×

6 egyszerű szokás a kollagénvesztés megelőzésére

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2024. 02. 14.

Általában húszas éveink végén és a harmincas éveink elején kezd el csökkenni a kollagéntermelésünk, amely a bőrt dúsan és feszesen tartja. Azonban egy átgondolt napi rutin segíthet megtartani és növelni azt, anélkül, hogy különböző kezelésekhez kellene folyamodnunk. Íme hat szokás, ami segíthet a kollagénvesztés megelőzésében!

Mire van szüksége a bőrödnek 20, 30, 40 évesen, netán ötven felett? Nyilván nem ugyanarra. Mert a szépségápolási rituálé kötelező elemei és összetevői ugyanúgy változnak az évek során, ahogy a bőr igényei. A legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze, generációk szerint.

A közösségi médiát az utóbbi időben teljesen ellepte a kollagén témaköre. Mikortól érdemes fogyasztani? Milyen formátumban vigyük be a szervezetünkbe? Mi a valódi hatása? Őszintén szólva, én is csak jobban össze szoktam zavarodni, hiszen rengeteg információ és különböző vélemény találkozik ezeken a platformokon, de ebben a cikkben most összegyűjtöttünk minden lényeges tudnivalót a kollagénről. Illetve elhoztunk hat olyan szokást, ami segíthet a kollagénvesztés megelőzésében! 

Mit kell tudni a kollagénről?

A kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje az emberi szervezetben, és a fibroblasztoknak nevezett sejtek termelik. Fő feladata a testet alkotó szövetek szerkezetének létrehozása és fenntartása, ellenálló, erős és rugalmas rostok, úgynevezett kollagénrostok létrehozásával. Ezek a rostok kötik össze az olyan kötőszöveteket, mint az inak, az izmok vagy a bőr, és az életkor előrehaladtával ezekre is hatással van, mivel a bőrsejtek anyagcseréje egyre lassabbá válik, ami befolyásolja a kollagénszintézis sebességét. 

A kollagént olyan élelmiszerekben lehet megtalálni, mint a sertésbőr és a csontleves, de napjainkban egyre több kollagén-kiegészítő is kapható. A legtöbbjük hidrolizált, ami azt jelenti, hogy a kollagént lebontották, hogy könnyebben tudjon felszívódni. Ezek a kiegészítők elsősorban por formában, de kapszulában is kaphatók. A kiegészítőkben található kollagén típusai eltérőek – egyesek egy vagy két típust tartalmaznak, míg mások akár ötöt is.

A kollagén néhány előnye

  • Javítja a bőr egészségét: A kollagén a bőr egyik fő alkotóeleme. Szerepet játszik a bőr erősítésében, valamint a rugalmasságban és a hidratálásban is. Az életkor előrehaladtával a szervezet kevesebb kollagént termel, ami száraz bőrhöz és ráncok kialakulásához vezet. 
  • Enyhíti az ízületi fájdalmakat: A csontok nagyrészt kollagénből állnak. Az életkor előrehaladtával a kollagén csökken, és a csonttömeg egyre kisebb lesz. A kollagén-kiegészítők segíthetnek meggátolni a csontlebontást, amely csontritkuláshoz vezet.
  • Növeli az izomtömeget: Mivel a kollagén a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, a kollagén a vázizomzat fontos alkotóeleme.
  • Elősegíti a szív egészségét: A kollagén biztosítja az artériák szerkezetét, az erekét, amelyek a szívből a test többi részébe szállítják a vért. Elegendő kollagén nélkül az artériák egyre kevésbé rugalmasak, ami érelmeszesedéshez vezethet.

Ez csak néhány abból a rengeteg jótékony hatásból, ami a kollagén fogyasztásával jár. Most, hogy nagyjából képbe kerültünk azzal, mi is a kollagén, valamint hogy milyen hatással van az emberi szervezetre, nézzük meg azt is, mit lehet tenni a kollagénvesztés ellen.

6 egyszerű szokás a kollagénvesztés megelőzésére

Csökkentsd a napfénynek való kitettséget és használj SPF-et naponta!

Az ultraibolya sugárzás befolyásolja a bőr kollagéntermelését, mivel az UV-sugarak által okozott oxidáció felgyorsítja a kollagén leépülésé, ezáltal csökken a termelés is. Éppen ezért is nagyon fontos a megfelelő fényvédelem használata!

Kép: Pinterest

Fogyassz zöld tea és gyömbérfőzeteket!

Ajánlott az olyan antioxidáns és gyulladáscsökkentő főzetek fogyasztása, mint a zöld tea és a gyömbér. A fitokemikáliák olyan erős növényi vegyületek, amelyek segíthetnek megelőzni a sejtek oxidatív károsodását.

Próbálj kollagénben gazdag ételeket beilleszteni az étrendedbe!

A kollagénfehérje az alábbi ételekben található meg:

  • Csontleves alapleve
  • Halak, például tonhal vagy lazac
  • Tejtermékek
  • Diófélék
  • A C-vitaminban gazdag ételek (paradicsom, eper, narancs, paprika)
alaplé

Kép: Alaplé Bár

Csökkentsd a zsír- és cukorfogyasztást!

Csakúgy, mint a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Alacsony minőségű proteintartalmuk miatt befolyásolják a kollagén- és elasztintermelést.

Fő a hidratálás!

A sejtjeinknek vízre van szükségük a regenerálódáshoz és a méreganyagok eltávolításához.

Kerüld a dohányzást és az alkoholt!

Ez nyilvánvaló, de érdemes megjegyezni, hogy mennyire negatívan hatnak a bőrre, mivel a kollagénrostok romlását okozzák, befolyásolják a folyadék visszatartást, valamint a sejtek oxigénellátását és táplálását.

Forrás: vogue.com, healthline.com

Borítókép: Unsplash