×

Narancsbőr 101 – minden, amit tudni kell a nők legnagyobb mumusáról

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 07. 18.

A nők mintegy 90%-ánál alakul ki a narancsbőr. És bár ez egy gyakori dolog, sok nőnél mégis önbizalomhiányt okoz. Nehéz tőle teljesen megszabadulni, de vannak módszerek, amelyekkel javíthatunk a látványán, és megakadályozhatjuk, hogy rosszabbodjon.

Robin Sharma life és performance coach több mint 20 évvel ezelőtt találta ki a Hajnali 5 óra Klub koncepcióját, és azóta is igyekszik népszerűsíteni annak előnyeit.

Szerintem sok mindenki nevében beszélek, amikor azt mondom, hogy ilyenkor nyáron extrán zavar a narancsbőr látványa a combomon. Sokszor igenis mentális harcot kell vívnom saját magammal, hogy felfogjam, a narancsbőrrel az ég világon nincsen semmi gond. Sőt, jelenléte szinte már természetes a női testen – és nem, nem az elhízással egyenlő. Számtalan oka lehet annak, hogy valakinek narancsbőrös a combja vagy a feneke, ezeket gyűjtöttük most össze.

A narancsbőr nagyon gyakori a nőknél

Először is fontos tudni, hogy mennyire gyakori a nőknél a narancsbőr. Átlagosan 90%-unknak van vagy lesz, és ez a bőrünk kötőszöveti szerkezetének felépítésével magyarázható. A nők esetében ez a bőrfelszínhez nagyon szorosan, téglalap alakú rekeszekbe rendeződik, így a bőr felszíni megjelenése idővel valóban módosul. A genetikától kezdve a bőr vastagságáig számos tényező befolyásolhatja, hogy mennyi narancsbőrünk van, és mennyire látható. Ahogy öregszünk, a bőr természetes módon veszít rugalmasságából, és ez a narancsbőr megjelenését fokozhatja.

Vessünk véget a tévhiteknek!

A közösségi média korában igen könnyű belefutni sok-sok tévhitbe, legyen szó étkezésről, testmozgásról, alvásról stb. Azt gondoljuk, ha az interneten is fent van valami, akkor az csakis igaz lehet, ha egy influenszernek bevált xy termék, akkor nekünk is biztosan beválik majd. De az igazság az, hogy az interneten szinte sosem a valóságot látjuk. 

A narancsbőr esetében az egyik leggyakoribb tévhit az, hogy a túlsúly miatt alakul ki. És igen, a túlsúly hozzájárulhat a megjelenéséhez, de messze nem ez az elsődleges oka. A narancsbőr bármilyen testsúlyú személyt érinthet, és még a legvékonyabbaknál, legsportosabbaknál is előfordulhat. A férfiak az egyetlenek, akik mentesülnek ez alól. Igaz, hogy a narancsbőr elsősorban a nőket érinti, ami a zsír és az izom eloszlásának különbségeiből adódik. A férfiaknál is kialakulhat, de ez kevésbé jellemző, mivel a férfiak kötőszövetének szerkezete sokkal kisebb.

Egy másik tévhit, hogy a narancsbőr teljesen megelőzhető. Természetesen bizonyos életmódbeli döntésekkel csökkenthetjük a megjelenését, de a legtöbben valamikor úgyis tapasztalni fogjuk – függetlenül attól, hogy mit teszünk. A hidratáltság megőrzése segíthet, mivel fenntartja a bőr rugalmasságát, ezért (is) érdemes naponta legalább másfél liter vizet meginni.

Sok oka lehet a narancsbőrnek

A narancsbőr kialakulásának több oka is lehet, és a legújabb tanulmányok szerint akkor jelenhet meg, amikor a bőrt az alatta lévő izmokkal összekötő rostos sávok szabálytalanul megfeszülnek. Ez a feszülés lehúzza a bőrt, és az alatta lévő zsírréteg felfelé kényszerül. Az étrend is nagyban hozzájárul a narancsbőr kialakulásához.

A kiegyensúlyozott, cukor- és zsírtartalmat kevésbé tartalmazó étrend fenntartása segít fitten és egészségesen tartani a szervezetet, és ezáltal csökkenteni a narancsbőr megjelenését. Általánosságban elmondható, hogy a genetika és az öregedés a legnagyobb okai, főként azért, mert a zsír felhalmozódik, a kollagén pedig az öregedéssel csökken.

A dohányzás is nagy részben hozzájárul a narancsbőr kialakulásához, és a vérkeringést érinti először. Ez negatívan befolyásolhatja a szervezet nyirokelvezetését, ami hozzájárul a kollagén és az elasztin romlásához, ami miatt a narancsbőr rosszabbul jelenik meg. Ilyenkor lép be a képbe a méregtelenítés, vagyis a sok-sok víz és a rostokkal teli étkezés! Ezek fogyasztása segít megszabadulni a méreganyagoktól, és megakadályozzák, hogy azok beavatkozzanak a sejtjeidbe.

A hormonális változások is közrejátszhatnak. Az olyan hormonok, mint az ösztrogén és a progeszteron befolyásolhatják a zsír, a kötőszövet szerkezetét és eloszlását, valamint a véráramlást, így a narancsbőr jobban észrevehetővé válik. A pubertás, a terhesség és a menopauza során fellépő hormonális ingadozások hozzájárulhatnak a kialakulásához vagy súlyosbodásához.

Ezek segíthetnek

A közhiedelemmel ellentétben az önmasszázs tényleg segíthet, mert serkenti a vérkeringést. Segíthet a gyulladásos folyamatok szabályozásában, valamint az anyagcsere-hulladékok és a vízvisszatartás megszüntetésében. Bár nem ez az egyetlen módja annak, hogy megszabaduljunk a dudoros bőrtől, nagyszerű módja annak, hogy támogassuk a méregtelenítési folyamatot. Egy jó száraz kefét érdemes beszerezni! Rendszeres használata megfékezi a gyulladást és megakadályozza a további narancsbőr kialakulását.

What Is Dry Brushing? A Guide to Ayurvedic Exfoliation

Egy másik eszköz: az edzés. Bizonyított, hogy az edzés csökkenti a zsírszázalékot, növeli az izomtömeget és javítja a narancsbőr megjelenését. Minden a keringés fokozásáról és az egészséges véráramlás fenntartásáról szól. Bár a szív- és érrendszeri edzések segítenek – például futás, gyaloglás és kerékpározás –, hetente egyszer vagy kétszer érdemes erőnléti edzéseket is végezni. A guggolás, a fekvőtámasz és a súlyemelés mind kulcsfontosságúak az izomépítéshez, ami javítja az alatta lévő szövetek tónusát és feszességét, ami viszont csökkenti a narancsbőr láthatóságát.

A kardió és erőnléti edzés kombinációja gyakran ajánlott, ha észrevehető változást szeretnénk elérni.

Faites le plein de dopamine et de tonus grâce au sport | A.Vogel

Lehet mindenféle orvosi beavatkozással is próbálkozni, de ehhez azt tanácsoljuk, hogy látogassatok el szakemberhez! Egyébként is, ez egy természetes dolog, a női testtel jár együtt! Nem baj, ha megpróbáljuk elfogadni a testünket úgy, ahogy van! 

Borítókép és képek: Getty Images