×

3 trükk az éjjeli megébredések ellen, vagy a gyorsabb visszaalváshoz

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 03. 29.

Veled is előfordul, hogy gyakran felébredsz éjszaka, és csak nagyon nehezen alszol el újra? Ne aggódj, nem vagy egyedül! Kicsit elmélyültünk a témában, és összegyűjtöttünk pár hasznos dolgot a jobb alvás és a nyugodtabb ébredés érdekében.

JW Andersontól a Pradán át a Cukovyig nem először láthatunk hálószobai jelmezeket a kifutón, a hatalmas paplanként ölelő darabokon kívül pedig konkrét utalásokat kaptunk arra, hogy az ágyból kikelve is lehet az ágyban maradni.

Az első dolog, amit tenned kell, hogy felkészítsd az agyadat és a testedet az alvásra. Az ehhez szükséges praktikákat már mindenki jól ismeri, de most átismételjük. Kapcsolj ki minden elektronikus eszközt. Tedd hűvössé, csendessé és hangulatossá a hálószobát. Vidd ki az olyan zavaró tényezőket, mint a tévé, a számítógép vagy a mobiltelefon, amelyek kék fényükkel nem teszik lehetővé a mélyalvást. (Nem vicc, a telefon még alvó üzemmódban sem jó, ha a fejednél van éjszaka). A második, hogy legyen egy pihenés előtti rutinod, amely felkészíti, bemelegíti az agyat az ellazulásra, az elengedésre és az elalvásra. A relaxáló fürdő, az olvasás, vagy egy gyógytea mind segít ellazulni és megkönnyíteni az elalvást, még bárányok számolására sem lesz szükséged.

Ez mind szép és jó, megvan a rutin, könnyen elalszol. De mi van, ha mégis felébredsz? Mert tapasztalatból tudom, hogy néha egy rossz álomból, vagy csak úgy, valamitől felriadva, erős szívdobogással, indokolatlan(nap tűnő) zaklatottsággal sokkal nehezebb visszaaludni. Íme pár tipp, amelyek reméljük neked is segíteni fognak.

Légzés

Ha hajlamos vagy arra, hogy az éjszaka közepén, még totál kómás állapotban megébredj, akkor kezdd azzal, hogy a légzésedre koncentrálsz, mert ezzel azonnal elkezdődik a megnyugvás, és jó esetben megelőzheted, hogy belepörgesd magad az éppen foglalkoztató gondolatokba.

Tipp: a jobb orrlyukad zárd be a jobb kezed hüvelykujjával, és lassan lélegezz a bal orrlyukon keresztül. Ezután tartsd vissza a lélegzeted úgy, hogy mindkét orrlyukat lezárod. Lassan engedd el a jobb orrlyukad, és fújd ki rajta a levegőt. Ugyanígy végezd el a műveletet a bal orrlyukkal is. Ismételgesd a gyakorlatot, amíg végül el nem alszol.

Mindfullness

A mindfulness segít kilépni a stresszből és az állandó aggodalmakból, ehhez persze kell az a tudatos jelenlét, ami nem mindenkinek megy olyan könnyen. Gyakorlatilag arra van szükség, hogy arra koncentráljunk, ami éppen történik, vagyis például a testünk fekvő állapotára, a fejünkre a párnán, a csukott szemünkre, a légzésünkre. Amikor nem tudsz aludni, az általában azért van, mert a fejed tele van olyan gondolatokkal, amelyek szorongást és nyugtalanságot idéznek elő. Ezeket kell elengedni, és ez alváskor nem azt jelenti, hogy a szőnyeg alá söpörjük a gondokat, hanem csak annyit, hogy kiűzzük őket a hálószobából, mert nem oda valók.

Tipp: ha a légzés kevés, akkor gondolj közben egy összefüggő, szép történetre, ami megtörtént veled, vagy amire vágysz. Remélhetőleg hamar bele fogsz aludni.

3-6-5

A legrosszabb forgatókönyv, amikor rémálomból, zaklatottan ébredsz. Ilyenkor az a teendőd, hogy  a tested visszahozd a fizikai, mentális és érzelmi egyensúly állapotába. Ez a szívkoherencia előidézésével történik, egy olyan technikával, amely összhangot teremt a szív és az agy között, így a szív ritmusa pozitív érzelmeket idéz elő. Ez a 3-6-5 légzéssel történik.

Tipp: A belégzéskor szabályos, lassú ritmusban számolj háromig, kilégzéskor pedig hatig. Ezt a gyakorlatot öt percig végezd – innen ered a 365 elnevezés, és reméljük, neked is beválik!

Szép álmokat!

(Fotók: Unsplash)