×

Ezért nem jó a kávé éhgyomorra!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 08. 23.

Kicsit ironikus, hogy az ébredés utáni kávémat szürcsölgetve ülök le ezen a cikken dolgozni, de nem indulhat a nap kávé nélkül, ugye? Ha olyan vagy, mint én — minimum egy shot espresso, amint kimászol az ágyból — ez a cikk neked szól! Szakértők elmondták, nem jó a kávé éhgyomorra. Lássuk!

Kávé – szövetséges vagy ellenség (vagy épp egyszerre mindkettő), amelyről a függők képtelenek lemondani az egyedülálló ízélmény, az általa érzett hatás, vagy szimplán a kávéivás  rituáléja miatt. A szívet dobogtató fekete alternatívája a koffeinmentes változat, amely szintén sok kérdést felvet az egészség szempontjából, megpróbáltunk utánajárni az igazságnak.

Nem csak afféle városi legenda

Ha közvetlenül ébredés után jön a kávé éhgyomorra, az befolyásolja a kortizolszintet, és a nap későbbi részében fáradtabbnak érezheted magad. És ez még nem minden! Parvinder Sagoo, a SimplyMedsOnline gyógyszerésze és egészségügyi tanácsadója elmagyarázza: 

Ha ébredés után első dolgunk a kávéfogyasztás, az megzavarja a szervezet kortizoltermelését, ami miatt feltehetőleg többet fogunk stresszelni és szorongani a nap folyamán. Ellentétben azzal, ha egy nagy pohár vizet ittunk volna.

Parvinder Sagoo azt is elmagyarázza, hogy amikor felébredünk reggel, szervezetünk a 8 órás folyadékhiány miatt amúgy is ki van száradva. A koffein pedig köztudottan vizelethajtó. Az éjszakai alvás után muszáj először hidratálnunk, nehogy több folyadékot veszítsünk. Én legalább egy órát várnék az ébredés után, mielőtt meginnám a nap első kávéját.

Kávé éhgyomorra – az alvás rovására

Nataly Komova, a JustCBD táplálkozási szakértője alátámasztva a fentieket még hozzáteszi, hogy a koffein, bár reggel megemeli a kortizol hormonszintjét és átmeneti éberséget ad, egy idő után azonban összeomlik, és az ember még fáradtabbnak érzi magát.

„A kortizolhormonok fokozott termelése megzavarhatja a cirkadiánritmust, amitől feszültebbnek érezzük magunkat. A koffein megdobja a vércukorszintet, ami inzulinrezisztenciát okoz, és elszívja az energiát, mivel a szervezet keményebben dolgozik a mérsékelt vércukorszint fenntartása érdekében. A felesleges kortizol gátolhatja a normál alvási mechanizmust és az alvás minőségét, mivel a szervezet több stresszhormont termel éjszaka, amikor a kortizolszintnek alacsonynak kell lennie. A rossz alvás a nap folyamán későbbi fáradtsághoz vezethet.” 

Az ideális coffee time

Tehát mi az optimális időpont a nap első (például) Starbucks-túrájához? „Azt ajánlom, hogy késő reggeltől kora délutánig igyuk meg a kávénkat. 3-4 órával az ágyból való felkelés után, mivel a kortizol hormonok általában alacsonyabbak ebben az időben” – tanácsolja Nataly. Parvinder egyetért, és hozzátette: ,,A délelőtt a legjobb idő, hogy a kávénak lehetővé tegye, hogy fokozott éberséget érezzünk, és átvészeljük a nap hátralévő részét.”

Bármilyen nehéz lesz, én biztosan megpróbálom kiiktatni a reggeli rutinomból az ébredés utáni kávézást, és várni minimum egy-két órát az első adaggal. Ti mit gondoltok, nektek menne?

Fotók: Unsplash, Glamour