×

7 tévhit, ami nem szabad, hogy eltántorítson téged a jógától

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 06. 22.

A jóga nem csak a fiatalok, a hajlékonyak és a nők számára való. Ne hagyd, hogy ezek a tévhitek bármelyike közéd és a jógamatracod közé álljon!

Bár idén kicsit későn köszöntött be a jó idő, június derekára már mindenki felocsúdott téli álmából. Ilyenkor nemcsak mentálisan, hanem fizikálisan is szükség van a megújulásra. Íme pár hasznos tipp, hogyan erősítsd az immunrendszered!

A rendszeres jógázás előnyei széleskörűek lehetnek, beleértve a fájdalomcsillapítást, az erősödés és a hajlékonyság növekedését, a stresszoldást, a jobb légzést, a testsúlyszabályozást, a szív- és érrendszeri kondicionálást, a jobb keringést és a nyugodtabb hangulatot.

És bár ennek az ősi gyakorlatnak szinte minden változata tartalmaz bizonyos fokú erő-, hajlékonyság- és légzésmunkát a mentális és fizikai jólét javítása érdekében, nem minden gyakorlat egyforma. A jógán belül is több változat található: a gyengéd, pihentető gyakorlatoktól kezdve egészen az izzasztó, kihívásokkal teli edzésekig terjed a skála.

Szóval, ha jógázni szeretnél, akkor tényleg rengeteg lehetőség közül tudsz választani. És ha a jógával kapcsolatos alábbi tévhitek valamelyike eddig visszatartott attól, hogy kipróbáld, ne engedj nekik.

Nem vagyok elég hajlékony

A közösségi médiában szinte csak jógázókat látunk, akik hihetetlen módon képesek átmozgatni a testüket, így érthető, miért gondolod azt, hogy a jóga csak hajlékony embereknek való. De ez egyáltalán nem így van!

Nem azért jógázol, mert hajlékony vagy, hanem pont azért csinálod, hogy növeld a hajlékonyságodat és a mobilitásodat. Valahol mindenkinek el kell kezdenie ezt az utat, hiszen a profik sem így születtek. Szerencsére minden mozdulatot vagy gyakorlatot lehet könnyített módon végezni, így eldöntheted, hogy a saját hajlékonyságodhoz éppen mi illik.

A jóga, illetve ennek részeként végzett nyújtás minden edzettségi szintnek jót tesz. És bár lehet, hogy soha nem leszel képes úgy nyújtani, mint az Instagramon látott jógázók, a hajlékonyságod idővel javulni fog. A legtöbben három-négy hét gyakorlás után már kezdik észrevenni a különbséget.

jóga

Kép: Unsplash

Fáj a hátam

Van egy jó hírünk: a hátfájás nem egy akadály! Csakúgy, mint a hajlékonyságnál, a bármilyen egészségügyi problémával küzdők esetében is fennáll a lehetőség a könnyített feladatok elvégzésére.

Ha például glaukómád van (ez egy olyan betegség, amely károsítja a látóidegeket a szemedben), kerülnöd kell, hogy a fejedet a szíved alá hajtsd, ami azt jelenti, hogy bizonyos pózokat módosítanod kell – meséli Samantha Parker fiziológus és jógaoktató.

Bár az egészségügyi problémák nem kellene, hogy visszatartsanak a jógától, de ha valamilyen betegséggel küzdesz, és nem vagy biztos benne, hogy a jóga megfelelő-e számodra, először beszélj az orvosoddal, és kérdezd meg, hogy van-e olyan mozgás, amit kerülnöd kellene

– teszi hozzá Parker. Ha legközelebb jógázni mész, mindenképp egyeztess az oktatóval előtte, és tudasd vele, hogy mi a problémád, ő pedig alternatív mozdulatokkal fogja segíteni az edzésedet.

Aggódom, hogy a jóga spirituális oldala összeütközik a vallási meggyőződésemmel

Bár kulturálisan gyakran a hinduizmushoz és a buddhizmushoz kötik, a jóga nem igényel vallási meggyőződéseket, és ettől függetlenül is gyakorolható.

A jóga azonban elősegíti a béke és a céltudatosság gondolatát, amit egyesek a spiritualitással azonosítanak – mondja Parker. Ha ez nem érdekel, keress olyan órákat és oktatókat, akik kizárólag a jóga fizikai aspektusaira koncentrálnak.

A jóga a nőknek van

Tény, hogy a jógázók többsége nő, de ez nem jelenti azt, hogy csakis nekik szól ez a fajta testmozgás. A jóga mindenki számára javítja az ízületek mobilitását, a mozgástartományt és a törzs általános stabilitását. Ezek az előnyök mind a férfiaknak, mind a nőknek segíthetnek a különböző sportágakban kitűzött céljaik elérésében. Ráadásul a jóga elősegíti a jó testtartást és az izomkontrollt, és számos olyan kisebb stabilizáló izmot és inakat is bevon, amelyek más edzések során nem kapnak akkora figyelmet és stimulációt.

A jóga csak egy felmagasztalt nyújtás

Tény, hogy a jógában sok a nyújtógyakorlat, de sokkal többet kapsz hajlékonyságnál és mobilitásnál – izmokat fejlesztesz, fejleszted az erőnlétedet. Sok gyakorlat során a saját testsúlyodat kell megtartanod ellenállásként, ami fejlesztheti az izomerőt és az állóképességet is.          

Nem tudok időt szánni a jógára

Nincs olyan, hogy valamire nem tudsz időt szakítani. Főleg, hogy a jóga esetében nincsen időlimit. A hosszabb jógaórák több előnnyel járhatnak (attól függően, hogy miért gyakorolsz és milyen eredményeket szeretnél elérni), de még a rövidebbek is fokozhatják a hangulatodat, enyhíthetik a stresszt és növelhetik a fizikai erőnlétedet.

Nem kell túlgondolni ezt az egészet. Ha az irodában vagy, akkor az íróasztalodnál állva egyszerű jógagyakorlatokat végezhetsz el a fájdalom enyhítése, a kognitív funkciók növelése, valamint a stressz csökkentése érdekében. Vagy csinálj öt perc napüdvözletet reggel vagy este, hogy ugyanezt a hatást elérd.

A jóga más típusú edzések útjába fog állni

A jóga regeneráló, erősítő és meditatív aspektusai miatt a szakértők szerint a megfelelő típusú jóga szinte bármilyen más típusú fizikai tevékenységet kiegészít.

Ha az izmaid feszesek, akkor az izmaid is gyengék, és ha hiányzik a rugalmasság, akkor nem tudod elérni az izmok teljes erőpotenciálját

– mondja Parker. Ha jógázol, azt tapasztalhatod, hogy más tevékenységekben, például az erőnléti edzésben és az aerobikban is jobban teljesítesz. Emellett pedig a jóga segít az izmoknak megpihenni.

Parker szerint a kulcs az, hogy megtaláljuk a megfelelő gyakorlatot, amely kiegyensúlyozza a többi típusú mozgást. Ha az erőnléti edzés az elsődleges célod, keress olyan jógagyakorlatot, amely a rugalmasságra és a mobilitásra összpontosít. Ha az időd nagy részét kardiózással töltöd, keress olyan jógagyakorlatot, amely segít az erőfejlesztésben. Ha pedig intenzív edzéstervet követsz egy közelgő versenyre vagy eseményre, keress egy pihentető gyakorlatot.

Borítókép: Unsplash