×

Ezek az elsőszámú jelei annak, hogy túlteng benned a koffein – legalábbis a tested szerint

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 06. 9.

Egyesek számára napi több csésze kávé elfogyasztása gyakorlatilag nulla hatással jár: könnyedén el tudnak bóbiskolni néhány pillanattal az étkezés utáni cappuccino megivása után. Másokat azonban már néhány korty kávé is kellemetlen, koffein okozta idegességbe taszíthat.

Kávé – szövetséges vagy ellenség (vagy épp egyszerre mindkettő), amelyről a függők képtelenek lemondani az egyedülálló ízélmény, az általa érzett hatás, vagy szimplán a kávéivás  rituáléja miatt. A szívet dobogtató fekete alternatívája a koffeinmentes változat, amely szintén sok kérdést felvet az egészség szempontjából, megpróbáltunk utánajárni az igazságnak.

Az amerikai gyógyszerhatóság napi 400 milligramm koffein fogyasztását ajánlja – ami körülbelül négy-öt csésze kávét jelent (ami valljuk be, azért nem kevés) –, de a koffeintolerancia küszöbe egyénenként nagyon eltérő lehet. Milyen jelei vannak a túlzott kávéfogyasztásnak? Cikkünkben összegyűjtöttünk nektek néhány példát. 

Amikor beüt az a bizonyos délutáni álmosság

Alapvetően azért iszunk kávét, hogy felpörögjünk. Azonban könnyen eljön az a pont is, amikor ez a pörgés elmúlik, és beüt a délutáni szundi iránti vágy. Ilyenkor búcsút inthetünk a produktivitásnak, csakis a pihe-puha ágyikó képe lebeg a szemünk előtt!

koffein

Túlságosan fel vagy pörögve

A kávé hatására éberebbnek érezheted magad, de néha ez az érzés elmehet egy negatív irányba is, ilyenkor jönnek az idegeskedések. A koffein felgyorsítja a központi idegrendszert, ami miatt idegesnek érezheted magad. Egy jó tanács, hagyd ki azt a negyedik csésze kávét!

Sűrűn látogatod meg a mosdót

Talán már sokan tudják, hogy a kávénak van anyagcsere-fokozó tulajdonsága is. Ez nagy segítség lehet azoknak, akiknek ez nem megy magától értetődően. Viszont, ha napi két-három csészénél többet iszol, akkor hasmenésed lehet, ami valljuk be, nem annyira kellemes.

Túl gyorsan ver a szíved

Nagyon ijesztő tud lenni, amikor azt érzed, hogy elképesztő gyorsan kalapál a szíved, szinte már olyan, mintha megpróbálna kiugrani a helyéről. Ez sajnos simán lehet a túlzott koffeinfogyasztástól, de ugyanúgy szerepet játszik ebben a nikotin, de még az alkohol fogyasztása is. Néha ez az állapot szédüléshez, rosszabb esetekben ájuláshoz vezethet, így óvatosnak kell lenni!

Nehezen tudsz aludni

Talán nem olyan meglepő, amikor azt mondom, hogy a sok koffeintől előfordulhat, hogy nehezebben alszol el. A koffein felezési ideje körülbelül öt óra, ami azt jelenti, hogy ha kora este megiszol egy csésze kávét, a koffein fele még mindig a szervezetedben lesz, amikor eljön a lefekvés ideje. Annak érdekében, hogy a kávé mellett is nyugodtan tudj aludni, ajánlott betartani egy olyan koffeinfogyasztási ütemtervet, amely nem zavarja az éjszakai rutinodat.

Borítókép: Unsplash