×

Aerofóbia? Így győzheted le a repüléstől való félelmet!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 07. 22.

Az aerofóbia a repülés élményével kapcsolatos intenzív és irracionális félelem. Íme 10 gyakorlati tipp, hogy nyugodtan utazhass (főleg, de nem csak) nyáron!

A repüléstől való félelem, más néven aerofóbia az egyik legelterjedtebb fóbia a világon. Valószínűleg sokan már a saját bőrükön is tapasztalták, vagy ismernek valakit, aki szenved tőle. A szakkifejezés az ógörögből származik, és egy olyan pszichológiai állapotra utal, amelyet a repülés élményével kapcsolatos intenzív és (általában) irracionális félelem jellemez. Dr. Valeria Fiorenza Perris olasz pszichoterapeuta (és az Unobravo online pszichológiai szolgáltatás klinikai igazgatója) egy mélyreható tanulmányt is szentelt e félelem témájának. Megvizsgálva annak lehetséges eredetét, és összeállított egy listát egyszerű trükkökről, amelyekkel nyugodtabban nézhetünk szembe a légi utazással.

De mi is az az aerofóbia?

Az aerofóbia a specifikus fóbiák közé tartozik, amelyekre jellemző a heveny és tartós félelem megnyilvánulása, amelyet bizonyos tárgyak vagy helyzetek jelenléte, a várakozás vagy akár csak mentális megjelenítése vált ki. Az aerofóbia esetében a félelem és a szorongás a repülés helyzetéből ered.

Mi okozza? 

A repüléstől való félelem sokkal elterjedtebb, mint gondolnánk. A repüléstől félők 48%-a az esetleges meghibásodásoktól vagy balesetektől való félelemre vezeti vissza ezt a fóbiát, míg 40%-uk arra a gondolatra, hogy nincs kontrolljuk a közlekedési eszköz felett. (Mondjuk ezt pont meg tudom érteni.) Valójában ez a fóbia gyakran azért alakul ki, mert a repülőgépet nem ismerjük annyira, mint más, hagyományosabb közlekedési eszközöket. A legtöbb esetben ez a kezdeti bizalmatlanság eltűnik vagy megszűnik a tapasztalat és a megszokás hatására.

Ha azonban a rettegés érzése továbbra is fennáll, és a repüléstől való félelem magas szintet ér el, olyannyira, hogy a repülés előtt vagy közben erős szorongásos állapotokat idéz elő, akkor beszélhetünk fóbiáról.

A fóbiában szenvedők 20%-a számára jelent ez a félelem valódi akadályt, ami miatt ők úgy döntenek, hogy nem is utaznak olyan desztinációra, ahová csak repülő megy. Ezzel drasztikusan korlátozzák személyes és szakmai életüket.

A szakértők véleménye 

Egyeseknél negatív vagy traumatikus élmények, például turbulens repülések vagy repülőgép-szerencsétlenségek következtében alakul ki ez a fóbia. Más esetekben az aerofóbia közvetlenül összefügghet más fóbiákkal és szorongásformákkal (például a klausztrofóbia, a zárt terektől való félelem; az akrofóbia, a magasságtól való félelem; és az agorafóbia, a nyitott és zsúfolt helyektől való félelem, ahonnan az ember nem tud távozni). A magasság és a levegőben való lebegés érzése hozzájárulhat az irányítás elvesztésének érzéséhez. Éppen ezért

sok esetben azonban az aerofóbia hátterében a kontroll iránti igény áll. Erre a fóbiára valójában azok a legérzékenyebbek, akiknek nincs jó kapcsolatuk a váratlan helyzetekkel, és akik úgy érzik, hogy mindig mindent kézben kell tartaniuk.

Az aerofóbia tünetei és megnyilvánulásai

A repüléssel kapcsolatos szorongás és kellemetlenségek különböző módon jelentkezhetnek. Az enyhe feszültségtől a mély és ellenőrizhetetlen szorongás érzéséig terjedhetnek, ami tényleges tüneti megnyilvánulásokhoz, például pánikrohamhoz vezethet a repülőút alatt vagy az utazás előtt. Az aerofóbia fizikai tünetei közé tartozik az izzadás, a légszomj és a zihálás, a megnövekedett pulzusszám és vérnyomás, a bizsergés, a kipirulás, a zsibbadás érzése, az izomfeszülés, a szorongásos remegés, a szédülés, a zavartság, a homályos látás és a gyomorpanaszok. A repüléstől való félelem fizikai megnyilvánulásait pszichológiai tünetek kísérhetik, mint például a nyugtalanság érzése, katasztrofális fantáziák és az irányítás elvesztésétől való félelem.

