×

Pilates vs. Jóga – Mi a különbség a kettő között?

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 06. 27.

A pilates és a jóga között rengeteg hasonlóság van, de mégsem egyeznek. Ideje jobban utána járni, valamint eldönteni, hogy melyik is jobb nekünk.

A héten megosztottuk veletek azokat a tévhiteket, amik miatt általában az emberek távolságtartóan viszonyulnak a jógához. Most viszont egy másik mozgást is elhoztunk nektek, amit olykor összekevernek az emberek a jógával — ez pedig nem mást, mint a pilates. Valóban sok a hasonlóság: mindkettő alacsony terhelésű edzés, tökéletes kiegészítésként szolgálnak más edzéstípusokhoz, valamint testi-lelki előnyökkel járnak. Nem is olyan meglepő, hogy mekkora népszerűségnek örvendenek! Mind a jóga, mind a pilates tökéletes azok számára, akik izmokat szeretnének építeni, miközben zen-állapotba kerülnek. 

Azonban, ahogy azt említettük, van különbség is bőven. Például a jóga egy több ezer éves spirituális gyakorlat, és attól függően, hogy mi a célod, lehet, hogy az egyik jobban fog hatni a jóllétedre, mint a másik. Viszont van egy jó hírünk! Számtalan lehetőség van már arra, hogy online hozzáférhess ezekhez az edzésekhez — vannak YouTube-on ingyenes videók, valamint több alkalmazás is, azonban ezekre a legtöbb esetben elő kell fizetni. 

Mi is az a pilates?

Ahhoz, hogy megértsük a jóga és a pilates közötti különbséget, érdemes visszamennünk az eredetükhöz. A pilatest a 20. század elején egy Joseph Pilates nevű pasas alkotta meg. Míg a pilatesórák ma már a tömegek edzésformájának számítanak, valójában az első világháború alatt fejlesztették ki a sebesült katonák rehabilitációjára.

Amikor Joseph Pilates 1929-ben Németországból New Yorkba érkezett, a New York City Ballettel közös irodában kezdett el dolgozni a táncosaikkal — és sok balerina még ma is az ő gyakorlataira esküszik a sérülések megelőzése érdekében.

A gyakorlatok ősatyja 34 matracgyakorlatot fejlesztett ki, amelyeket Controlologynak nevezett el; ahogy a név is sugallja, ezek apró, kontrollált mozdulatok, amelyek az erőházra, vagyis a gerincet tartó izmokra összpontosítanak. Joseph Pilates az I. világháborúa alatt egy kórházban dolgozott, ahol rugókat szerelt az ágyakra, hogy segítsen megtámasztani a járni képtelen betegek végtagjait; ez vezetett egy olyan berendezés kifejlesztéséhez, amely Cadillac néven vált ismertté. Ma a pilates végezhető matracon, könnyű súlyok és pilates-eszközök (például gyűrű, kis edzőlabda, bokasúlyok vagy mini szalagok) használatával, vagy olyan gépen, mint a Cadillac vagy a klasszikus reformer, amelyet szintén Joseph Pilates hozott létre.

pilates jóga

Kép: Unsplash

Milyen fizikai előnyökkel jár a pilates?

Mivel a pilates az erőközpont erősítésére összpontosít, nagyszerű a stabilitás és a törzs formálása szempontjából. A pilates arról is híres, hogy eredményorientált, így általában egészen hamar látszódik már eredmény. Ez az egyik leghatékonyabb módja a test és a testtartás megváltoztatásának. Talán ezért terjedt el a pilatesszel kapcsolatban, hogy képes idézőjelben „meghosszabbítani” a testet, annak ellenére, hogy sajnos az izmok nem tudnak hosszan növekedni. Mivel alacsony terhelésű, és nagymértékben az egyensúlyra és a stabilitásra összpontosít, a pilatest gyakran használják rehabilitációs módszerként is, ezért is építik be a fizikoterápiába.

