig bírják a női sportcipők?

A futócipők élettartama általában körülbelül 800-1000 kilométer, de vannak olyan modellek is, amelyekbe közel 1200 kilométert is beletehetünk. A napló vezetése érdekében ajánlatos a cipő vásárlásának dátumát beírni a talpbetét belsejébe.

A fájdalom vagy járási nehézség első jele azt mutatja, hogy hamarosan szükségessé válik a lábbeli cseréje.

Elmondható, hogy a női sportcipők közül mindegyik márka strapabíró, azonban életciklusukat mi, használók tudjuk a legjobban befolyásolni. A szakemberek azt mondják, hogy jó, ha többször cserélünk cipőt a szezon időtartama alatt, így a cipők kevésbé mennek tönkre.

Mit célszerű elkerülni a női sportcipők vásárlásakor?

Főként a következő tényezőket: Lapos talp, rugalmasság vagy párnázás nélkül. Merev felső részek és lábujjdoboz. Instabil oldalak vagy sarokpántok, amelyek nem biztosítanak funkcionális stabilitást. Ellentétben a bőrcipőkkel, amelyeket gyakran be lehet törni, ahogyan a bőr kitágul, a női sportcipőknek már az elején illeszkedniük kell hozzánk, illetve a lábunkhoz. Vagyis a terméknek elsőre kényelmesnek kell lennie. Ha nyom, vagy fájdalmat okoz a viselésük, akkor válasszunk másik méretet vagy típust!

Vedd számításba, hol fogod viselni!

Az a fajta tornacipő, amelyre egy maratonfutáshoz lenne szükséged, nagyban különbözik attól, amit kutyasétáltatásra és például galérialátogatásra szeretnél felvenni. Ehhez valószínűleg nem sportos ruhákat, hanem például pulcsikat, farmert, és sokszor alkalmi ruhákat viselsz. Több ezer különböző márka és dizájn közül választhatunk az online shopokban, ezért a legfontosabb tudnivaló, hogy milyen formájú a lábunk, és milyen tevékenységhez lesz szükségünk a női sportcipők közül a nekünk tetszőre.

Kulcsfontosságú, hogy olyan tornacipővel rendelkezzünk, amely elég sokoldalú ahhoz, hogy váltogathassuk benne a tevékenységeket – különösen, ha utazunk, és kevés a poggyászunk. De természetesen vannak olyan dizájnok, amelyek jobban megfelelnek a konkrét alkalmaknak, ilyen például a New Balance tornacipője a New York City Maratonra.

Fontold meg, hogy kizárólag a teljesítményre vagy a stílusra összpontosítasz-e, és ez alapján válaszd ki a legjobbat!

Fókuszban a kényelem

A kényelem mindig meghatározó lesz, ezért remek ötlet beruházni egy prémiumkategóriás lábbelibe. Amikor a népszerű és divatos női sportcipők kiválasztásáról van szó, amelyeket valóban érdemes megvenni, néhány kulcsfontosságú elemre figyeljünk oda: a jó dizájnra, a minőségi anyagokra és a tökéletes illeszkedésre – hiszen senki sem szereti, ha állandóan fáj a lába.