10 tipp a nyugodtabb repüléshez!

#1 Tájékozódj!

Sok olyan helyzet, amely pánikot kelt a légifóbiás egyénekben, a repüléssel kapcsolatos normális körülmények félreértelmezéséből adódik. Ha képzed magad, és több ismeretet szerzel például a repülőgépek működéséről, a repülés fázisairól és a repülőtéri biztonsági folyamatokról, jobban megértheted az utazás dinamikáját. Ezzel elűzheted a félelmeid nagy részét!

#2 Időben érkezz a repülőtérre!

A késés vagy a percek számolgatása szorongást és stresszt generál. Ezért célszerű úgy megtervezni az utazást, hogy elég korán a repülőtéren legyél, hogy nyugodtan és nagyobb lelki nyugalommal végezd el a becsekkolást és a biztonsági műveleteket.

#3 Válassz helyet a repülőn!

Ha olyan ülőhelyet választasz, ahol kényelmesen érzed magad, az segíthet enyhíteni a feszültséget. Aki például szédüléstől szenved, annak jobb lehet, ha nem az ablakos ülést választja, hanem a folyosó mellettit. A légitársaságok által a vészkijáratokhoz közeli, tágasabb ülésekről és a hajtóművek helyzetéről nyújtott információk megismerése jó módszer lehet az igényeidnek leginkább megfelelő ülés kiválasztásához.

#4 Válassz kényelmes ruházatot!

Talán nem is gondolnál rá, pedig nagyon sokat számít a kéyenemd érdekében, ha olyan ruhában utazol, amiben száz százalékig jól érzed magad. Manapság, a covid utáni comfy chic betörésének köszönhetően, nem kell aggódni amiatt, hogy slampos leszel. Elég megnézni, hogy a sztárok hogyan repülnek. Arra figyelj, hogy olyan anyagot válassz, amiben könnyen mozogsz és fészkelődsz, és amik elnyelik az izzadságot.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chic Style and Fashion (@chic_style_and_fashionn) által megosztott bejegyzés

 

#5 Kerüld az alkoholt!

A repülés előtt és alatt célszerű elkerülni az alkohol- és koffeintartalmú italokat. Tévhit, hogy az előbbi segít majd ellazulni, utóbbiról pedig jól tudjuk, hogy fokozhatja a szorongást. Igyál inkább sok vizet vagy gyógyteát!

#6 Figyelj a biztonsági utasításokra!

Célszerű odafigyelni a repülőgép-személyzet által adott információkra a biztonsági eligazítás során. Ha tudod, mire számíthatsz, és hogyan kell reagálni vészhelyzetben, az segíthet csökkenteni a szorongást.

#7 Beszélgess a személyzettel!

A légiutas-kísérők teljes mértékben az utasok rendelkezésére állnak, és arra vannak kiképezve, hogy támogassák és megnyugtassák őket. A személyzettel való beszélgetés és az aggodalmak és bizonytalanságok kifejezése csodaszer lehet azok számára, akik félnek a repüléstől. 

#8 Tereld el a figyelmed!

A félelem leküzdésének hatékony gyógymódja, ha megpróbálod elterelni a figyelmed. Egy jó könyv olvasása, zenehallgatás vagy az ülésszomszédokkal való beszélgetés mind jó időtöltés, amellyel lekötheted az elméd a repülés alatt.

#9 Tanulj relaxációs technikákat!

A relaxációs technikák, például az autogén tréning vagy a Jacobson-féle progresszív relaxáció segíthetnek a félelem ellenőrzésében. E technikák közül sok a rekeszizomlégzésen alapul: a légzésed irányításának megtanulása valójában remek módja annak, hogy a mindennapi életben és a repülés során is enyhítsd a szorongást és a stresszt.

#10 Végezz tanfolyamot!

Számos légitársaság – a repülés biztonságának terjesztése érdekében – speciális tanfolyamokat kínál, amelyek célja, hogy az aerofóbiában szenvedők megtanulják, hogyan kezeljék félelmüket, és hogyan éljék meg nyugodtabban a repülést.

Reméljük, ez a cikk segít abban, hogy ezentúl könnyebben repülj, és a nyaralás már a repülőgépen elkezdődhessen! 

Fotók: Unsplash