×

Tippek a panelkonyhából, első fejezet: Előkészületek, avagy mi legyen a kamrában?

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 11. 26.

Mert a modern nő már nem kiskötényben várja haza az urát egy Vodka Martinivel a kezében, miután a Rakéta porszívóval kitakarította a házat, megfőzte a háromfogásos vacsorát, majd lefektette a gyerekeket egy többfelvonásos estimesés revüelőadás után.

Viszont örül, ha 18:50-kor még sikerül megkaparintania az utolsó, ecettel fényesített csirkecombot a közeli ABC-ben, hogy aztán beesve a lakásba valami vállalhatót prezentáljon az asztalra. Ilyen körülmények között pedig elég nehéz boldogan elmerülni a gasztronómia szépségeiben. De akkor hogyan kerüljük el a fejetlenséget?

Első és legfontosabb: spájzoljunk be! Kell egy alapos lista olyan (t)ételekkel, amelyek nélkülözhetetlenek a karácsonyi sütés főzéshez – meg amúgy is. Ennek több haszna is van. Egyrészt, nem esünk bele abba a hibába, hogy nyakig lisztesen jövünk rá, kéne abba a kuglófba sütőpor is, másrészt, nem kapunk idegrohamot. Ez a kettő sokszor összefügg. Első fejezetünkben azokat a dolgokat gyűjtöttük össze, amik abban az esetben legyenek otthon mindig, ha elsősorban a sütéssel szeretsz kísérletezni.

Íme tehát a lista a hobbicukrászok nagykönyvéből, amely persze a karácsonyi készülődéshez is tökéletes.

Többféle liszt

Azaz finomliszt, teljes kiőrlésű liszt, esetleg gluténmentes lisztkeverék, rizsliszt és kukoricaliszt, profibbaknak pedig rétesliszt és kenyérliszt, valamint búzadara.

Cukor

Porcukor, nádcukor, kristálycukor, esetleg alternatív édesítők, mint a méz, kókuszvirágszirup, agavészirup, datolyaméz, xilit, eritrit, stb.

Különböző térfogatnövelők

Sütőpor és szódabikarbóna, élesztő és porélesztő.

Csonthéjasok és társaik

Vagyis mogyoró, mandula, kókusz, mák, ezek pedig mindenféle formában, darálva és darálatlanul, na meg természetesen kókuszreszelék, de a chiamag és a lenmag is hasznos lehet. Csak semmi pánik, a mindenmentes dolgokról majd írunk később.

Aszalványok

Mazsola és hasonlók, vörösáfonya, sárgabarack

Vanília

Lehet rúd (az az igazi), vaníliakivonat, vagy vaníliaaroma (utóbbi eléggé 1983, de végülis elmegy) Emellé lehet még rumaromát is venni, de az igazán profik narancs- és rózsavizet is tartanak otthon.

Vaj

De lehet természetesen margarin is: sokáig eláll a hűtőben, karácsonyra érdemes betárazni legalább fél kilót.

Olajok

Nem árt legalább két liter napraforgóolajat tárolni otthon, mert az mindenre is jó, no meg érdemes tartani mogyoró, tökmag- és olívaolajat salátákhoz.

Ecet

Legjobb az almaecet, mert nem túl erős, ráadásul multifunkci – nem mellesleg még a vízkövet is leszedi.

Tej

De lehet magtej, habtejszín, kevésbé bátraknak pedig jó a cukrászhab is: nagyobb a sikerélmény, mert kisebb eséllyel lesz belőle vaj a túl lelkes habverős mutatvány esetén.

Tojás

Vegán és egyéb érzékenység esetén több alternatíva van, de a banán és az alma jó helyettesítő lehet, továbbá áztatott chia- és lenmag is megfelel. Ha pedig habosítani kellene, ott a csicseriborsó-konzerv.

Étcsokoládé

Sütibe, sütire, forrócsokiba, csak úgy.

Kakaópor

Határozottan a holland cukrozatlan típus. Sütibe, sütire, forrócsokiba, csak úgy inkább ne.

Citrom

De jöhet a 100%-os citromlé is, csak olykor a héja is kell reszelni.

Mindezek mellett pedig jól jön otthon az étkezési keményítő vagy a vaníliás pudingpor is. Utóbbi csak úgy, egy bedepizős-bekuckózós este is, ráadásul remek tortakrém-alap. Úgyhogy hobbicukrászok bevásárlásra fel, ezekkel az alaptermékekkel nem érhet titeket meglepetés!

Folytatása következik! Addig is, még több finomságért katt ide:

Éhes királynők és indiai vízibivalyok – a pizza története izgisebb, mint gondolnád! – FashionStreetOnline.hu

Vannak olyan nemzeti ételek, amelyek meghódították az egész világot, közülük a legmenőbb karriert kétségtelenül a pizza futotta be az évszázadok során. Íme egy kis gasztrotörténelem! Az olaszok közkedvelt étele – melynek eredete egészen a Kr. e. 3. századig vezethető vissza -eredetileg a szegények táplálékának számított.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás