×

Ebben a sorrendben használd a bőrápolási termékeidet – a bőrgyógyászok szerint

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2024. 03. 21.

Nincs olyan, hogy „tökéletes” bőrápolási rutin, de az tény, hogy van egy ajánlott sorrend, ami szerint alkalmaznod kellene a termékeidet. Mutatjuk is!

Általában húszas éveink végén és a harmincas éveink elején kezd el csökkenni a kollagéntermelésünk, amely a bőrt dúsan és feszesen tartja. Azonban egy átgondolt napi rutin segíthet megtartani és növelni azt, anélkül, hogy különböző kezelésekhez kellene folyamodnunk. Íme hat szokás, ami segíthet a kollagénvesztés megelőzésében!

Nagyon sokáig elveszettnek éreztem magam a bőrápolás világában, hisz rengeteg termék elérhető már mind online, mind pedig a boltokban, és eldönteni azt, hogy melyek azok, amik a bőrömnek is megfelelnek igen nagy meló volt. De mostanra már úgy gondolom, hogy kialakítottam azt a kis rutint, ami tökéletes nekem, de tudom, hogy mindig lehet újat tanulni – jelen esetben, hogy mi is a helyes sorrend, ha a bőrápolási termékeim használatáról van szó.

Akár minimalista vagy, aki inkább ragaszkodik a három lépéses rutinhoz, akár az a típus, aki napi 11 lépést hajlandó megtenni az üvegszerű bőrért, a termékek rétegezésének módja nagy hatással van arra, hogy mennyire működnek jól. Minél több terméket használsz, annál fontosabbá válik ez a sorrend.

Nem véletlen, hogy a tisztítás az első lépés, a szérum a hidratáló krém alá kerül, és a fényvédő jön utoljára. Ennek a sorrendnek a megértése biztosítja, hogy a kedvenc bőrápoló termékeid hatékonyan működjenek – mert senki sem akar egy drágább szérumra költeni, hogy aztán a rossz alkalmazás miatt használhatatlanná váljon. Ha valaha is ránéztél egy tubus retinolra vagy egy üveg arcolajra, és azon gondolkodtál, hogy pontosan hogyan (és mikor) használd, akkor ez a cikk neked szól!

Ebben a sorrendben használd a bőrápolási termékeidet!

A lentebb látható ábra a legegyszerűbb módja annak, hogy megjegyezd, mi mit követ a reggeli, valamint az esti rutinodban. A fő szabály a sorrendnél az, hogy mindenekelőtt alaposan tisztítsd meg a bőröd, hogy utána a termékek rendesen be tudjanak szívódni. Utána jöhetnek a különböző szérumok, végezetül pedig a hidratáló krémek.

Alapvetően először a tisztítót kell használni, majd a termékeket a legvékonyabbtól a legvastagabbig kell felvinni. A fényvédőt pedig mindig utoljára alkalmazzuk

– mondja Dr. Lauren Penzi, a New York-i MDCS Dermatology bőrgyógyász szakorvosa.

sorrend

Kép: Glamour.com

Miért számít a sorrend?

Lehet, hogy fárasztónak tűnik, de az alkalmazás sorrendje valóban hatással van arra, hogy a termékek milyen jól hatnak a bőrre. „Azért fontos figyelni a sorrendre, mert a helyes sorrend javítja a termékek beszívódását és maximalizálja a hatékonyságukat” – magyarázza Dr. Penzi.

A tisztítás a szennyeződések eltávolításával előkészíti a terepet, míg a szérumok mélyen be tudnak szívódni, ha a hidratáló krém előtt alkalmazzuk őket. A hidratáló krém ezután biztosítja a hidratáltságot, a fényvédő pedig alapvető védelmet nyújt az UV-károsodás ellen. Ez a szisztematikus megközelítés maximalizálja az egyes bőrápolási termékek hatékonyságát.

A helyes sorrend lépésre lépésre

Sminklemosó / tisztító olaj – ezt a lépést esténként csináld

Az első és legfontosabb lépés: a smink eltávolítása. Érdemes olyan formulákat keresni, amik elég hatékonyak ahhoz, hogy a vízálló szempillaspirált is lemossák, de mégis gyengédek az arcodhoz – ilyen például a micellás víz is. De a kétszeres tisztítás mellett is leteheted a voksod, akkor pedig érdemes egy emulgáuló olajjal tisztítani. Így legalább vattakorongot sem kell használnod.

Tisztítás – ezt a lépést reggel és este is csináld

Most, hogy a sminkréteg eltűnt, következhet az arctisztítás.

A arctisztító megszabadít az elhalt bőrtől, a szennyeződésektől, az olajoktól és a baktériumoktól

– mondja Dr. Morgan Rabach, bőrgyógyász, az LM Medical NYC társalapítója. Azt tanácsolja, hogy reggel első lépésként végezzük el a tisztítást, így felkészítve a bőrünket a többi termék hatóanyagainak a felszívódására.

Szemkörnyékápoló – ezt a lépést reggel és este is csináld

Az első termék, ami az arcodra kerül? Szemkörnyékápoló. Azt tanácsolják, hogy a gyűrűsujjunkat használjuk, így kevésbé rángatjuk az ott lévő érzékeny bőrt. Ami még fontos, hogy nem csak közvetlen a szem alatti részt kell bekenni, hanem rendesen a szem körül.

