×

Hogyan lehetsz te is tagja a Hajnali 5 óra Klubnak? Mutatjuk!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 07. 13.

Robin Sharma life és performance coach több mint 20 évvel ezelőtt találta ki a Hajnali 5 óra Klub koncepcióját, és azóta is igyekszik népszerűsíteni annak előnyeit.

A jóga nem csak a fiatalok, a hajlékonyak és a nők számára való. Ne hagyd, hogy ezek a tévhitek bármelyike közéd és a jógamatracod közé álljon!

Sokan gondolják úgy, hogy a korai kelés a dolgok kulcsa, ugyanis segít növelni a produktivitást, valamint a szellemi és érzelmi jólét fokozását. Volt egy időszak, amikor én is ezt az elvet vallottam, aztán mindig meglepődtem, hogy ebédidőig mennyi mindent sikerült elvégeznem. Viszont mára sajnos elhagytam ezt a szokásomat, ugyanis győzött az alvás akarata! De komolyra fordítva a szót, ez is egy olyan szokás, amit az embernek gyakorolnia kell. Folytonosság nélkül ugyanis nem tud beépülni az életünkbe. És lehet, nálam éppen ez volt a gond, nem voltam elég kitartó. Cikkünkben összegyűjtöttünk minden olyan tippet, ami segíthet abban, hogy el tudjátok sajátítani ti is a Hajnali 5 óra Klub koncepcióját!

Mi is az a Hajnali 5 óra Klub?

A Hajnali 5 óra klub egy globális bestseller, amelyet Robin Sharma life és performance coach írt. Az alapfeltevés az, hogy a korai keléssel időt teremtesz arra, hogy olyan dolgokat csinálj reggel, amiket az átlagemberek nem tesznek meg. A módszer azt ajánlja, hogy reggel első dolgodként szentelj egy órát olyan tevékenységeknek, amelyekre napközben általában nem jutna időd, ilyen például a testmozgás, az önreflexió és az önfejlesztés.

A könyv szerint ahhoz, hogy a sikeres emberek felső 5%-ába tartozzunk, reggel 5-kor kell felkelnünk. Ez kell ahhoz, hogy előnyt szerezzünk az optimális teljesítményhez szükséges tisztánlátás, fegyelem, szigor és helyes szokások kialakításában. Az akaraterő a nap elején a legerősebb, ami a fáradtsággal gyengül. A könyv azt ajánlja, hogy a nap első óráját osszuk fel három 20 perces blokkra, ahol a testünk mozgatására, az önreflexióra és a fejlődésre összpontosítunk. Az edzéssel érdemes kezdeni, hiszen ez rengeteg biokémiai reakciót indít be az agyunkban és a testünkben, hogy optimális kognitív állapotba kerüljünk.

A kulcs a kitartás

Tanulmányok szerint 66 napig tart egy új szokás kialakítása, ezért ragaszkodj a korai keléshez, hogy eredményt érj el. Legyen egy meghatározott rutinod, és tartsd be hat hétig. Tudom, hat hét hosszú idő, de ha tényleg ezt szeretnéd, muszáj kitartani. Amikor először megszólal az ébresztő, nem akarsz majd felkelni, de számolj vissza ötig, és csak csináld! Semmi sem fog változni, ha nem teszed! Segíthet, ha az átállás lassan és idővel történik, a tested alkalmazkodni fog. Mint minden új szokás, hat hét után ez is normálisnak fog tűnni.

Hajnali 5 óra klub

Azt tedd, ami a legjobb neked!

A Hajnali 5 óra Klub úgy véli, hogy a 20/20/20 formula egy kulcsfontosságú szokás, azaz egy olyan viselkedés, amely más hasznos szokásokat generál. Fontos, hogy mindenki a saját igényeihez és preferenciáihoz igazítsa ezt a formulát. Hiába nem kelek hajnali ötkor, azt már én is kitapasztaltam az évek során, hogy bármennyire is szeretném mozgással indítani a napot, egyszerűen képtelen vagyok rá. Szükségem van egy kis időre ahhoz, hogy felébredjek és tudatomnál legyek. Éppen ezért, ami számomra bevált, az az, hogy ébredés után megcsinálom a kávémat, majd az éppen aktuális könyvemmel leülök a kanapéra olvasni. Van, hogy csak egy fél órára, de hétvégente szeretek egy órát is hagyni magamnak erre. Ez az idő bőven elég ahhoz, hogy frissen és energiával tele kezdjek neki az edzésnek. 

Hajnali 5 óra klub

Gondold át, mi az, ami hasznodra válik, és szánj rá időt! Akár keverheted is. Lehet, hogy egyik reggel ahhoz lesz kedved, hogy átgondold az aznapi teendőket, egy másik reggel pedig naplózni vagy olvasni szeretnél majd. A lényeg az, hogy ne csinálj olyat, ami nem okoz örömet, mert akkor az egésznek semmi értelme!

Kezdj valami kicsivel!

Ha nem vagy egy korán kelő ember, akkor a hajnali 5 órai kelés nyomasztó lehet. Ezért érdemes valami kicsivel kezdeni: hajnali 5 óra helyett kelj fel egy fél órával hamarabb, mint szoktál, és innen építsd tovább! Egy olyan nap, amikor otthonról dolgozol tökéletes lehet arra, hogy ezt kipróbáld: kelj úgy, ahogy akkor szoktál, amikor bemész az irodába, és azt az időt, amit az utazással töltenél, most töltsd inkább testmozgással, olvasással vagy meditálással. Hidd el, hogy már az első naptól kezdve érezni fogod ennek az egésznek a pozitív hatását!

Az egészségedért is tehetsz a Hajnali 5 óra Klubbal!

Ami a biológiai órát illeti, a korábbi kelés lehetővé teszi, hogy a cirkadián ritmus – a szervezet természetes órája, amely 24 órás ciklust követ, és számos élettani folyamatot, például a hormonokat, az étvágyat, az alvást és a vérnyomást szabályozza – felgyorsuljon. Ha minden reggel ugyanakkor kelsz fel, a belső órád előbb-utóbb visszaáll, és arra ösztönzi a tested, hogy ébren és éberen érezze magát a nap folyamán. Ennek eredményeképpen jobban összhangban lesz a természetes alvás-ébrenlét ütemezésével, ami megkönnyíti a nyugodt alvást. Tanulmányok szerint a korai kelés a mentális egészség javulásához is vezethet.

Képek: Unsplash