Általában húszas éveink végén és a harmincas éveink elején kezd el csökkenni a kollagéntermelésünk, amely a bőrt dúsan és feszesen tartja. Azonban egy átgondolt napi rutin segíthet megtartani és növelni azt, anélkül, hogy különböző kezelésekhez kellene folyamodnunk. Íme hat szokás, ami segíthet a kollagénvesztés megelőzésében!
A közösségi médiát az utóbbi időben teljesen ellepte a kollagén témaköre. Mikortól érdemes fogyasztani? Milyen formátumban vigyük be a szervezetünkbe? Mi a valódi hatása? Őszintén szólva, én is csak jobban össze szoktam zavarodni, hiszen rengeteg információ és különböző vélemény találkozik ezeken a platformokon, de ebben a cikkben most összegyűjtöttünk minden lényeges tudnivalót a kollagénről. Illetve elhoztunk hat olyan szokást, ami segíthet a kollagénvesztés megelőzésében!
A kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje az emberi szervezetben, és a fibroblasztoknak nevezett sejtek termelik. Fő feladata a testet alkotó szövetek szerkezetének létrehozása és fenntartása, ellenálló, erős és rugalmas rostok, úgynevezett kollagénrostok létrehozásával. Ezek a rostok kötik össze az olyan kötőszöveteket, mint az inak, az izmok vagy a bőr, és az életkor előrehaladtával ezekre is hatással van, mivel a bőrsejtek anyagcseréje egyre lassabbá válik, ami befolyásolja a kollagénszintézis sebességét.
A kollagént olyan élelmiszerekben lehet megtalálni, mint a sertésbőr és a csontleves, de napjainkban egyre több kollagén-kiegészítő is kapható. A legtöbbjük hidrolizált, ami azt jelenti, hogy a kollagént lebontották, hogy könnyebben tudjon felszívódni. Ezek a kiegészítők elsősorban por formában, de kapszulában is kaphatók. A kiegészítőkben található kollagén típusai eltérőek – egyesek egy vagy két típust tartalmaznak, míg mások akár ötöt is.
Ez csak néhány abból a rengeteg jótékony hatásból, ami a kollagén fogyasztásával jár. Most, hogy nagyjából képbe kerültünk azzal, mi is a kollagén, valamint hogy milyen hatással van az emberi szervezetre, nézzük meg azt is, mit lehet tenni a kollagénvesztés ellen.
Az ultraibolya sugárzás befolyásolja a bőr kollagéntermelését, mivel az UV-sugarak által okozott oxidáció felgyorsítja a kollagén leépülésé, ezáltal csökken a termelés is. Éppen ezért is nagyon fontos a megfelelő fényvédelem használata!
Ajánlott az olyan antioxidáns és gyulladáscsökkentő főzetek fogyasztása, mint a zöld tea és a gyömbér. A fitokemikáliák olyan erős növényi vegyületek, amelyek segíthetnek megelőzni a sejtek oxidatív károsodását.
A kollagénfehérje az alábbi ételekben található meg:
Csakúgy, mint a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Alacsony minőségű proteintartalmuk miatt befolyásolják a kollagén- és elasztintermelést.
A sejtjeinknek vízre van szükségük a regenerálódáshoz és a méreganyagok eltávolításához.
Ez nyilvánvaló, de érdemes megjegyezni, hogy mennyire negatívan hatnak a bőrre, mivel a kollagénrostok romlását okozzák, befolyásolják a folyadék visszatartást, valamint a sejtek oxigénellátását és táplálását.
Forrás: vogue.com, healthline.com
Borítókép: Unsplash