×

Elnehezedő lábak a hőség miatt? Így enyhíts rajtuk!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 07. 21.

Tegye fel a kezét, aki még soha nem tapasztalta nyáron a duzzadt, elnehezedő lábak érzését! A vízvisszatartás problémája nagyon gyakori a kánikulai napok idején, úgyhogy összegyűjtöttünk pár tippet az enyhítésére. 

Robin Sharma life és performance coach több mint 20 évvel ezelőtt találta ki a Hajnali 5 óra Klub koncepcióját, és azóta is igyekszik népszerűsíteni annak előnyeit.

Ahogy a hőmérséklet emelkedik (főleg, ha ilyen drasztikusan), a lábak megduzzadnak és keménnyé válnak, ami kellemetlen érzéssel, elnehezedéssel és olykor fájdalommal is jár. Ez a vízvisszatartás ősrégi problémája, amely főként a nyári hónapokban a magas hőmérséklet hatására sokkal rosszabbá válik. Vannak azonban jó megoldásokat a vízelvezetésre, valamint az alsó végtagok könnyedségének és kényelmének biztosítására.

Az elnehezedő lábak okai

A nehéz lábak egyenlőek a vízvisszatartás problémájával, azaz amikor a testünk nem engedi távozni a felgyülemlett folyadékot. Ennek az elsődleges jele az, amikor bedagad a lábunk. Ezt úgy „diagnosztizálhatjuk” magunknak, ha erősen megnyomjuk az érintett területet. Ha a nyomás néhány másodpercig megmarad a bőr nyilvánvaló elszíneződésével, akkor ez lesz a probléma. A vízvisszatartás lehet lokalizált vagy diffúz, de leggyakrabban a lábszár területére koncentrálódik, beleértve a bokát és a lábfejet is. A nehézségi érzés, a duzzanat és a fájdalmas érzés egyértelmű figyelmeztetés. Ne legyintsünk a problémára, inkább orvosoljuk azonnal, különben súlyosbodni fog. 

A vízelvezető lábápolási 3 rutin titka

Különösen nyáron szükség van egy erősen vízelvezető lábápoló rutinra. De hol is kezdjük? Mondjuk a legegyszerűbbnél, ami a megfelelő étrend! Kevés sót fogyasszunk, sok zöldséget és sovány fehérjét, és persze igyunk meg minimum 2 liter vizet naponta. Ebben a hőségben nem igényelhet más a szervezetünk!

Ezen kívül minden nap (ideális esetben naponta kétszer) használjunk vízelvezető hatású kozmetikumokat, kezdve a koffeinnel, amely fokozza a vérkeringést és elősegíti a sejtek lipolízisét (zsírvesztését). Szedhetünk plusz táplálékkiegészítőket is. Jók a ginkgo biloba kivonatot tartalmazó készítmények, amelyek jótékony hatással vannak a keringési rendszerre. Az ázsiai gázló az erek falát erősítő hatóanyag, a nyírfa pedig hatékony a felesleges folyadék eltávolításában. 

Persze a csináld magad szépségápolási rutin önmagában nem biztos, hogy elég. Ha súlyos a helyzet, érdemes kipróbálni a presszoterápiát, azaz a gépi vagy kézi nyirokmasszázst. A szakemberek szerint, ha két hónapig heti rendszerességgel van lehetőségünk eljutni egy profi masszőrhöz, az eredmény nem lehet kérdés. 

Fotók: Pinterest