×

Környezetbarát tisztítószerek? Íme 8 recept természetesen

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 08. 21.

Fehérborra szóda? Vörösborra só? Viaszfoltot a mélyhűtőbe? Rozsdára citromlé? Rúzsra margarin? A foltok eltávolítását illetően izgalmas babonák és különféle tapasztalatok állnak rendelkezésünkre, ne féljetek kipróbálni a nagyik jól bevált trükkjeit! Pláne, hogy ezek ráadásul környezetbarát tisztítószerek!

A TG Tonalli fenntartható kollekciója, a Nau tökéletes példája annak, hogyan lehet a bútoriparban a műanyagszennyezés ellen küzdeni. A világ első kereskedelmi forgalomban kapható tengeri műanyaghulladékból készült kollekciója mércét állít a fenntartható anyaghasználat és tervezés előtt. 

Nem érdemes bedőlni a különféle önjelölt, világmegújító, de kérészéletű üzletláncok újabb és újabb varázslatos csodáinak! A legegyszerűbb hozzávalókból mi is könnyen összeállíthatunk saját környezetbarát tisztítószereket. Ha a következő hozzávalókból nagyobb mennyiséget vásároltok, egész évre elegendő tisztítószeretek lesz – olcsón és egészségesen. Sőt, vannak olyan dolgok, amiket nem is tudunk megvásárolni, mégis van belőle bőven: ilyen például a kávézacc

Ezeket szerezd be a környezetbarát takarításhoz: ecet, víz, szódabikarbóna, só, bórax, citrom, teafaolaj, kávézacc, sütőpor, glicerin.

környezetbarát tisztítószerek

Fortepan / Sütő András örökösei

Íme a környezetbarát tiszítószerek receptjei!

Fertőtlenítő: Fertőtlenítésre kiváló természetes anyag az almaecet! Fél liter vízhez adjunk ugyanennyit belőle, majd az ezzel fertőtlenített felületet töröljük át vízzel is. Ha teafaolajat, grapefruitmagolajat használunk bármelyik oldatunkhoz, azzal fertőtlenítünk is! De ugyanezt a hatást érjük el azzal az egyszerű módszerrel is, ha a ruháinkat a napon teregetjük ki. Színes ruháknál persze vigyázzunk, nehogy megfakuljanak, csak rövid ideig, és kifordítva tegyük ki erős napfénynek.

környezetbarát tisztítószerek

Vízkőoldó: Klasszikus vízkőoldó az ecet, de ha nem szeretjük az illatát, vagy mást is kipróbálnánk, tegyünk egy liter vízhez két evőkanál citromsavat, 1 evőkanál szódabikarbónát és kedvenc illóolajunkat. Ezzel fújjuk le a vízkövet, hagyjuk hatni pár percig, majd könnyen le fogjuk tudni törölni. Az oldatot mindig frissen készítsük, mert a bekevert citromsav gyorsan elveszíti a hatását.

Súrolószer: A só kiváló súrolószer és szagtalanító, pár csepp citrommal keverve pedig még az illata is finom! Súrolásra kiválóan alkalmas a kávézacc is, ha zsíros foltokat kell súrolni. Az is tökéletes, ha szódabikarbónát paszta állagúra keverünk egy kevés vízzel, így a megszokott súrolószerállaggal dolgozhatunk, ugyanezt sütőporral és ecettel is meg lehet tenni. 

környezetbarát tisztítószerek

Lefolyótisztító: Először pumpáljuk meg kissé az eldugult lefolyót, majd szórjunk bele két csésze szódabikarbónát, és erre öntsünk fél csésze erősebb ecetet. Fedjük le, hagyjuk hatni 15 percig, majd ha szükséges, ismételjük meg a folyamatot.

Felmosó: Egy vödör vízbe szórjunk két-három evőkanálnyi szódabikarbónát, majd öntsünk hozzá némi teafaolajat, ami egyben illatosít és fertőtlenít is. 

Penészölő: Készítsünk egy liter vízből és tíz csepp grapefruitmagolajból oldatot egy spriccelős flakonba. Kiváló gomba, vírus- és baktériumölő, tehát remek fertőtlenítőszer, amelyből a legkoncentráltabbat gyógyszertárban érdemes beszerezni. 

környezetbarát tisztítószerek

Folteltávolító: A foltoknak mindig hideg vízzel essünk neki! A meleg víz beleköti a foltot a textilbe. Alapvető folteltávolító a citrom, a glicerin, az alkohol és a bórax. 

Ablaktisztító: Elég, ha újságpapírral és ecettel dörzsöljük az ablakot, ez a régi módszer minden piszkot képes eltávolítani. Csíkmentesen szárad, és csak négy evőkanál ecet kell egy liter vízhez. Ha mégis úgy érezzük, hogy ez kevés, adjunk egy kiskanál kukoricakeményítőt is az oldathoz!

Voilà, tisztaság mindenhol, anélkül, hogy egy rakás vegyszert szippantanánk a tüdőnkbe!

Fotók: Unsplash