×

Tippek az egészségesebb életmódhoz, melyeket be is lehet tartani

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 07. 15.

Tele van a net egészséget ígérő termékkel, csodaszerrel, gyors fogyást ígérő, tuti módszerrel. Nyáron az átlagosnál is többen szeretnének megszabadulni pár kilótól, de nem biztos, hogy a gyors megoldások hozzák a tartós eredményt.

Akárhogy is nézzük, a fogyókúrák igazán akkor működnek jól, ha kevesebb szénhidrátot eszünk és többet mozgunk. Aztán az már mindenkinek a szabad választása, hogy melyik módszer mellett kötelezi el magát. Ki a paleora esküszik, másoknak a fehérjediéta jön be, léteznek azonban olyan hasznos tanácsok is, melyeket bárki megfogadhat és teljesíthet. Hogy valóban fogysz-e tőlük, azt nem tudjuk garantálni, de egy biztos: egészségesebb leszel tőlük!

1. Egy héten csak 3 alkalommal egyél édességet

Jobban mondva olyan ételt, mely tartalmaz cukrot is. És itt most nem a zöldségekben vagy gyümölcsökben található, természetes cukrokra gondolunk, hanem mondjuk egy szelet sütire, egy palacsintára vagy egy gombóc fagyira. Nyilván az lenne az ideális, ha a diétás időszakban egyáltalán nem ennél cukortartalmú élelmiszereket, ám hosszú távon ezt rettenetesen nehéz betartani. Ezért egyes dietetikusok azt ajánlják, hogy egy héten háromszor lazíts a gyeplőn. Persze a mennyiségekkel légy nagyon óvatos! És a heti 3 alkalom ne legyen egy napon belül vagy két, esetleg három egymást követő napon. Ha mondjuk hétfőn eszel a kocka csokit, akkor legközelebb csak szerdán bűnözhetsz újra.

2. Minden nap egyél kétféle zöldséget és kétféle gyümölcsöt

Továbbra sem fogyasztunk elég zöldséget és gyümölcsöt, ám ha sikerül ezt a szabályt beiktatnod a mindennapjaidba, akkor hosszú távon biztosan érzel majd pozitív változást a testeden. Jó ötlet, ha nyáron állsz neki, hiszen ilyenkor rengeteg idénytermékhez lehet hozzájutni. Minél változatosabban fogyasztod a zöldségeket és gyümölcsöket, annál nehezebb lesz rájuk unni.

3. Igyál meg 8 pohár tiszta vizet!

Első hallásra talán soknak tűnik, de hidd el szépen elosztva biztosan nem jelent majd gondot. A legjobb ha rögtön felkelés után, még éhgyomorra megiszol egy nagy pohár vizet. Aztán még egy jöhet a kávé után, egy újabb ha beértél a munkahelyedre és így tovább. Jó megoldás lehet, ha valamilyen eseményhez kötőd a vízivást, pl. ebéd után, meeting előtt, közben stb. így nem feledkezel el róla. Rengeteg app is letölthető már a témában, melyek hangjelzéssel, push üzenettel figyelmeztetnek rá, hogy innod kell.

4. Soha ne éhezz!

Fogyókúra ide vagy oda, ez a lehető legrosszabb amit tehetsz. Számos szakértő elmondta már, hogy ezzel csak lassítod az anyagcsere folyamatokat, melynek eredményeképpen a szervezet a tartalékaihoz nyúl, de sajnos nem a zsírpáránk rovására megy ez a folyamat, hanem az izomzatot építi le.

5. Kerüld a gyorséttermi kajákat és a szénsavas üdítőket

Tudjuk, hogy nehéz ezt betartani, de ha figyelembe vesszük az első pontban tett engedményt, akkor talán mégis csak menni fog. Fontos, hogy a heti 3 édesség lehetőleg ne valamelyik gyorsétteremből kerüljön ki, és ne egy üveg cukros, szénsavas üdítő legyen az. Ha semmiképpen nem tudsz lemondani a junk foodról, akkor keresd meg kedvenc kajád egészségesebb alternatívájának receptjét és készítsd el te magad!