×

Október 10. a lelki egészség világnapja! Ezek a könyvek segítettek nekünk

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 10. 10.

Október 10-én van a lelki egészség világnapja, amikor is különböző programokkal és edukációs előadásokkal igyekeznek felhívni a figyelmet a lelki egészség fontosságára. Ennek kapcsán összegyűjtöttük azokat a könyveket, amik valóban segítettek nekünk is.

Évekig elfogadtunk egy mérgező munkakultúrát, amely szerint önmagunk kifacsarása és az állandó túlórázás számított a normálisnak, az alapkövetelménynek. Jelenleg viszont a Quiet Quitting kezdi uralni a munka világát és az ahhoz fűződő érzéseinket.

Közel harminc éve már, hogy a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezésére október 10-e lett a lelki egészség világnapja. A szervezet 1948-ban azért alakult meg, hogy segítsen az embereknek a lelki és érzelmi zavarok megelőzésében, valamint a mentális egészség fejlesztésében. 

És hogy mi hogyan próbálunk tenni a lelki egészségünkért? Könyvekkel! Lentebb megtaláljátok azokat a könyveket, amelyek átsegítettek minket egy-egy nehezebb időszakon, és megtanítottak arra, hogyan legyünk békében önmagunkkal. 

A főszerkesztő, Dia ajánlásai

Tisza Kata: A legjobb hely a városban te vagy – Terápiás versek

Én alapból is nagyon szeretem a verseket, valamint hiszek abban, hogy minden könyv a megfelelő időben talál meg minket. Én ezt éreztem Tisza Kata könyvénél is, hiszen éppen a gyász kellős közepén voltam. Úgy gondolom, hogy az íróknak is egy terápia egy-egy könyv megírása, de A legjobb hely a városban te vagy esetében ezt különösen éreztem. Annak ellenére, hogy más élethelyzetekben voltunk, éreztem egyfajta kapcsolódási pontot. 

Kata ebben a könyvben pszichológiai doktori kutatásait, coaching praxisát és saját élete élményeit gyúrja össze, az eredmény pedig nem más, mint egy rendhagyó terápiás verseskötet. A válás témakörét járja körbe, és segít ezt a rettentő nehéz témát feldolgozni. Egy igazi érzelmi hullámvasút volt, de minden pillanata megérte! Tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek!

lelki egészség

Kép: Libri

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Nem én vagyok nyilván az egyetlen olyan ember az életben, aki számára nagyon fontos a családi kötelék. Egy családcentrikus embernek gondolom magam, de tisztában vagyok vele, hogy vannak gondok (ahogy nagyjából minden családnál). Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyvét nemrég fejeztem be, és most már teljes mértékben értem a hype-ot körülötte.

Minden önismereti úton eljön a pillanat, amikor rádöbbenünk, hogy elakadásaink, szorongásaink, visszahúzó negatív mintáink, kudarcos párkapcsolataink, de akár testi tüneteink gyökerei is a távoli múltba nyúlnak vissza.”

Olvasható a könyv hátulján. Ami igazán tetszett, hogy minden fejezet végén különböző önreflektív kérdések voltak, amelyek segítettek abban, hogyan kezdjek neki a téma feldolgozásának. Megoldásokat nyújt, nem hagy egyedül a szarkupacban, hanem segít kibogozni a dolgokat. Elkezdtem még régebben Máté Gábor A test lázadása című könyvét is, azonban ott nem éreztem, hogy fogta volna a kezem az út megtétele közben.

lelki egészség

Kép: Libri

A social media manager, Niki ajánlásai

Katja Pantzar: Sisu és én – Hogyan találtam meg önmagam?

Számomra 2020 volt az az év, amikor önsegítő könyvekbe temettem magam, annyira erőlködtem azon, hogy jól érezzem magam. Talán nem is olyan meglepő ez, hiszen ugye márciusban berobbant a covid, minden bezárt, nekünk pedig otthon kellett maradni. Katja könyve is ekkor talált meg.

A Sisu és én nem próbál meg rád erőltetni semmit sem, nem kezd el okolni olyan dolgokért, amiket korábban tettél. A könyv igazából Katja történetét meséli el, hogyan költözik Finnországba, és hogyan találkozik egy teljesen új életszemlélettel: ez lenne a sisu, a bátorságról, eltökéltségről, szívósságról alkotott sajátos finn elképzelés. A sisu titkát kutatva ráébred, hogy a hétköznapokban meghozott egyszerű döntésekkel, apró lépésekkel juthat el ahhoz, hogy megváltoztassa önmagát és az életét. 

lelki egészség

Kép: Libri

Andrea Owen: Hogyan ne érezd sz*rul magad

Andrea Owen Hogyan ne érezd sz*rul magad című könyvét  szintén a covid alatt olvastam el, és csak úgy faltam a lapokat. Az alapvetően nőknek szóló könyvben 14 fejezetet találunk 14 rossz szokásról, amelyek a boldogságunk útjába állnak. Andrea szókimondó és lényegre törő stílusa nem tolakodó vagy sértő, inkább pofon szerűen ébreszt rá minket arra, hogy sokszor mi vagyunk önmagunk legnagyobb ellenségei. Világos és valós képet fest azokról az elterjedt, önromboló viselkedési formákról, amelyekkel a nők gyakran keserítik az életüket.

Owen egyébként egy nemzetközi szinten elismert életmód-coach, és a fejezetekben igyekszik kibillenteni minket a megszokott működési mechanizmusainkból, hogy ezáltal boldogabban tudjuk élni az életünket. 

Kép: Libri

Borítókép: Unsplash