Van néhány egyéb előnye a pilatesnek, amit nem szoktak hozzákötni: erő, állóképesség és kitartás. A belső hasizom, vagy a keresztirányú hasizmok a rekeszizomhoz kapcsolódnak, amely a belső hasizom része, így ez segít a légzésben.

Mi is az a jóga?

A jóga egy 5000 éves, Indiából származó hagyomány, amely egy holisztikus életmód, nem csak egy fizikai gyakorlat. Sőt, a jóga pózai — vagy ászanái — egy sokkal nagyobb ernyő részei, amelynek célja, hogy felkészítsen arra, hogy képes legyél meditálni, valamint órákon át ülni.

Valójában 11 különböző jógaforma létezik: vinyasa, hatha, iyengar, kundalini, ashtanga, Bikram, yin, restorative, anusara, jivamukti és prenatális jóga. A jóga típusai között nagy a változatosság, így előfordulhat, hogy találsz olyan órát, amely fizikailag megterhelőbb, míg mások inkább meditatívak.

A Bikram Choudhury által kifejlesztett Bikram jógát úgy tervezték, hogy egy 41°C-ra felmelegített helyiségben, 40%-os páratartalommal végezzük. Manapság azonban számos különböző jógastílust (sőt, még a szőnyegpilatest is) kínálnak fűtött helyiségben — ilyen például a forró jóga is. A jóga végezhető akár egy jógamatracon is, de gyakran alkalmaznak kellékeket, például tömböket, plédeket és szalagokat, hogy segítsenek egy adott póz módosításában, vagy hogy maximálisan kihasználhassuk annak előnyeit.

Kép: Bikram Jóga Központ

Milyen fizikai előnyei vannak a jógának?

Talán senki számára sem okoz túl nagy meglepetést, hogy az egyik legnagyobb előnye a hajlékonyság. A fűtött órák különösen előnyösek lehetnek erre, mivel segítenek bemelegíteni az izmokat, így nagyobb mozgástartományt érhetünk el. A jógával növelheted az erődet és tónusosabbá válhatsz. Az egyik legnagyobb tévhit, hogy keresztbe tett lábakkal fogsz ülni, de ez nem így van!

A jóga fizikai egészségre gyakorolt jótékony hatásáról is számos kutatás született. Például a rendszeres jógázást összefüggésbe hozták a hátfájás csökkenésével, a csontsűrűség növekedésével, sőt, a relaxációs előnyöknek köszönhetően még a vérnyomás és az álmatlanság csökkenésével is.

pilates jóga

Pilates vs. jóga: mi különbség közöttük?

Ahogy azt már említettük, az egyik legnagyobb különbség, hogy a jóga egy spirituális mozgásforma. Nyugatiasítottuk és egy bizonyos fitneszkoncepcióvá alakítottuk, de nem ez az eredete, és nem is ezért hozták létre. De általánosságban elmondható, hogy a jóga inkább egy teljes testet átfogó, kiegyensúlyozott edzés, sokkal több álló pozícióval. A pilatesben azonban tényleg az „erőműn” van a hangsúly. A végtagjaid is részt vesznek benne, de valójában azért vannak ott, hogy erőt és stabilitást adjanak a központi izomzatnak. Egy másik fontos különbség, hogy a jóga során gyakran bizonyos pózokat ki kell tartani. A jógában sok a nyújtózás és az elengedés, a pilatesben viszont egy másodpercig sincs idő az ellazulásra.

Ha nehezedre esik eldönteni, hogy pilates vagy jóga, akkor íme egy kis segítség: ha a törzsed erősítésére, a testtartásod javítására, valamint az általános fittségi szinted és erőnléted javítására törekszel, akkor válaszd a pilatest. Azonban, ha a hajlékonyságodat szeretnéd növelni, több lelki békét és a test és a lélek kapcsolatát szeretnéd megtalálni, akkor a helyedben én a jógát választanám.