×

Recycling műanyag a kertben? Íme a TG Tonalli fenntartható kollekciója

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 06. 20.

A TG Tonalli fenntartható kollekciója, a Nau tökéletes példája annak, hogyan lehet a bútoriparban a műanyagszennyezés ellen küzdeni. A világ első kereskedelmi forgalomban kapható tengeri műanyaghulladékból készült kollekciója mércét állít a fenntartható anyaghasználat és tervezés előtt. 

Bolygónk műanyagszennyezési válsággal néz szembe, ez tény. Évente 300 millió tonna műanyaghulladékot termelünk – ez közel azonos tömegű a világ teljes népességének tömegével. Az előrejelzések azt mutatják, hogy ha nem teszünk valamit ennek csökkentésére, 2050-re négyszer annyi műanyaghulladék keletkezik majd. Köztudott tény, hogy ennek a műanyaghulladéknak a nagy része az óceánjainkba kerül, valójában körülbelül nyolcmillió tonna. Ez az „óceáni műanyag” minden évben több mint 100 000 tengeri élőlényt pusztít el, és 2050-re több műanyag lesz benne, mint az ott élő halakból. Az olyan kezdeményezések, mint az óceáni körkörös helyreállítási projektek, hozzájárulnak a tudatosság növeléséhez, és arra ösztönzik a fogyasztókat is, hogy támogassák a helyi óceántisztítási műveleteket.

A TG Tonalli fenntartható kollekciója

Az óceáni műanyagtól a fenntartható bútorokig

A TG Tonalli fenntartható kollekciója, a karibi városok színes házai által ihletett Nau a fenntartható anyagok és a pasztell színek tökéletes kombinációja miatt válik egy igazán izgalmas darabbá. Egy kerti bútoron belül találkozik fa és tengeri szemétből készült műanyag, tökéletes harmóniában. Ez a kollekció akár egy kisebb városi teraszt is feldob lendületes színeivel és ívelt formáival. A termék nemcsak újrahasznosított anyagból készült, de önmaga is újrahasznosítható. Kialakítása lehetővé teszi, hogy minden egyes alkatrész a legtisztább formában maradjon felhasználható. Nem utolsó sorban a szék- és asztallábak kizárólag FSC™ tanúsítvánnyal rendelkező eukaliptusz keményfából készülnek.  A termék a fentieken túl időjárásálló, kiváló UV stabilitással bír, azaz nagyon sokáig megőrzi eredeti színét, nem igényel karbantartást, könnyen tisztítható szappannal és vízzel, a 3 éves garanciaidő pedig egyértelmű bizonyítéka a minőségnek is.

A TG Tonalli fenntartható kollekciója, a TG Tonalli Nau egyértelmű állásfoglalás amellett, hogy a bolygónk és a jövőnk érdekében ipari szinten is innovatív lépéseket kell tennünk. 

Ezt szeretné a TG Tonalli is támogatni azzal, hogy kínálatában elérhetővé tette a kollekciót, így együtt tudjuk támogatni ezeket az előremutató, fontos lépéseket. 

A TG Tonalli fenntartható kollekciója

Hogyan lesz a visszanyert óceáni műanyagból bútor?

A DuraOcean® műanyag egy innovatív gyártási technológiából született. Az anyag kizárólag újrahasznosított tengeri hajó- és horgászkötélből készül, amit a körkörös, fenntartható gazdaság jegyében kikötőkből és tengeri területekről gyűjtenek össze. Így az nem egy szemétkupacon vagy az óceánban landol, hanem a teraszodon. Ezeknek a köteleknek is köszönheti a székkagyló ülőfelülete és az asztalok lapja a zöldes, élénk színárnyalatokat.  

A TG Tonalli  fenntartható kollekciója

Először a műanyaghulladékot – ezesetben tengeri hajó- és horgászköteleket – alakítják át értékes újrahasznosított nyersanyaggá, amely pellet formában kerül a bútorgyártóüzembe. Ezeket a pelleteket más adalékokkal együtt gyantába keverik, majd egyedi formákba fecskendezik. Az eredmény egy UV-álló és ergonomikus kialakítású kagyló: ez magának a széknek az ülőfelülete, illetve az asztallap, amelyeket strapabíró FSC® brazil eukaliptuszfa lábak támasztanak alá. 

Dizájn by Inbal Kahaner 

Inbal Kahaner ipari formatervezést tanult a híres Holon Academic Institute of Technology-ban szülőhazájában, Izraelben. 2009 és 2014 között vezető tervezőként dolgozott Izraelben, ahol elsősorban tömeggyártásra szánt bútorok tervezésére szakosodott. Termékei nagy sikert arattak, és amellett, hogy számos tervezői díjat nyert világszerte, kereskedelmi szinten is sikereket értek el bútorai. Titka abban rejlik, hogy tudatosan és hatékonyan ötvözi az innovatív és kreatív ötleteket a tömeggyártás és a kereskedelem igényeivel. 

„A praktikus és a kívánatos közötti egyensúly megteremtése jelent számomra állandó kihívást egy tervezési folyamat során. Az igazi törekvésem az, hogy megfizethető bútorokat hozzak létre, amelyek bármely kültéri tér esztétikáját emelik, és az a tudat is izgalmas és inspiráló számomra, hogy az emberek a világ minden táján használják és remélem élvezik is az általam tervezett bútorokat a mindennapi életükben” – mondja Inbal. A tervező legalább ennyire fontosnak tartja a folyamatos innovációkeresést, az új anyagok és gyártási technológiák kifejlesztését annak érdekében, hogy a bútoripar ne csak szép és funkcionális legyen, hanem fenntarthatóan előállítható termékek.

tonalli.hu