×

A jóga irányzatai – Minden, amit tudni akartál a jógáról II. rész

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 11. 2.

Cikksorozatunk első részében bevezettünk titeket a jóga rejtelmeibe és céljaiba, ma pedig sorra vesszük különböző irányzatait. Ha jógázni szeretnénk ugyanis, számos irányzat közül kell kiválasztanunk azt, amelyik a legjobban illik hozzánk, s amelyek között kezdőként korántsem egyszerű eligazodni.

Amit először figyelembe kell vennünk, az az, hogy éppen hol tartunk az életben, a testünk mire van felkészülve, mentálisan milyen állapotban vagyunk, és mire vágyunk. Kezdő jógázóként fogalmazzuk meg, hogy mi az, amit szeretnék elérni a jógával. Ha már jógázunk egy ideje, akkor nézzük meg, hogy merre szeretnénk tovább fejlődni. A lényeg mindig a testi, mentális és érzelmi frissesség, az egészség és a szépség.

Hatha: a jóga alapja. Az összes többi irányzat is a hatha szabályaira épül, mindössze annak továbbgondolása annak érdekében, hogy mindenki megtalálja a hozzá tökéletesen passzoló mozgásformát. Általában az alapfeladatok gyakorlatára koncentrál, így a teljesen kezdők számára ez a legjobb választás. A többnyire másfél órás jógaóra alatt 7-10 ászanát, azaz jógapózt gyakorolhatunk, miközben megfigyelhetjük izmaink működését, mirigyeinkre koncentrálva felülírhatunk betegségeket, belső önvalónkra figyelve pedig egy mélyebb relaxációval teljesen kizárhatjuk a külvilágot.

Kismama: a jóga az egyetlen sport, amit a terhesség ideje alatt végig engedett űzni. A külön kismamáknak kialakított óra középpontjában egyértelműen a közös mozgás áll, már ami a babát és a mamát illeti. A kismamajóga felkészít, hogy a testi változások milyen lélektani változásokat eredményeznek. A jóga által megtanulhatunk olyan relaxációs-meditációs gyakorlatokat, amelyekkel felül tudunk emelkedni ezeken a változásokon, és könnyebben el tudunk mélyülni az anyaság szerepében. A légzőgyakorlatok, a relaxációs technikák a szülés nehézségeit is enyhítik.

Agni: Az agni az ájurvéda szerint az emésztés tüze, amely életben tartja és táplálékkal látja el az összes élőlény testét. Az Agni jóga 32-36 fokra felfűtött teremben történik. A másfél órás foglalkozás alatt 30 jógapózt gyakorlunk, melyeket öt lélegzetvétel erejéig kell kitartani, a légzésen keresztül belemélyedve a gyakorlatba. Az Agni-jóga a hatha-jóga klasszikus gyakorlataiból áll. A gyakorlatokat úgy állítják össze, hogy a leghatékonyabban segítsék elő a méreganyagok eltávolítását és az egészséges emésztési tűz fellobbantását.

Hot: a jógairányzat magában foglalja az Agni és a Bikram jógát is. Az órák 60 vagy 90 percesek, melyek egy 35-40 fokra felfűtött helységben történnek, itt kell elvégezni az ászanasort. Méregtelenítésre kiválóan alkalmas, hiszen már az első perc után ömlik rólunk a víz, ugyanakkor az csak tévhit, hogy ettől többet fogyunk. Érdemes odafigyelni arra is, hogy bár az izmok sokkal könnyebben nyúlnak, pont emiatt könnyebb túlnyújtani magunkat, ami húzódásokhoz is vezethet. Szívbetegeknek pedig kifejezetten nem ajánlott, hiszen a nagy melegben végzett feladatok erősen megterhelik a szívműködést.

Bikram: manapság az egyik legnagyobb trendnek számító irányzat. Az órák 60 vagy 90 percesek és már az első perctől kezdve elkezdődik a méregtelenítés a magas hőmérsékletnek köszönhetően.

