×

Nyári diéta: a fogyáshoz elég, ha ételfotókat nézegetsz?

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 06. 9.

Ennél jobb hírt nem is hozhatnánk a nyárra: egy tanulmány szerint (többé-kevésbé) az is segíti a fogyást, ha csak nézegeted az ételeket. Durva, mi? Irány az Instagram, és célozd meg az ínycsiklandó gasztroposztokat. Nyári diéta? Pipa.

Érdekes cikkbe botlottam egy olasz online magazin oldalán, amely azzal a felütéssel szólított meg és húzott be azonnal, hogy az ételfotók nézegetése elég a fogyáshoz. Gondoltam megosztom veletek a jó hírt, mert nyilván nem én vagyok az egyetlen, aki a szokásos (általában last minute) nyári diéta időszakában próbál nem bűnözni napi szinten. Lássuk, mit mondanak a tudósok!

Az ételfotók bámulása segít fogyni fogyókúra nélkül

Ezt állítja a Brigham Egyetem két marketingprofesszora, akik egy 232 fős csoporton végeztek kísérletet, hogy bebizonyítsák: az ételekről készült képek nézegetése segít megfékezni az édességek és általában az egészségtelen ételek fogyasztásának vágyát. Mindezt ráadásul egy 2013-as kutatásban fejtették ki. (Jogos a kérdés, hogy ez miért nem került azonnal nyilvánosságra?)

A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy a két prof, Jeff Larson és Ryan Elder két csoportra osztották a résztvevőket. Az első csoportnak olyan fotókat mutattak, amelyeken nem túl egészséges, sós ételek szerepeltek a különböző snackektől az egyéb junk foodokig. A másik csoport pedig édességeket ábrázoló képeket nézegetett, vagyis csupa olyan dolgot, amelyet jó esetben nem tartalmaz a nyári diéta.

Nyári diéta pro tipp: a látvány is eltelít

Miután véget ért a fotók nézegetése, mindkét csoportot sós ételekkel kínálták. Az eredmény? Az első, vagyis a sós fast foodos csoport tagjai egyöntetűen azt vallották, hogy miután végignézték a képeket, sokkal kevesebb élvezetet jelentett számukra el is fogyasztani a sós ételeket. Az édességes csoportnak azonban nem voltak ilyen jellegű tapasztalásaik. Mit is jelent ez? A tanulmány azt sugallja, hogy ha ellenállhatatlan vágyat érzünk egy kis junk foodra, elég felcsapni az Instát, és megnézni pár hambis képet vagy videót. Elég csábító ezzel kipipálni a nyári diétát, ugye?

Mondjuk ha abból indulok ki, hogy a főzős műsorokat nézve nagyjából öt perc múlva vagyok farkaséhes függetlenül attól, hogy fél órával korábban reggeliztem, elég szkeptikus vagyok a gyakorlattal. Mindenesetre egy próbát megér, szóljon, akinél tényleg bevált!