×

A Hold-légzés lehet a gyógyír az álmatlanságra

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 10. 31.

Több kutatásban is megállapították, hogy a Hold-légzés segítségével sokkal könnyebben tudunk elaludni esténként. De mi is ez pontosan? Cikkünkből kiderül!

A szürke, borús napokon nem meglepő, ha az embernek nincsen kedve semmihez. Ilyenkor csak a lakásunk komfortja jár az eszünkben, egy forró fürdő, egy bögre tea és a kedvenc sorozatunk. Most létrehoztuk a receptet a tökéletes bekuckózós estéhez!

Egyre többen keresnek rá a Hold-légzés kifejezésre az interneten, derül ki a MattressNextDay által végzett kutatásból. Az ősi technika állítólag segít gyorsabban elaludni, ami azért is szerencsés, mert az utóbbi időben a szorongással összefüggő alvászavarok száma jelentősen megugrott. Nagyon úgy tűnik, hogy minden eddiginél többen küzdenek azzal, hogy megfelelő éjszakai pihenést kapjanak.

Hold-légzés

Kép: Unsplash

A misztikusabb gondolkodásúak azt is mondják, hogy a Hold megzavarja a szemünk bezártságát – különösen a telihold előtti időszakban. Sőt, egy tanulmány még azt is megerősítette, hogy a telihold fényessége akár 20 perccel is csökkentheti a minőségi alvást. 

Mi az a Hold-légzés?

A Hold-légzés (más néven chandra bhedana) egy ősi jógatechnika, amely a légzésminták szabályozásával segíti az elalvást. Röviden ez annyit tesz, hogy a jobb orrlyukat lezárjuk, és a balon keresztül lélegzünk be. A mögötte álló gondolatmenet az, hogy a bal orrlyukról úgy gondolják, hogy segít megnyugtatni a paraszimpatikus idegrendszert (a pihenésre és emésztésre adott válaszreakciókat) a harc vagy menekülés helyett, ami a szimpatikus idegrendszert jelenti.

Hold-légzés

Kép: Unsplash

Hogyan tud a Hold-légzés segíteni?

A technika segít szabályozni a légzést, a szívverést és az idegrendszert, lehetővé téve, hogy nyugodtnak, pihentnek és álmosnak érezd magad anélkül, hogy a fejed tele lenne olvasatlan e-mailekkel, amelyekre most azonnal válaszolni kell, vagy egy közelgő meeting nyomásával. Ez lehetővé teszi, hogy nyugodtnak és pihentnek érezd magad, és felszabadítsd a stressz és a szorongás okozta érzelmeket.

A technika a japán kaizen koncepcióból ered, ami azt jelenti, hogy „változás a jobb érdekében”, és az élet minden területének javítására összpontosít, főként az élethosszig tartó rossz szokások megszüntetésére.

Hogyan sajátíthatod el a technikát?

Íme a folyamat lépésről lépésre:

  1. Ülő vagy fekvő helyzetbe helyezkedj el, és csukd be a szemed.
  2. Nyomd le a vállaidat a füledtől távolabb, és vegyél egy nagy levegőt, hogy teljesen nyugodtnak érezd magad.
  3. A jobb hüvelykujjaddal zárd el a jobb orrlyukadat. A többi ujjadat pihentesd, vagy nyújtsd ki a negyedik és ötödik ujjadat.
  4. Lélegezz be a bal orrlyukadon keresztül, majd zárd el a jobb kezed negyedik ujjával.
  5. Ereszd el a jobb orrlyukadat, és lélegezd ki a levegőt.
  6. Ismételd néhány percig, vagy amíg az elméd le nem nyugszik, és nyugodtabbnak, ellazultabbnak nem érzed magad.

Ezt a gyakorlatot bárki elvégezheti, akár napközben is, ha úgy érzi, hogy siet vagy stresszes. Ha úgy döntesz, hogy napközben végzed, mindenképpen válassz egy kényelmes és nyugodt helyszínt, ahol valóban a légzésedre koncentrálhatsz, és kizárhatsz minden zavaró tényezőt.

Forrás és borítókép: MattressNextDay