Amióta az ember alkoholos italok készítésébe – és intenzív fogyasztásába – fogott, valószínűleg pontosan azóta keresi a másnaposság Szent Grálját is. Sokunk esküszik a kólára, a pizzára vagy épp a húslevesre, de igazi válasz még sosem született az előző esti bekarmolás másnapos gyógyítására. Most egy dietetikus segítségével talán közelebb kerülhetünk az örök kérdés megválaszolásához.
Jessica Nelson, a HUM dietetikusa magyarázza el, mit érdemes fogyasztani egy átitalozott este után. Szerinte ahhoz, hogy reggel a lehető leggyorsabban regenerálódni tudjunk, az étkezés a legfontosabb: olyan ételeket kell fogyasztanunk, amelyek jól lerakódnak a gyomorban, fel tudják szívni az alkohol egy részét, emellett kulcsfontosságú tápanyagokban is gazdagok, melyekkel minimálisra lehet csökkenteni a fejfájás, az izomfáradtság és az alacsony energiaszint másnapos tüneteit.
Nelson szerint egy italgőzös este után a legfőbb pótolnivaló a B-vitamin, valamint a magnézium, a kálium, az A-, C- és E-vitaminok. A következő ételekben találhatók ezek az esszenciális tápanyagok:
A rehidratálás (azaz a folyadék újraépítése) elengedhetetlen a másnaposság gyógyításában: ezt megtehetjük vízzel, kókuszvízzel vagy más, izotóniás sportitalokkal – és ha mindehhez még folyadékban gazdag ételeket választunk, elég jó eséllyel vesszük fel a boxkesztyűt a másnappal.
Lehet, hogy nem tudtad, de a napi folyadékbevitelünk húsz százalékát ételekből nyerjük, így érdemes másnapos alkalmakra magas folyadéktartalmú ételeket is beszerezni – ilyen például a zeller, az eper, a grapefruit, a görögdinnye és a fejessaláta. Most pedig mondunk néhány konkrét fogást, ami másnaposan legalább kettőt tartalmaz a fent felsorolt, gyógyító erejű ételből:
Ezekkel az ételekkel a szakértő szerint garantáltan enyhíthetjük a másnaposság tüneteit – emellett javasolja, hogy a lehető legjobban próbáljuk kipihenni magunkat, mivel ez is a regenerálódást segíti. Nekünk elég meggyőzően hangzik, legközelebbi alkalommal be is vetjük valamelyik furgangot!