×

Zöld istállóban, fekete lovak piros szénát esznek. Mi az?

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 07. 27.

Nem más, mint a görögdinnye, ami sokak kedvenc nyári gyümöl … akarom mondani, szóval csemegéje. Édesen, sósan, kenyérrel vagy fetával. Íme!

Most akkor gyümölcs vagy zöldség? Zöldség. Hogy miért? Mert  a görögdinnye (Citrullus lanatus) a tökfélék vagy más néven kabakosok (Cucurbitaceae) családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve, és termesztéstechnikailag zöldségnek számít. 

10 érdekesség:

#1 A legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptomban történt, hieroglifával is megörökítették.

#2 A növényt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra.

#3 A 13. században mór hódítók hozták be Európába.

#4 A termés alakja igen változatos: a gömbtől a tojásdadon át a megnyúlt hengeresig

#5 A húsa fehér, sárga, citromsárga, sötétebb sárga, világos rózsaszínű, rózsaszínű, piros vagy vérvörös.

#6 Ásványi anyagtartalma csekély; leginkább kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor van benne.

#7 Víztartalma 90-95 %, a fogyasztásával a szervezetbe jutó víz előnyösen befolyásolja a veseműködést

#8 Korábban a nagy termésű fajták (Hevesi, Csányi, Marsowszky stb.) voltak divatosak. Az 1960-as évektől a kisebb terméseket fejlesztő fajtatípusok kerültek előtérbe (Szigetcsépi 51 F1, Hevesi FUTO F1 stb.)

#9 A jó dinnye méretéhez képest nehéz, ami azt jelenti, hogy tele van vízzel, vagyis finom és édes.

#10 Segíthet a dinnyeválasztásnál a kocogtatás: minél mélyebb a hangja, annál éretlenebb.

Van, aki kanállal, van, aki késsel eszi, de van, aki csak egy jó nagy szeletbe szereti belemélyeszteni a fogát. Sokan kenyeret fogyasztanak mellé, de van, aki fahéjjal szórja meg.

De kiváló nyári saláta is készíthető belőle.

Mutatjuk hogyan:

Fetás dinnyesaláta

Vágjuk a dinnye húsát nagyobb, körülbelül 3 centis kockákra, majd borítsuk az egészet egy nagy salátástálba.

Kockázzuk fel körülbelül egy centis darabokra a feta sajtot, majd azt is tegyük a dinnye tetejére. Tépkedjük rá a mentaleveleket, daráljunk rá feketeborsot, majd csorgassuk meg pár evőkanálnyi olívaolajjal. Óvatosan, kezünkkel keverjük össze, vigyázva, hogy ne nagyon törjön össze.

Tegyük hűtőszekrénybe, hogy jéghidegre hűljön, majd salátástálba tálaljuk.

Amíg  Szent Lőrinc be nem téved a dinnyésbe, hogy ott olyat tegyen, aminek sem mi, sem a dinnyetermesztők nem örülnek, vegyünk egy szép példányt, majd jól hűtsük be, és addig tömjük magunkba, míg megmozdulni nem tudunk!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás