Mert a modern nő már nem kiskötényben várja haza az urát egy Vodka Martinivel a kezében, miután a Rakéta porszívóval kitakarította a házat, megfőzte a háromfogásos vacsorát, majd lefektette a gyerekeket egy többfelvonásos estimesés revüelőadás után.
Viszont örül, ha 18:50-kor még sikerül megkaparintania az utolsó, ecettel fényesített csirkecombot a közeli ABC-ben, hogy aztán beesve a lakásba valami vállalhatót prezentáljon az asztalra. Ilyen körülmények között pedig elég nehéz boldogan elmerülni a gasztronómia szépségeiben. De akkor hogyan kerüljük el a fejetlenséget?
Íme tehát a lista a hobbicukrászok nagykönyvéből, amely persze a karácsonyi készülődéshez is tökéletes.
Azaz finomliszt, teljes kiőrlésű liszt, esetleg gluténmentes lisztkeverék, rizsliszt és kukoricaliszt, profibbaknak pedig rétesliszt és kenyérliszt, valamint búzadara.
Porcukor, nádcukor, kristálycukor, esetleg alternatív édesítők, mint a méz, kókuszvirágszirup, agavészirup, datolyaméz, xilit, eritrit, stb.
Sütőpor és szódabikarbóna, élesztő és porélesztő.
Vagyis mogyoró, mandula, kókusz, mák, ezek pedig mindenféle formában, darálva és darálatlanul, na meg természetesen kókuszreszelék, de a chiamag és a lenmag is hasznos lehet. Csak semmi pánik, a mindenmentes dolgokról majd írunk később.
Mazsola és hasonlók, vörösáfonya, sárgabarack
Lehet rúd (az az igazi), vaníliakivonat, vagy vaníliaaroma (utóbbi eléggé 1983, de végülis elmegy) Emellé lehet még rumaromát is venni, de az igazán profik narancs- és rózsavizet is tartanak otthon.
De lehet természetesen margarin is: sokáig eláll a hűtőben, karácsonyra érdemes betárazni legalább fél kilót.
Nem árt legalább két liter napraforgóolajat tárolni otthon, mert az mindenre is jó, no meg érdemes tartani mogyoró, tökmag- és olívaolajat salátákhoz.
Legjobb az almaecet, mert nem túl erős, ráadásul multifunkci – nem mellesleg még a vízkövet is leszedi.
De lehet magtej, habtejszín, kevésbé bátraknak pedig jó a cukrászhab is: nagyobb a sikerélmény, mert kisebb eséllyel lesz belőle vaj a túl lelkes habverős mutatvány esetén.
Vegán és egyéb érzékenység esetén több alternatíva van, de a banán és az alma jó helyettesítő lehet, továbbá áztatott chia- és lenmag is megfelel. Ha pedig habosítani kellene, ott a csicseriborsó-konzerv.
Sütibe, sütire, forrócsokiba, csak úgy.
Határozottan a holland cukrozatlan típus. Sütibe, sütire, forrócsokiba, csak úgy inkább ne.
De jöhet a 100%-os citromlé is, csak olykor a héja is kell reszelni.
Mindezek mellett pedig jól jön otthon az étkezési keményítő vagy a vaníliás pudingpor is. Utóbbi csak úgy, egy bedepizős-bekuckózós este is, ráadásul remek tortakrém-alap. Úgyhogy hobbicukrászok bevásárlásra fel, ezekkel az alaptermékekkel nem érhet titeket meglepetés!
Éhes királynők és indiai vízibivalyok – a pizza története izgisebb, mint gondolnád! – FashionStreetOnline.hu
Vannak olyan nemzeti ételek, amelyek meghódították az egész világot, közülük a legmenőbb karriert kétségtelenül a pizza futotta be az évszázadok során. Íme egy kis gasztrotörténelem! Az olaszok közkedvelt étele – melynek eredete egészen a Kr. e. 3. századig vezethető vissza -eredetileg a szegények táplálékának számított.