Astanga: az egyik legkeményebb jógaóra, a hatha egy összetett, dinamikus formája, amely kötött gyakorlatsorokból, összesen hat sorozatból áll. A sorozatok nem csupán az ászanákat állítják sorrendbe, hanem összekötik őket a mozgással, a légzéssel, úgynevezett bandhákkal, melyek energiazárak, és a dristikkel, ami azt jelenti, hogy a tekintetünket egy adott pontra szegezzük. Így a gyakorlás folyamatosan, megállás nélkül zajlik, és ritmusát a teljes jógalégzés adja.

Iyengar: elsősorban abban különbözik, hogy itt már segédeszközöket használnak a feladatok elvégzéséhez annak érdekében, hogy a mozdulat ne sérüljön és a feladatokat minél tökéletesebben lehessen végrehajtani.

Vini Jóga: e rendszerben a légzés az az alap, amire minden egyéb gyakorlás épül. Az ászangyakorlásban a légzésáramlás és a gerinc mozgása közötti kapcsolat a lényeg. A jógapózokban arra törekednek, hogy megértsék a belégzés és kilégzés áramlásának, valamint a légzés fokozatos mélyítésének a technikáját, illetve a biomechanikáját.

Vinyasa flow: egy dinamikus jógairányzat, amely három jógastílus, a Vinijóga,  az Iyengar jóga, és az Astanga találkozásából jött létre. Az ászanákat sorozatokba rendezve gyakoroljuk és egyik ászanából a másikba irányított légzés és mozgás kíséretében „áramlunk” át. Gyakorlottabb jógázóknak ajánlott, ahol órán már dinamikusabb feladatsort kell végrehajtani, ezen belül is nagyobb erőkifejtést igénylő pózok várnak a résztvevőkre.

Antigravity: a jóga és a TRX ötvözése, a feladatsort ugyanis a kötélhez igazították, így nem ritka, hogy nyakatekert pozíciókban a kötélbe gabalyodva fejjel lefelé lógunk a plafonról a speciális kötél segítségével. Kemény edzés, vannak erősítő, hajlító, de levegő-akrobatikai gyakorlatok is.

Kundalini: a kundalini belső erőt jelent, ennek felébresztése az óra elsődleges célja, így nem csupán feladatsorokat ismétléséből áll az óra, hanem meditálunk, mantrákat éneklünk és légzőgyakorlatokat is végzünk közben.

Krija: jelentése cselekvés, amely teljes átalkuláshoz vezet. Olyan tökéletesen összeállított gyakorlatsorok ezek, melyek előre megjósolható, nagyon finom hatásokat gerjesztenek egész lényünkben.A krija-jóga egyszerű pszichofiziológiai módszer, amelynek révén csökken a vér szén-dioxid-tartalma és növekszik oxigéntelítettsége. Az így nyert többletoxigén atomjai életárammá átalakulva megújítják az agyat és a gerinc erőközpontjait. A fő feladat a gerinc menti izmok, és a hasizmok erősítése, ami egy erős tartást biztosít a gerincnek.

Ajurvédikus jóga: egy kevésbé ismert irányzat, mely alapjában véve egy aktív, dinamikus, kezdő-közphaladó gyakorlat. Az órák tematikája figyelembe veszi az időjárás, az évszakok és a napszakok váltakozásait is. Saját testtípusunknak megfelelően végezhetjük a gyakorlásokat olyan gyakorlatok kitartásával, amikben kifejezetten jól érezzük magunkat.

Tantra: A kundalinihez hasonlóan itt sem elsősorban az ászanasor gyakorlata a cél, hanem a belső energiák áramlásának a tudatosítása és azok irányítása, a legnagyobb hangsúly pedig a légzőgyakorlatokon van.

Most pedig nem maradt más hátra, mint hogy ellátogassunk egy valódi jógaórára. Élményeinkről a következő – cikksorozatunk záró – részében fogunk beszámolni!

Ha lemeradtál az első részről, alább bepótolhatod!

Belül tágasabb – Minden amit tudni akartál a jógáról I. rész

(A cikkhez felhasznált képeken látható jógaszettek legtöbb darabját megtaláljátok a Fashion Street-i Oysho üzletben!)