×

Így ehetsz idén karácsonykor bűntudat nélkül

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2019. 12. 13.

A karácsony nem a fogyókúra ideje; ilyenkor a legtöbbünk még megtartja az utolsó, nagy torkos napokat az újévi többé-soha-nem-eszem-semmi-zsírosat-és-édeset fogadalmak előtt. És amellett, hogy persze érthető, hogy mindannyian élvezni szeretnénk az ünnepeket és a finom ételeket, azért érdemes a testünket felkészíteni a nagyobb étkezésekre: és ha ezt jól csináljuk, megúszhatjuk az ünnepeket plusz kilók nélkül.

Erre ébreszt rá napról napra többeket Dr. Farkas Kitti: a tudatos kilengésre és odafigyelésre érdemes helyezni az ünnepek alatt is a hangsúlyt. Ezt a néhány egyszerű szabályt betartva bűntudat nélkül élvezhetjük a karácsonyi finomságokat úgy, hogy a hízástól vagy a túlevés okozta kellemetlen tünetektől sem kell tartanunk.

Zsírégető üzemmód karácsonyra

Az életmódváltás megkezdését vagy folytatását nem ajánlott az ünnepek utánra halasztani.

„Minél több nap telik el karácsony előtt sportosan és egészséges étkezéssel, annál biztosabb, hogy sejtjeink inzulinérzékenysége és az anyagcserénk is megfelelő lesz, valamint szervezetünk könnyebben birkózik meg az átmeneti ételtöbblettel is”

– fogalmaz Dr. Farkas Kitti, aki szerint az átgondolatlan habzsolás helyett tudatos kilengést kell tervezni az ünnepekre.

Ilyenkor kevesen kezdenek fogyókúrázni, pedig lenne értelme. Egy kéthetes szakmai diétát mindenkinek érdemes tartani, hiszen így kisebb mértékben fogja zsírban elraktározni a szervezetünk a karácsonyi lakomát, és könnyebben fogjuk utána leadni azt a kis pluszt.

A vacsora helyett az ebéd legyen hangsúlyos

A reggeli szénhidrátszegény, de fehérjében gazdag legyen. Sokan hagyományosan az ünnep napjaiban késő este fogyasztják el a három-ötfogásos, süteményekkel és pohárkrémekkel megfejelt családi vacsorát. Dr. Farkas Kitti szerényebb, kevesebb szénhidrátot tartalmazó esti étkezést javasol, és az „igazi” karácsonyi étel és a desszert ebédre ütemezését.
Délben a szervezetünk inzulintermelése élettanilag alacsony, így az ilyenkor elfogyasztott ételek kisebb mértékben raktározódnak. Tehát az ebére fogyasztott többlet nem okoz olyan kárt, mintha ugyanezt vacsorára ennénk, vagy akár reggelire fogyasztanánk az ünnepi édességeket:

Az ünnepek idején is fontos, hogy tartsuk be a napi három étkezést, amelyek közt legalább négy órának kell eltelnie.

Az egészséges változat ugyanolyan finom!

Köles a „szent” töltött káposztában fehér rizs helyett? Teljes kiőrlésű karácsonyi süti? Talán elsőre istenkáromlásnak hangzó ötletek, de egyre inkább látszik, hogy a szokásos receptek könnyebb, egészségesebb változatai ugyanolyan finomak, mint a hagyományos társaik. Ami külön jó hír, hogy rendszerint elég egy vagy legfeljebb két összetevőt lecserélni, a recept elkészítése pedig semmivel sem bonyolultabb: mind a töltött káposzta, mind pedig a karácsonyi asztal elengedhetetlen eleme, a bejgli is elkészíthető alakbarát változatban.

Mindent mértékkel, mindennap mozogni!

„A karácsonyi eszem-iszom tényleg akkor lesz örömteli, és akkor nem okoz utólag rossz érzéseket fizikailag vagy lelkileg, ha a mennyiség helyett a minőséget élvezzük. Attól, hogy egy finom ételből rengeteget falunk fel, nem leszünk boldogabbak, viszont, ha eleve igyekszünk különlegesebb, ritkábban ízlelt fogásokat az asztalra tenni, azokból akár kevesebb is elég a maradéktalan kulináris élvezethez”

– fogalmaz Dr. Farkas Kitti.

Ne feledjük: az ünnepek alatt is mozogjunk mindennap! Nem muszáj izzasztó fitneszórákra gondolni, lehet ez egy intenzívebb séta is, ami különösen jó élmény, ha az egész család részt vesz benne. A legjobb, ha reggel éhgyomorra sétálunk egy nagyot, vagy megyünk egyet kocogni, így tudjuk az előző napi kilengés hatását kompenzálni.

Úgyhogy sok sikert az alakmegőrző ünnepi időszakra!