×

7 jógapóz, amely átalakítja a tested és az elmédet is

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 08. 29.

Ez a hét jógapóz tökéletes arra, ha az izmok erősítését, a hajlékonyság növelését, valamint az elme és a test összekapcsolását keresed a folyamat során!

A jóga nem csak a fiatalok, a hajlékonyak és a nők számára való. Ne hagyd, hogy ezek a tévhitek bármelyike közéd és a jógamatracod közé álljon!

A jóga ősi gyakorlata szó szerint évszázadok óta népszerű, és nem csak fizikai, hanem spirituális gyakorlat is. A jógán keresztül felfedezheted a határaidat, valamint az új dimenziókat önmagadon belül. A kezdetekkor minden új dolog nehéz és tele van kihívásokkal, de aggodalomra semmi ok! Ahhoz, hogy segítsünk elindulni a jóga útján, összegyűjtöttünk hét ászanát – vagyis a hatha jóga gyakorlása során használt testhelyzeteket –, amelyek felszabadíthatják a benned rejlő lehetőségeket. És melyeknek segítségével felemelheted mind a lelkedet, mind pedig a testedet.

Vedd fel a kedvenc leggingsed, végy egy nagy levegőt, nyújts és mozogj harmóniában az univerzummal ezekkel a kezdőknek szóló jógapózokkal!

Tadasana

A hegyi jógapóz sok más ászana alapja. A gyakorlat végrehajtásához állj összezárt lábakkal vagy csípőszéles terpeszben, és nyisd szét a lábujjaidat, hogy összekapcsolódj a földdel. Lábaidat tartsd stabilan, térdeidet aktívan, hasadat pedig befelé húzva. A mellkasodat nyisd ki, a karjaidat nyújtsd ki, és hagyd őket közvetlenül a combod mellett. Most egyenesedj ki anélkül, hogy felemelnéd a vállaidat, és közben nézz előre. Lazulj el, vegyél mély levegőket, csendesítsd el az elmédet, és csak a jelenben legyél!

Balasana

Sokatoknak lehet, úgy lesz ismerős, hogy gyermek póz. Ez a gyakorlat tökéletes a hát ellazítására és nyújtására intenzívebb gyakorlatok után. Ülj a sarkadra, karjaidat helyezd magad mellé, és engedd le a törzsedet, amíg a homlokod a padlót nem érinti. A balasana gyengéd nyújtást biztosít a hátnak és a vállaknak, és segít megnyugtatni az elmét.

Adho Mukha Svanasana

Négykézláb helyzetből nyújtsd előre a kezeidet, és emeld a csípődet a plafon felé, hogy a testeddel fordított V alakot formálj. Ez a lefelé irányuló kutyaként is ismert póz megnyújtja a hát, a vállak és a lábak izmait, oldja a stresszt és javítja a vérkeringést.

Virabhadrasana I

A virabhadrasana – más néven harcos póz – az egyik legtöbb variációval rendelkező jógamozdulat, összesen három van belőle. Az első a kezdő szint; ehhez álló helyzetből indulj, és tegyél egy nagy lépést hátrafelé az egyik lábaddal, az elülső láb térdét 90 fokos szögben behajlítva. A másik lábadat tartsd egyenesen, a karodat pedig emeld a fejed fölé. Oszd meg a súlyt a két láb között, és maradj öt légzésig, minden kilégzéskor egyre jobban mélyülj el.

Trikonasana

A Trikonasana, vagyis a háromszög póz lehetővé teszi a test oldalsó izmainak nyújtását és a gerinc rugalmasságának javítását. Álló helyzetből a csípődnél szélesebb terpeszbe nyisd szét a lábaidat, fordítsd a jobb lábfejedet kifelé, és nyújtsd előre a jobb karodat. Dőlj jobb oldalra, és a jobb kezedet helyezd a bokádra, a lábadra vagy a padlóra, miközben a bal karodat az ég felé emeled. Ismételd meg a másik oldalon is!

Bhujangasana

A kobra póz az egyik legjobb ászana, amellyel érdemes elkezdeni a jóga utadat. Feküdj hasra, a kezeidet a mellkasod két oldalán helyezd el, a lábaidat pedig nyújtsd ki. Belégzésre emeld fel a mellkasodat a padlóról, miközben a csípődet és a lábadat a földön tartod, a könyököd behajlítva, a tenyered pedig lefelé. Ezzel az ászanával erősítheted a hátadat, tonizálhatod a farizmaidat, és segíthetsz enyhíteni a derékfájdalmakat.

Savasana

A savasana, vagyis a hullapóz a jógagyakorlatok egyik legfontosabb pozíciója. Valójában ez az az ászana, amellyel az összes jógaóra lezárul. Egyszerűen feküdj a hátadra, a lábaidat tárd szét, a karjaidat pedig tartsd lazán magad mellett. Ez a póz segít mélyen ellazítani a testedet és az elmédet, lehetővé téve a teljes regenerálódást és a belső béke érzését.

Ha ezt a hét, kezdőknek szóló jógapózt beépíted a napi vagy heti rutinodba, akkor a nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb elme mellett a rugalmasságot és a fizikai erőt is javíthatod!