A legjobb eredmény érdekében olyan összetevőket keressünk, mint a peptidek vagy az antioxidánsok, amelyek segítenek a bőr feszesítésében és a puffadás csökkentésében. Dr. Rabach olyan készítményeket ajánl, amelyek hidratáló hialuronsavat, koffeint és ceramidokat tartalmaznak (ezek megkötik a nedvességet és segítenek megerősíteni a bőrgátat).

Tonizáló/esszencia – ezt a lépést reggel és este is csináld

Mind a tonizáló, mind az esszencia célja, hogy segítsenek a bőrnek még jobban felkészülni az aktív hatóanyagok felszívódására, de hogy melyiket választja, az a bőrtípusától függ. Érdemes olyan hatóanyagokat keresni, mint a hialuronsav, amely elárasztja a bőrt nedvességgel. A felvitelhez használj vattakorongot, és finoman tapogasd végig az arcodon. Alternatívaként a kezedet is használhatod ugyanerre a célra.

Szérumok – ezt a lépést reggel és este is csináld

Ez az a lépés, amikor a hatóanyagok nagy részét beviszed a tonizálóval/esszenciával előkészített arcodba, és fontos, hogy ezt a rutinod elején végezd el. Bár naponta kétszer érdemes szérumot használni, nem szabad ugyanazt a készítményt alkalmazni.

A szérum hatóanyagai eltérnek a nappali és az éjszakai hatóanyagok esetében

– mondja Dr. Rabach. Nappalra szívesen választ olyan antioxidánsokat tartalmazó szérumokat, amelyek megvédik a bőrt a nappali stresszhatásoktól, például a szabad gyököktől (amelyeket az UV-sugarak okoznak), a szennyező anyagoktól és a kék fénytől. A legnépszerűbb összetevő erre a célra a C-vitamin, amit szérum formájában nem okoz gondot megtalálni. Éjszakára pedig válassz peptideket és növekedési faktorokat tartalmazó szérumot a bőr helyreállítása érdekében.

Kép: Unsplash

Retinol – ezt csak esténként használd

Az A-vitamin-származék fokozza a kollagéntermelést és növeli a sejtek forgalmát. A retinol csökkenti a finom ráncokat, csökkenti a pórusok méretét, fokozza a kollagén- és elasztintermelést, eltávolítja az elhalt hámréteget, csökkenti az olajtermelést, felszabadítja a pórusokat, és kiegyenlíti a bőr tónusát. Akár a pattanásokat szeretnéd eltüntetni, akár a finom vonalakat halványítani – vagy alapvetően bármit szeretnél tenni az arcoddal –, a retinol a te barátod.

Viszont egy erős összetevő, és a kezdőknek óvatosan kell eljárniuk, amikor hozzáadják a rutinjukhoz. A lehetséges mellékhatások közé tartozhat a hámlás, a szárazság, a retinol-égés és a fokozott napérzékenység, ezért érdemes ragaszkodni az éjszakai alkalmazáshoz. A bőrgyógyászok gyakran javasolják, hogy lassan kezdjünk hozzá a napi alkalmazáshoz. Az első egy-két hétben kezdjük heti háromszor. Onnan kezdve fokozatosan növelhetjük az alkalmazás gyakoriságát.

Hidratálókrém – ezt a lépést reggel és este is csináld

A hidratáló krémek feladata, hogy egyszerre gondoskodjanak a hidratálásról és a hidratálás lezárásáról, ezért ezek a formulák általában nehezebbek, mint az alatta lévő rétegek. Reggel használhatsz egy könnyű formulát, amely jobban összeolvad a sminkeddel, és egy nehezebb krémet tartogathatsz estére.

sorrend

Kép: Unsplash

Pattanás elleni krém – ezt a lépést reggel és este is csináld

Csak az aktív pattanásokon kell a pattanás elleni krémet használni, de ha pattanásokat tapasztalsz, akkor reggel és este is alkalmazhatod a foltkezelést, hogy felgyorsítsd a gyógyulási ciklust. A pattanás elleni krémet a hidratáló krém felvitele után kell használni. Ez segít abban, hogy a termék a pattanás tetején maradjon, és ne kerüljön az arcod többi részére.

Arcolajok – ezt a lépést reggel és este is csináld

Ha van egy lépés a napi bőrápolási rutinban, ami meglepő módon megosztja a szakértőket, az az arcolaj. A legelterjedtebb ajánlás szerint este utoljára, reggel pedig a naptej előtt az utolsó előtti helyen kell alkalmazni. Ez azért van, mert az olajok okkluzívak – mondja Dr. Mona Gohara, bőrgyógyász és a Yale School of Medicine klinikai professzora –, ami azt jelenti, hogy segítenek a nedvességet a bőrben tartani. Ezért Renée Rouleau, a Renée Rouleau Skin Care sztárkozmetikusa és alapítója szerint az arcápoló olajokra úgy kell gondolni, mint egy fedőrétegre.

Az olajok védőgátat képeznek, amely segít megakadályozni a nedvesség elpárolgását. Bármi, amit fölötte alkalmazunk, nem biztos, hogy olyan jótékony hatással van a bőrünkre, mert nem tud átjutni.

Fényvédő – ezt csak reggelente használd

Amiben a bőrgyógyászok egyöntetűen egyetértenek, az az, hogy az UV-károsodás megelőzése érdekében minden egyes nap használjunk fényvédőt, akár kimegyünk a szabadba, akár nem. A fényvédőnek az arcolaj fölé kell kerülnie, hogy a leghatékonyabb legyen.

Forrás: glamour.com, borítókép: Unsplash