Megnyílt a Shibuya, a Városligeti fasor legújabb étterme, ahol nemcsak a sushi szerelmesei, de a steakimádók is simán jóllakhatnak!
Újabb éttermet nyitott a Little Geisha Can Cook tulajdonosa, amely ezúttal Tokió legizgalmasabb városrészéről kapta a nevét. A Shibuya nevű kerületben található a világ legforgalmasabb zebrája, a hűséges Hachikō kutyus szobra, emellett tele van gigantikus neonokkal és plázákkal, kedves ruhaüzletekkel valamint barátságos izakayákkal – azaz japán ételbárokkal. Popkulturális viszonyítási pont az egész környék, és ez a színes mix lett Nguyen Thi Bich Huong (magyarosítva Heni) kiindulópontja az új étteremhez. Míg első étterme a hétköznapibb, de otthonos vonalat viszi, a Shibuya más: elemeiben kicsit túlzó, de mindig kiemelt minőséget képvisel. Nem áll tőle messze a humor, de ízekben komolyan veszi magát.
Heni kiskora óta rajong a japán kultúráért és a mangákért, amelyek egyféle kiutat jelentettek neki szerény körülmények között megélt gyermekkorából. Kisiskolásként érkezett Magyarországra, itt szerzett felsőfokú végzettséget is, de a közgáznál sokkal jobban vonzotta a vendéglátás, a gasztronómia. Elkezdett tapasztalatokat gyűjteni, de addig nem akart belevágni egy saját üzletbe, amíg nem volt meg a kellő profizmusa. Németországban próbált szerencsét, majd az elsajátított tudással együtt nyitotta meg a Little Geisha Can Cook ételbárt, ami azóta budapesti törzshely lett. Otthonos, barátságos hely, ázsiai fúziós konyhával, de Heni régóta törte a fejét, hogy emeli a tétet és ad a „kis gésának” egy nagyobb testvért is. Így érkezünk meg a Shibuyához a Városligeti fasoron.
A Shibuyában Japán találkozik Dél-Ázsiával, nem mellékesen a területi kulturális hatások nyomán a francia konyhaművészet egyes elemeit is beemelték a koncepcióba. A sushik például a szószokban is kapnak izgalmas franciás vagy éppen koreai frissítést, és egyedi tolmácsolásban kerülnek a vendég elé.
Maradhatunk az ismerős kedvenceknél, de itt jócskán van lehetőség a kísérletezésre, bátor választásra. Például steakre, tenger gyümölcseire (óriási rákok és Szent Jakab-kagyló is helyet kap a menün) Shibuya megközelítésben.
Alapanyagokban nincs kompromisszum, Heni a prémiumirányt célozta meg. A konyhai team kizárólag ázsiai szakemberekből áll, akik november 19-én gyújtották be először a lángot, ami a csillagok állása és a horoszkóp szerint egy szép nap a kezdetekre. Heni hisz a tradíciók erejében, fontosnak találta a szerencsés indulást.
A Socially branding stratégiája alapján Csontos Eszter dolgozta ki a hely arculatát, Sógor Ákos és Czigány Márkó pedig az ügynökség megbízására álmodta meg a teret, a Városligeti fasor néhai Platán éttermének helyén. Sokat merítettek a pánázsiai építészeti hagyományokból és motívumvilágból is. Megjelenik például a Shou Sugi Ban japán fakezelő technika, az urushi lakktechnikára jellemző oxid-vörös szín, de a mangák, animék világa, a névadó tokiói városrész vibrálása is visszaköszön a falakról, a világítás sokféleségéből. Szellős, kellemes étterem született egy szerencsés helyen: az épület fölé magasodó platánfa a keleti hagyományok szerint bőséget, vagyis sok vendéget hoz.
A Little Geishához képest körülbelül megötszörözték az új étterem befogadóképességét: ez a grandiózus méret is utal a célkitűzésekre. Az esti vibe-ok egyszerre hozzák a lelassulást és a felpörgést, csakúgy, ahogy a névadó kerület kis éttermeiben történik. Emellett, alkalmazkodva a helyi igényekhez, az ebédidőre is gondoltak a bento-boxos ajánlattal. Ez egy egyszerűbb, funkcionális, mégis jó minőségű megoldás.
De a Shibuya leginkább este van elemében, akkor bontakozik ki leginkább mindaz, amit Heni megálmodott. A tipikus ázsiai éttermekhez képest egy másik irányba mutat, egy exkluzívabb márkát képvisel. Olyan miliőt teremt, amihez érdemes időről időre csatlakozni.
Meghoztuk a kedved? Foglalj asztalt, hogy ne maradj le erről az élményről!