×

Summer Blues és a FOMO: (Ne) figyelj a közösségi médiára a nyaralás alatt!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 08. 10.

A közösségi média, bár tele van érdekes és gazdagító tartalommal, különösen nyáron veszélyes is lehet: felerősítheti a Summer Blues-t (vagyis a nyári melankóliát) és a FOMO-t (Fear of Missing Out – vagyis a kimaradástól való szorongást), amitől kifejezetten rosszul érezhetjük magunkat. 

A nyári hónapok, a vakációzás időszaka nem mindenki számára jelenti az önfeledt boldogságot. Ha te is hajlamos vagy befordulni ilyenkor, ne aggódj, nem vagy vele egyedül!

A FOMO-t úgy írhatnánk le, mint a valamiből való kimaradás okozta félelmet, vagyis azt az érzést, hogy mindenki – a barátok, a szomszédok és persze azok is, akiket nem is ismersz,  de azért követsz – őrült élményeket él át gyönyörű helyeken, kivéve téged. Ez persze leginkább az új generációt sújtja, akik mobillal a kezükben születtek, de azért valljuk be, a Millenials tagjait sem kíméli a jelenség. Mindeki utazik, mindenki posztol, és érdekes, mindenki rettentően boldog – de fárasztó ezt fél óránál tovább nézni. Mert ne felejtsük el, az élet nem ebből áll. Az Instagram, a Facebook és a TikTok is a valóság eltorzult ábrázolása, amely hajlamos nem mutatni – sőt esetenként meg is tagadni – azokat a szokásos nehézségeket, problémákat és erőfeszítéseket, amelyeket mindannyian, az év bármely szakában tapasztalunk.

De kinek jutna eszébe kitenni egy képet arról, amikor épp ötvenhatodjára veszik össze a párjával azon, hogy strandolás vagy városnézés legyen az aznapi program? Hogy egy nézeteltérés miatt az egész vacsorát egy szó nélkül fogyasztották el a lenyűgöző, tengerre néző étterem teraszán? Nyilván senkinek.

De nem kell ahhoz egyébként boldogtalannak sem lenni, hogy az ember belefáradjon a tökéletesre polírozott posztoktól és mások önfeledtre filterezett életétől, azonban első számú szabály, ha kezdünk belefásulni bizonyos felhasználók tartalmaiba, semmiképpen se negatív kommentek formájában engedjük ki a fáradt gőzt, egyszerűen csak nyomjuk le a követés leállítása gombot. Ez lehet egy ideiglenes és egy végleges döntés is, így még a megbánás veszélye sem fenyeget minket. És persze érdemes inkább olyan oldalakat követni, amelyek elsősorban őszinteséget közvetítenek. 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Danae | Angles + Self Love (@danaemercer) által megosztott bejegyzés

És talán az utolsó tanács lesz a legnehezebben tartható: ha végre nyaralsz, tedd le a mobilt. Ne azon görcsölj, hogy minden menő pillanatot megörökíts és posztolj, hanem próbáld meg átélni és kiélvezni az élményt. Ha el is lősz pár jó fotót, semmiképp se a nyaralás alatt, azon nyomban vagy még aznap este posztolj – bőven ráér akkor, amikor majd újra itthon leszel. Ne áldozd fel a valóság perceit a virtuális világ oltárán.