×

Minden, amit az IPL-es szőrtelenítésről feltétlenül tudni kell

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 06. 30.

A szőrtelenítés sziszifuszi és soha véget nem érő procedúrája is megkönnyíthető a megfelelő szakemberekkel, módszerekkel, eszközökkel, csak győzzük megtalálni a számunkra megfelelőt. Mi most összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amiket az IPL-es szőrtelenítésről érdemes és fontos tudni. 

A Marilyn Monroe körüli rajongás a mai napig él és virul. Éppen ezért úgy tűnik, mindent tudunk a néhai sztár életéről, beleértve azt is, hogy kihez és mikor ment férjhez. A szépségápolás szerelmesei még a színésznő jellegzetes vörös rúzsárnyalatát is azonosították. De a glamdetektíveknek még nem sikerült hivatalosan is felfedniük Monroe bőrápolási titkait… egészen mostanáig.

Nemrég írtunk a FOREO legújabb IPL-es szőrtelenítőkészülékéről, amelyért nemcsak az egyedülálló, cuki dizájn miatt vagyunk oda, hanem mert ismerve a svéd beauty-tech márka többi termékét, mondhatjuk, hogy garanciát jelent a minőségre és hatékonyságra is. Azonban fontos tudni, hogy ezeket a szépségápolási kezeléseket – legyen szó arc- vagy testápolásról – nem minden esetben és nem mindenki használhatja. Éppen ezért most összegyűjtöttünk egy sor információt, amely segítségetekre lehet abban, hogy ezt a kényelmes és tartósabb szőrtelenítési módszert mikor alkalmazzátok nyugodtan, és melyek azok az esetek, amikor viszont nem javasolt. 

Íme tehát minden, amit az IPL-es szőrtelenítésről feltétlenül tudni kell!

Az alábbi esetekben NE végezz IPL-es szőrtelenítést:

– ha bőröd sötétebb, mint az alábbi bőrtónustáblázaton feltüntetett 5. bőrtónus. Mivel a sötét bőr több fényenergiát nyel el, a nagyon sötét bőr kezelése kellemetlenséget és fájdalmat okozhat, gyakran maradandó és káros hatásokkal (pl. égési sérüléseket, hólyagokat, elszíneződést vagy hegesedést).

– ha várandós vagy, szoptatsz, vagy nem múltál még el 18 éves – mivel a készüléket nem tesztelték ezeken a személyeken.

 – ha korábban már előfordult nálad bőrrák, vagy találtak rákot megelőző elváltozásokat a testeden (pl. naevusok vagy nagy mennyiségű anyajegy).

– ha nemrégiben mesterségesen vagy természetes úton barnítottad a bőröd, vagy a túlzásba vitt napozás miatt leégett. Mivel a bőr sokkal érzékenyebb a napozás után, így különösen érzékeny lesz az IPL-kezelés mellékhatásaira (pl. égés, hólyagosodás, elszíneződés vagy hegesedés). A készülék használata előtt várj legalább egy hetet, amíg a napégés vagy a barnulás elmúlik. 

– ne használd a készüléket közvetlenül a mellbimbókon, a nemi szerveken vagy a végbélnyílás körül. Ezek a területek sötétebb bőrszínnel és/vagy nagyobb szőrsűrűséggel rendelkezhetnek. Az eszköz használata ezeken a területeken kellemetlenséget, fájdalmat, vagy sérülést (égést, elszíneződést,  heget) okozhat a bőrön.

ne használd, ha a kezelendő területen bármilyen bőrbetegséged van: ilyen a pikkelysömör, vitiligo, ekcéma, akné, herpesz, aktív fertőzések vagy sebek.

– ne használd olyan bőrelváltozásokon, mint hólyagok, hegek, sötétbarna vagy fekete foltok (például anyajegyek vagy szemölcsök). Akkor sem, ha a kezelendő területen találhatóak, mert megsérülhet a bőröd, vagy romolhat a meglévő állapot.

– ha a kezelni kívánt területen bőrhámlasztó kezelésben volt részed. Várj minimum 30 napot. A napbarnított bőr intenzív impulzusfénnyel (IPL) történő kezelése a kezelt bőr tartós hiperpigmentációját (sötétedését) vagy hipopigmentációját (világosodását) eredményezheti.

– ne használd olyan területeken, ahol tetoválásod van, beleértve a sminktetoválást is.  

Mire figyelj a kezelés előtt? 

A kezelendő területnek szőrtelennek, tisztának és száraznak kell lennie. Fontos, hogy a kezelendő terület borotválva legyen, úgyhogy a készülék használata előtt távolíts el minden látható szőrszálat a bőrödön. Ha a bőrfelszín felett marad szőr, az sérülést okozhat, illetve a törmelék eltömítheti a készüléket. Ha az arcon alkalmazod, finoman radírozd le a bőröd előtte, hogy az elhalt hámsejtektől megszabadulj, és a bőrfelszín ott is sima legyen. A kezelendő területen használj hűsítő gélt, és várd meg, hogy teljesen felszívódjon.

Mire figyelj a kezelés közben? 

A vaku gomb megnyomása előtt nézz el a készüléktől, hogy elkerüld az erős fényt. Az arcon alkalmazva javasolják a napszemüveg viselését az extra szemvédelem érdekében.

Mire figyelj a kezelés után?

A kezelés után használj SPF 50 tartalmú krémet, és korlátozd pár napig a nappal való direkt érintkezést.

Jó tudni!

Az ideális kezelési rutin úgy zajlik, hogy 12 héten át minden második héten használod az IPL-es szőrtelenítőt. Nem kell pontosan a 14. napon, de maximum 2-3 napos elcsúszás legyen ahhoz képest. Ha többet vársz, mert például elfelejted, akkor az egész 12 hetes sessiont inkább kezdd elölről. A 12. hét után már elégséges lesz havonta alkalmaznod, illetve ahogyan szépen kopnak a szőrszálak, úgy egyre ritkábban.