Legyen szó egy örök klasszikusról vagy egy korlátozott ideig kapható különlegességről, a tökéletes kávé elkészítéséhez a szemes fekete tárolása, őrlése és főzése épp olyan kardinális pont, mint az ízesítés. Íme a kávémester tippjei!
A nyár a felfedezés és kísérletezés időszaka, amikor élményekkel gazdagodunk. Az izgalmas tetteket pedig nagy tervek előzik meg, amihez otthon is jár a pezsgés vagy épp az elmélyülés. A hamisítatlan kávéházi élményhez azonban a minőségi kávé csak az első lépés. A jó hír, hogy nem kell baristának lenni, hogy a jól megérdemelt otthoni kávénkat is a lehető legjobb formájában készítsük el! Borsos Dávid, a Starbucks kávémestere felfedi, hogy milyen praktikákkal készíthetünk tökéletes feketét.
Az igazán jó minőségű kávé élvezete a szemes kávé megfelelő tárolásánál kezdődik. Az aromák és a frissesség megőrzése érdekében a kávét hűvös – maximum szobahőmérsékleten -, sötét és száraz helyen tároljuk. Fontos továbbá, hogy minél kevesebb oxigén érje, így a légmentesen záródó, sötét falú tároló a legalkalmasabb.
Mielőtt a víz és a kávé szenvedélyes házasságából megszületne a gőzölgő feketénk, vár ránk a szemes kávé őrlése. Ez kulcsfontosságú lépés, hiszen ez fogja meghatározni, hogy a víz mennyi aromát von ki a kávéból. Az, hogy milyen finomságúra őröljük, a kávéfőzőnk típusa határozza meg, így erről mindenképp tájékozódjuk.
Bár sokan egyszerűbbnek vélik, nem ajánlott előre őrölni a kávét és úgy tárolni, mivel így könnyebben veszít gazdag ízéből.
A megfelelő víz és kávé aránya garantálja az igazán kiváló ízt. A Starbucks ajánlása alapján 10 gramm őrölt kávéhoz 180 ml vizet érdemes használni. Mivel az elkészült fekete mintegy 98 százaléka víz, minősége alapvetően határozza meg a kávénkat. Amennyiben otthonunkban a csapvíz túl kemény lenne, használjunk vízszűrőt.
A Starbucks két limitált, ám egymástól szinte teljesen eltérő szemes kávéval hív minden kávézórajongót, hogy otthon is hódoljanak szenvedélyüknek. A közepes pörkölésű Odyssey Blend markánsan hat az érzékekre. A grapefruit enyhe citrusosságával és a pirított mogyoró karakteres ízvilágával még egy csillogó unikornisos bögrében is képes megidézni a tettre kész nyár elemi lendületét. A világos pörkölésű Sun-Dried Brazil Carmo de Minas Brazília délkeleti régiójának egyedi földrajzi és éghajlati adottságai miatt illik bele a forró nyári napokba. Lágy ízvilágában hosszan érződnek a trópusi gyümölcsök és az édes mogyoró, amelyet a karamell lecsengése zár. Amennyiben épp nem otthon szeretnéd megélni a kávéélmény legjavát, vidd magaddal bármelyik Starbucks kávézóba saját termoszodat vagy reusable cupodat, és használd ki a 250 forintos kedvezményt.
Cover: Unsplash