Anti aging a tányéron? Naná! Íme 5 szuperélelmiszer, amit mindenképp iktass be az étrendedbe a szépséged és az egészséged érdekében.
Tudtad, hogy az anti aging nem csak a fürdőszobában zajlik? Létezik ugyanis egy sor szuperélelmiszer, amely öregedésgátló hatással bír. Ezek gyakori fogyasztása az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként kiváló stratégia egy csomó negatív folyamat ellensúlyozására, mint például az oxidatív stressz. De a különböző betegségek és rendellenességek megelőzésére is kiváló eszköz, amelyek kockázata az öregedéssel egyre nő.
Ahhoz, hogy jól és egészségesen öregedjünk, jól kell táplálkozni. A kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag ételeket – például gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, sovány fehérjék és egészséges zsírok – fogyasztása, már számtalanszor összefüggésbe hozták a krónikus betegségek alacsonyabb kockázatával és az általános egészségi állapot javulásával. Úgyhogy legközelebb ne legyints, ha van lehetőséged választani, mi kerüljön a tányérodra vagy az uzsisdobozba! És hát miért ne lenne?
Az eper flavonoidokban, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező polifenolokban gazdag gyümölcs, amely kiváló öregedésgátló hatással rendelkezik. Ellensúlyozza a szabad gyököket és az oxidatív stresszt. Emellett jó mennyiségű C-vitamint is tartalmaz, amely elősegíti a kalcium felszívódását. Ez pedig ugye elengedhetetlen az egészséges csontok és a főbb, korral járó betegségek, például a csontritkulás megelőzéséhez. A lényegről nem is beszélve: rettenetesen finom!
Szintén a szuper öregedésgátló élelmiszerek listáján szerepelnek a zöld leveles zöldségek, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező klorofillt tartalmaznak, amelynek fontosságáról nemrégiben írtunk már. Emellett folsavat és más B-komplex vitaminokat is tartalmaznak, amelyek az immunrendszer megfelelő működéséhez értékesek.
Jó forrásai a prebiotikus rostoknak, amelyek segítenek növelni a bélrendszer és általában a szervezet egészsége szempontjából értékes baktériumok populációját. Végül, de nem utolsósorban pedig elősegítik a gyulladáscsökkentő hatású zsírsavak termelődését.
„Mindennap egy alma az egészség oltalma” – szól a mondás. Nem véletlenül.
Az alma szintén az öregedés elleni szuperélelmiszerek közé tartozik. Hasznos tápanyagokat kínál a degeneratív folyamatok ellen, többek között klorogénsavat és floridzint. Az alma különösen hasznos a szív egészsége szempontjából, mivel antioxidánsokban, köztük fenolsavakban és polifenolokban gazdag, amelyek szívvédő tulajdonságokkal rendelkeznek.
A tojás magas biológiai értékű fehérjék és esszenciális zsírsavak forrása, amelyek értékesek az egészséges izmok és az agy fenntartásához. Nem vegánok esetében kiváló alternatívája a húsnak az edzések mellett. Emellett kolint is biztosít, ami egy olyan makrotápanyag, amely ellensúlyozza a kognitív hanyatlást. Szelént és cinket is tartalmaz – mindkettő antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező ásványi anyag, amelyek nagyon fontosak az egészség fenntartásához.
A csicseriborsó szintén szuper öregedésgátló élelmiszer. A hüvelyesek fogyasztása általánosságban az időskori betegségek és rendellenességek alacsonyabb kockázatával jár együtt, a szív- és érrendszeri betegségektől kezdve a 2-es típusú cukorbetegségig. De nemcsak a rostok, hanem a keményítők, köztük az amilóz jelenlétének is köszönhető áldásos hatása. Ezek lassan szívódnak fel, ellensúlyozva a glikémiás csúcsokat. Az állati eredetű fehérjeforrásokkal ellentétben pedig nagyon alacsony a zsírtartalmuk.
Fotók: Unsplash